Har du nåtts av nya EU-direktivet CSRD? Just nu är det bara större bolag som behöver hållbarhetsrapportera enligt detta. Men snart gäller det för fler. Se här!
CSRD är ett EU-direktiv som skapats för att höja kvaliteten på hållbarhetsrapporteringen hos företag och för att påskynda hållbarhetsarbetet.
Även om det just nu gäller främst för företag med över 500 anställda så behöver även du med ett mindre företag läsa på.
Snart gäller reglerna fler och redan nu kan dina större kunder begära att du som underleverantör också har koll på din hållbarhetsrapportering enligt CSRD.
Så ta redan nu reda på vilka av dina kunder som kan tänkas bli berörda och vad det kan innebära för er affärsrelation.
Så, här är frågor och svar om CSRD:
Vad står CSRD för?
CSRD står för Corporate Sustainability Reporting Directive.
Varför CSRD?
Direktivet vill skapa de bästa förutsättningarna för att EU ska klara målsättningarna för Net Zero till 2050. Om du som företag vill nå Net Zero innebär det att ett tillstånd där aktiviteterna i ditt företags värdekedja inte resulterar i någon nettopåverkan på klimatet från utsläpp av växthusgaser.
Vad gör CSRD?
CSRD ställer krav på att hållbarhet tydligare kopplas till företagets affärsmodell och strategi. Själva rapporteringen ska innehålla information om hur företagets verksamhet påverkar människor och miljö och vad som görs för att hantera detta.
Syftet med direktivet är att höja kvaliteten på hållbarhetsrapporteringen, men även göra informationen jämförbar och mer transparent, bland annat för finansiärer.
Hur många företag påverkas?
När CSRD är helt på plats omfattas drygt 50 000 företag inom EU. Av dessa är ungefär 4 100 svenska företag.
Just nu är det främst stora företag och koncerner med fler än 500 anställda som påverkas av direktivet. Från och med 2025 omfattas även företag från 250 anställda, så fundera redan nu på vilka av dina kunder som kan tänkas bli berörda och vad det kan innebära för er affärsrelation.