Lån
LifeFinder
-
Behov
Stöd att möta olika slags utmaningar under sin tillväxt, för att säkra finansiering för sin expansion.
-
Lösning
LifeFinder har fått finansiering från Almi i två omgångar i form av tillväxtlån och även fått ta del av Almis nätverk.
-
Resultatet
Slutfört flera pilotprojekt och gjort sin första stora affär inom den marina sektorn. De har positionerat sig som en ledande aktör inom säkerhetsteknik för utsatta arbetsmiljöer.
LifeFinder utvecklar banbrytande säkerhetsteknik för de mest utsatta arbetsmiljöerna – från marina till offshore-miljöer och ensamarbete. Med sin innovativa teknik erbjuder de en "digital skyddsängel" som kompletterar traditionella säkerhetsåtgärder som hjälmar och skyddskläder. Genom avancerade sensorer integrerade i kläder och utrustning kan systemet upptäcka onormala situationer och ge kritiska larm för snabba räddningsinsatser, vilket minskar både personskador och materiella förluster.
En viktig milstolpe nåddes nyligen när LifeFinder säkrade sin första stora affär, en leverans till en kund med en flotta på 100 fartyg.
Utmaningar och stöd från Almi
2022 och 2023 sökte LifeFinder stöd hos Almi för att möta finansieringsbehov och kunna utveckla sin teknik samt genomföra piloter. Genom två omgångar av tillväxtlån (0,5 MSEK och 1,5 MSEK) fick de möjlighet att fortsätta utveckla sina produkter och skapa en stabil grund för kommersiell lansering. Anders Schening, vd för LifeFinder, berättar att lånen gjort stor skillnad och ökat deras uthållighet.
- När man ska pitcha för investerare måste man ständigt visa att man kommit vidare. Lånen från Almi fungerar dessutom som en kvalitetsstämpel, vilket underlättar när vi söker ytterligare investeringar.
Men enligt Anders är det inte endast kapital som Almi stöttat med utan att de även fått tillgång till ett nätverk och matnyttiga workshops och seminarier.
- Att ta del av Almis ekosystem har varit ovärderligt för oss som startup. Det finns en oerhörd styrka i att skapa relationer när man är entreprenör, vi kan hjälpas åt. Sen har vi även deltagit på olika event som pitchworkshoppar och seminarium om AI.
I nuläget befinner sig Lifefinder från att gå från startup till scaleup och har sjösatt sin första största affär med en kund som har en flotta på hundra fartyg.
- Vi har fått jättebra feedback från kunden och det är bra att ha en referens att hänvisa till. För vi vet att det förmodligen finns cirka femtiotusen fartyg där ute som behöver vår produkt, säger Anders.
När man ska pitcha för investerare måste man ständigt visa att man kommit vidare. Lånen från Almi fungerar dessutom som en kvalitetsstämpel, vilket underlättar när vi söker ytterligare investeringar.
Anders Schening, vd för LifeFinder
”Målet är att inom fem år omsätta en miljard kronor.”
LifeFinder siktar på att skala sin verksamhet globalt och etablera sina produkter som industristandard. Under våren 2025 planerar företaget att genomföra en kapitalrunda för att finansiera tillväxt, bygga en större organisation och industrialisera sina lösningar.
- Målet är att inom fem år omsätta en miljard kronor. Vi känner oss trygga med produkten och lösningen. Nu är det mer leverans som gäller än utveckling. Och vi vill satsa på partners och bli en del av deras lösning, säger Anders.
Anders kan varmt rekommendera till andra företagare och är väldigt nöjd med deras rådgivare, Karl Grudén, som har varit ett värdefullt bollplank.
- Som entreprenör kan man inte kunna allt själv. Almi har varit en trygg partner genom hela resan – från rådgivning till finansiering. Jag rekommenderar varmt andra startups att ta hjälp av Almi.
Med sin innovativa säkerhetsteknik och starka ambition är LifeFinder redo att fortsätta rädda liv och göra skillnad på en global marknad.
Kort om Lifefinder:
- Grundat: 2018
- VD: Anders Schening
- Antal anställda: 4
- Verksamhet: Sverige med globala kunder