Affärsutveckling
Attityd i Karlstad
-
Behov
När Attityd i Karlstad skulle ta in en ny delägare insåg de vikten av extern kompetens i styrelsen.
-
Lösning
Almi gick in med affärsutveckling och stöttade i deras analys av behov, matchning av kompetens och gav förslag på tänkbara profiler.
-
Resultat
Företaget, med flest kvinnor som ägare och anställda, har nu en manlig styrelseordförande. De har lagt stor vikt vid ett strategiskt arbete för styrelsen och Nina som vd har ett bra bollplank i den nya styrelseordföranden.
Företaget Attityd i Karlstad ville få in extern kompetens i sin styrelse.
– Vi fick ett väldigt bra stöd från Almi för att analysera våra behov, matcha med vår kompetens och hitta ett urval av kandidater, berättar Nina Engdahl, vd och delägare.
Attityd i Karlstad är ett konsultbolag som funnits sedan 1995. De har historiskt jobbat mycket med informationsinhämtning, undersökningar och utredningar åt deras kunder. Under åren har de också utvecklats att jobba mer med utvärderingar och processtöd till företag och organisationer – offentliga och privata.
De hjälper kunderna med att verkligen ringa in vilka problem eller behov som de har, utreder och analyserar.
– Vi går mer och mer mot att göra processerna tillsammans med kunderna och se till att de närmar sig sina egna kunder. Vi kommer in med ett utifrånperspektiv och det blir en ganska härlig mix av kunskap och kompetenser, berättar Nina Engdahl.
Vi såg var vi som bolag var, vart vi ville och vad vi behövde för extern kompetens in i styrelsen för att matcha med vår nuvarande. Därefter gav Almi oss ett urval av kandidater. Det var ett väldigt bra stöd.
Nina Engdahl, vd och delägare, Attityd Karlstad
Lockades av en styrelse “på riktigt”
Hon startade företaget tillsammans med Carin Grääs, direkt efter högskolestudier.
2017 kom Linn Nilsson in som tredje delägare.
– Redan när Carin och jag startade insåg vi vikten av ett externt perspektiv, men det har tagit olika vägar hos oss – allt från mentorskap till att vi har haft advisory board och olika konsultstöd. Vi har sneglat på att skaffa en styrelse under många år.
De gick en styrelseutbildning 2008 och fick i samband med den tips av en föreläsare att de inte behövde gå all-in, utan satsa på en advisory board.
– Det testade vi och fick en jättebra effekt av. Vi tog in två manliga konsulter, som var äldre än oss för att få bredd på kön, ålder och erfarenhet. Men sedan gick åren och vi kände att vi kanske skulle testa vad det blir för skillnad med en styrelse på riktigt.
Tydligt skall-krav: En man
Eftersom de haft tidigare kontakt med och stöd från Almi kändes det naturligt för dem att vända sig hit.
– Vi har tagit del av flera av Almis tjänster och det är en ytterst kompetent organisation som kan ge bra stöttning i affärs- och kompetensutveckling. Jag har också haft förmånen att få jobba med Anna (Lundmark Lundbergh, vd för Almi Värmland) i styrelsekartläggningen.
Tillsammans gjorde Almi och företaget först en analys:
– Vi såg var vi som bolag var, vart vi ville och vad vi behövde för extern kompetens in i styrelsen för att matcha med vår nuvarande. Därefter gav Almi oss ett urval av kandidater. Det var ett väldigt bra stöd.
Företaget fick fem profiler att spana in – en kvinna och fyra män. Inför hade delägarna satt ett tydligt skall-krav på en man i styrelsen.
– Det var ganska givet att vi skulle välja en man. Just då var vi tre kvinnor i styrelsen och majoriteten kvinnor i organisationen.
Ordförande stöttar vd
De intervjuade och hade samtal med två av kandidaterna innan de valde en av dem.
Ägarna sökte någon med erfarenhet av konsultbranschen och satte stort värde på att få in en person som redan hade gjort en resa och drivit upp ett konsultföretag.
– Vi är ekonomer, statsvetare och såg möjlighet att få ytterligare perspektiv genom att ta in en ingenjör.
Många kan tveka på styrelsearbete för att det tar tid och kostar pengar – vad säger du om det?
– Visst, vår styrelseordförande är givetvis arvoderad, men vi ser det som en investering. Det lönar sig, både kostnadsmässigt och tiden som vi lägger. Vår styrelseordförande är också en person som jag som vd kan nyttja och ha tät kontakt med. Vi har regelbundna samtal och han är mer som en mentor och bollplank för mig.
Viktigt med inkludering
Attityd vill skapa kraft i sina styrelsemöten genom att prioritera tid för att bygga ett tydligt strategiarbete.
De har också lagt stor vikt på att få till en inkluderande kultur och struktur i bolaget. De rekryterar personer som kompletterar teamet med kompetens och personligheter.
– Från att ha varit ett ganska liknande gäng, med ungefär samma utbildning och åldrar, ser vi nu en gruppering som representerar olika kompetenser och erfarenheter. Vi är fortfarande en majoritet kvinnor, därför var det extra viktigt med en man i styrelsen, säger Nina och fortsätter:
– Inkludering handlar väldigt mycket om att bygga värdegrunden i bolaget tillsammans med medarbetarna. Där har vi lagt tid på att få alla delaktiga i vår vision och mission. Det är ett arbete som kommer underifrån.
Vilka är dina tips till andra som vill börja arbeta mer aktivt med styrelsearbete?
– Se nyttan av varför ni ska ha en styrelse. Vad syftar styrelsearbetet till? Varför vill ni ha ett aktivt styrelsearbete? Gör också analysen: Vad är det ni behöver? Både kopplat till personer och kompetens som redan finns i bolaget. Se också på er resa med företaget: Var är ni och vart är ni på väg? Och som Almi ofta proklamerar – och som jag håller med om – få till en rekrytering till styrelsen utanför ert eget nätverk.