Awake djursjukhus har hjälpt över 35 000 hundar och katter

Lån, Affärsutveckling

AWAKE Djursjukhus

  1. Behov

    När Rebecca Berg skulle starta upp sitt företag och en helt ny typ av djursjukhus behövde hon både kunskap i att bygga bolag och på sikt finansiering.

  2. Lösning

    Almi gick in med olika former av affärsutveckling och finansiering.

  3. Resultat

    Almi har hjälpt bolaget genom att stötta upp med mentorskap, vd-nätverk, hållbar utveckling och lån så att Awake djursjukhus kunnat skapa ett starkt tillväxtbolag. Knappt fyra år efter att det första djursjukhuset öppnade omsätter de cirka 100 miljoner kronor årligen och har även öppnat ytterligare ett djursjukhus som omsätter sex miljoner i månaden, efter bara ett halvår.

Ökat personalstyrkan från 20 till 130 anställda

Awake djursjukhus ligger i centrala Stockholm, på Södermalm, och har en unik inriktning. De bedriver bara specialist- och akutverksamhet. Dessutom har de öppet dygnet runt.

Sommaren 2024 öppnade de även i Helsingborg – också öppet 24/7, men i dubbelt så stor lokal.

Rebecca Berg, som kom på idén till Awake, har många års studier i bagaget. Hon läste först till veterinär i fem och ett halvt år och fortsatte sedan med specialistutbildningar i USA. Först ett internship, som liknar sjukvårdens AT-tjänstgöring. Därefter ett residency, vilket är ytterligare tre års specialisering, lite motsvarande ST-tjänstgöring, som landade i specialist-titeln ”Diplomate”. Det är det högsta stadiet av klinisk specialistnivå man kan uppnå som veterinär. 

I USA jobbade hon vidare som specialist inom internmedicin, men också på entreprenörsidan då hon var med och drev upp en startup i New York.

– En jättehäftig tid. Vi hade djursjukhus mitt på Manhattan med över hundra anställda från dag ett. Vi avancerade till andra ytterområden och bolaget är uppköpt i två omgångar och tillhör idag Mars, berättar Rebecca och fortsätter: 

– Det vi har gjort i Awake är att behålla mycket av det som var bra i USA där de verkligen ligger i framkant vad gäller djursjukvård. Vi har behållit arbetssätt där de jobbar linjärt och där patienten är i fokus och får träffa så få veterinärer som möjligt och snarare kommer direkt till rätt specialist. Sedan har vi lagt till det fina med att jobba i Sverige –  "work balance" – som inte finns på samma sätt i USA. Även om jag personligen inte saknade det i USA – det var ett roligt tempo på jobbet under de tio åren jag var där.

“Våra drivkrafter är alltid att höja kvaliteten på djursjukvården och vara tillgängliga när det behövs”, säger Rebecca Berg, grundare av Awake djursjukhus som sedan 2021 erbjuder en avancerad och nischad djursjukvård i Sverige. Foto: Stefan Tell

Såg ett stort behov i Sverige

Men så fick Rebecca lite av “åtta till fem”-känsla och funderade över nästa utmaning. Efter över 20 år utomlands bestämde hon sig för att komma hem till Sverige igen. 

Här såg hon att pusselbitarna fanns för att bedriva samma nivå av vård som i USA. Djurägare är pålästa och månar om sina djur. Vi har försäkringar, avancerad utrustning och hon såg väldigt duktiga kollegor i landet. 

– Däremot upplevde jag att det var tungt för dem ur ett administrativt perspektiv. Veterinärer och klinisk personal på golvet hade många steg upp till beslutsfattande positioner, och sedan många steg ner igen. Det kunde dröja flera månader att få en fråga besvarad, som då var helt inaktuell. Det var trögroddat och admin-tungt på många håll. 

Rebecca såg också att djursjukhus och -kliniker i Sverige bedriver en blandning av allmän praktik, med några specialister och några jourer där personal inte fick inrikta sig enbart mot det som de var riktigt vassa på. 

– Jag såg att det definitivt fanns ett behov här för att höja kvaliteten på det vi gör och skapa en arbetsplats där veterinärer och sköterskor får komma till jobbet och göra det som de är bra på. Jag valde att påbörja resan mot att hitta en lösning.

Lånet från Almi var absolut en av faktorerna som bidrog att vi kunde skapa bolaget i den storlek och skala i den extrema satsning som vi ändå gjorde.

Rebecca Berg, vd och medgrundare av Awake Djursjukhus AB

Jagade rätt lokal i flera år

För runt tio år sedan började idéstadiet till Awake. Rebecca visste tidigt att hon ville knyta till sig nyckelpersoner som hon skulle ha med sig på “den stora och spännande resan”.

– Det var det absolut viktigaste och det som har gjort att det gått så bra. Jag identifierade veterinärer och sköterskor som inte bara hade en fantastisk kompetens, utan driv och förmåga att tänka utanför boxen. Jag fann fem-sex personer ganska tidigt och de är med mig än idag.

En stor utmaning för Rebecca och bolaget var lokalfrågan. De hade tydliga specar på vad de exakt skulle göra – akut- och specialistvård, innanför Stockholms tullar. Det fanns därför krav på lokalen och processen att hitta rätt tog många år.

– Den var mer utmanande än vad vi hade förväntat oss. Men vi jobbade parallellt med ekonomi och planering på alla stadier och när vi väl hade skrivit kontrakt på lokalen gick det blixtsnabbt. Vi hade ett djursjukhus igång på ungefär tre månader.

Awake har ingen primärvård, utan är vasst nischat mot akut- och specialistvård. “Om något allvarligt händer har vi en akutmottagning som tar emot dygnet runt”, berättar Rebecca.
“Vi försöker hitta dörrar för nya samarbeten i branschen och vill samarbeta med alla för att driva det medicinska arbetet framåt”, säger Rebecca och nämner exempelvis deras samarbete med VetAtHomes som besöker sjuka djur i hemmen. “Ett behov som är så stort. Det är så viktigt om den rädda katten kan slippa åka till kliniken och istället till exempel mäta blodtryck hemma. Här ser vi fina synergier mellan våra företag.”

Satsning på viktig akutvård

De öppnade upp i juli 2021 och den sommaren var tuff för många djurägare som kunde få åka många timmar med dödssjuka djur för att det var brist på vård.

– När de väl kom fram till djursjukhusen hade djuren hunnit avlida. Vi bestämde oss för att använda de resurser som vi hade och göra det bästa för att förbättra tillgängligheten.

Rent konkret innebar det att Awake bestämde sig för att ha öppet när alla andra hade stängt – från fredag eftermiddag till måndag morgon. I takt med att rekryteringen ökade och teamet växte lade de till en öppetdag i taget och efter bara några månader hade Awake öppet dygnet runt, alla dagar i veckan.

Häri ligger också en avgörande orsak till Awakes imponerande tillväxtresa, tror Rebecca. Förutom att de fyller ett segment som inte tidigare funnits – att samla specialister på samma ställe – så skiljer sig deras akutavdelning från andras.

– Generellt är det ganska oattraktivt att jobba jour. Det faller på de minst erfarna och rutinerade som får de passen. Vilket är helt fel, eftersom det är de svåraste passen. Vår akutavdelning har istället de mest erfarna akutveterinärer, -sköterskor och specialister, 24-7. Det har definitivt bidragit till vår tillväxt.

Så lockar de kompetens

Att få personal att vilja jobba dygnet runt, alla dagar i veckan, kräver såklart något från bolagets sida.

– Vi satsar mycket på självledarskap. Vi jobbar för att personalen ska vara delaktig och fatta beslut själva. Den som kan området bäst fattar beslut. Det skapar engagemang och ansvarstagande. Vi satsar också på vår personal – med psykoterapeut på plats några dagar i veckan och personliga tränare, eftersom vi tror stenhårt på att främja fysisk, psykisk och social hälsa. Vi ordnar event som binder ihop teamet och har även ett optionsprogram sedan 2022 för personalen där det finns möjlighet för nyckelpersoner att tillhandahålla aktier i Awake. 

Almis rådgivare om Awake Djursjukhus: 

“Bolaget har vuxit extremt snabbt och har verkligen haft en imponerande resa. Rebecca gjorde direkt ett verkligt positivt intryck på mig, med sitt stora driv och vilja att komma framåt. Om det var någon som sa till henne att 'det går inte', så kände hon att – 'jo, det går visst'. Och genomförde det. 

Hon har bland annat hittat ett bra sätt att rekrytera och motivera kompetent personal, som också är villig att jobba nattskift.

Rebecca har varit med i en strategigrupp hos Almi med andra vd:ar – viktigt för att hinna med sig själv och sitt eget ledarskap. Hon lägger väldigt stor vikt vid nöjda medarbetare. 

Med tanke på Rebeccas drivkraft, och hennes medgrundare i företaget, tror jag att de har stor potential att växa ytterligare.”

Eva Eliasson, rådgivare hos Almi 

Samarbetet med Almi

När Rebecca bestämt sig för att starta eget, var hon ett skolboksexempel på att göra företagarresearch. Hon betade först av vad som fanns på Nyföretagarcentrum och rörde sig snabbt mot Almi.

– Jag slukade verkligen allt som fanns. 2014 gick jag exempelvis Almis Våga växa-grupp, vilket är komiskt då det var nästan tio år innan sjukhuset öppnade. 

Rebecca gick vidare med Almis tjänster inom mentorskap, hållbar utveckling och vd-nätverk.

– Vi har fått viktig input och löpande lärt oss mycket. Jag tog till exempel med mig hela ledningsgruppen och jobbade med hållbarhet hos Almi. Rådgivarna Eva Eliasson och Eva Solberg har varit fantastiska i att hitta rätt kontakter för oss. 

Senare fick bolaget även lån hos Almi.

– Lånet var absolut en av faktorerna som bidrog att vi kunde skapa bolaget i den storlek och skala i den extrema satsning som vi ändå gjorde. Vi har fortfarande kvar kontakten med Almi och det var inte längesen vi var där, berättar Rebecca.

Medgrundaren sa ja efter fem minuter

En viktig “match” som Rebecca fick var i medgrundaren Andreas Hurtig. Andreas är tidigare pokerspelare, har skyhög IQ och Rebecca träffade honom för att pitcha in sin idé.

– Vi hade samma syn på behovet av akutsjukvård för djur. Jag hann knappt börja pitcha på bristerna innan han sa: “Jag är med – vi kör!” Han är en av de viktigaste nyckelpersonerna. Det som gör det så unikt med honom är att ha en kombination av vågad och risktagande tidigare pokerspelare, en av Europas högsta IQ-nivåer – samtidigt som han har världens högsta EQ och hjärta också. Han är inte med av ekonomiska skäl utan för att göra bra saker. Och det är grundkärnan i hela vårt team. Det är inte det ekonomiska drivet som tar oss framåt.

En viktig gren i bolagets verksamhet är Outreach – deras ideella organisation. Den påbörjades innan det första djursjukhuset öppnade. Delar av vinsten från Awakes djursjukhus ska gå till välgörenhet och för att göra världen lite bättre. Outreach stödjer och utvecklar djurvälfärden, framför allt i utvecklingsländer. I Indien har de exempelvis jobbat i många år och Outreach bidrar med kompetens, rådgivning och specialister på plats runt om i världen.

– Nu har vi ett gäng som ska ned till Sydafrika snart och arbeta. Detta är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete. 

Almis rådgivare om Awake Djursjukhus:

“Jag fick ett väldigt positivt intryck av Rebecca redan från början. Hon var helt på det klara med vad hon ville göra. För min del var det ganska straight forward, utan en alltför överhängande risk. De behövde finansiering när de hittat lokal. Nisch och inriktning var väldigt tydlig och en fördelaktig lokalisering, i central innerstad, dit många skulle remitteras.

Kapitalet var den viktiga biten för att komma igång men kunskapen som de hade själva var också avgörande. Rebeccas specialistkompetens var en förutsättning för att se vilken inriktning man skulle ha. Det är allt. Hon gick in i de områden där konkurrenter dessutom hade svagheter. Med Andreas, som ängelinvesterare och allmänt kompetent person, spände de båda över hela registret.

Att starta en så stor verksamhet går inte helt obemärkt förbi. Tar man några felsteg, kan det bli ödesdigert, men de har tagit god hjälp med avgörande frågor. Det har gått fortare och bättre än vad jag trodde.

De har dessutom ett viktigt och inkluderande mångfaldstänk. Så även på det humanistiska planet har de lyckats få en bra kombination av mångfacetterad personal.

Jag är väldigt imponerad över hur snabbt de lyckades etablera sig och få den lönsamhetsnivå som de har idag. Det är få som lyckas med det – och kul att Almi har varit med.”

Stefan Guter, rådgivare hos Almi 

Vilka utmaningar har ni framåt? 

– Jag tror att innovation, digitalisering och AI kommer att ta över i veterinärvärlden såsom i alla andra branscher. För att vara ledande och inte vänta på färdiga produkter väljer vi att gå in i AI-baserade plattformar genom starka samarbeten. Vetz AI är ett sådant exempel, säger Rebecca. 

Vetz jobbar bland annat med självskrivande journaler, bilddiagnostik och stöd för bättre beslut. 

– Tar vi fram egna AI-baserade plattformar tillsammans med andra kan vi långsiktigt säkra upp vårt arbete och göra det mer effektivt. Varje veterinär vill spara administrativ tid för att kunna vara mer med patienter och djurägare. En utmaning, men här finns stor potential.

Vill minska det administrativa

Av Awakes ungefär 85 anställda på moderbolaget har de bara två och en halv administrativa tjänster, där även HR ingår. Att de kan ha så få är tack vare deras ansvarsfördelning ute i organisationen.

– Varje team jobbar med initiativtagande och delaktighet, men de har också ansvar att följa upp att det blir rätt. Vi ser att det ger jättestarka team. Om till exempel receptionen anser att de behöver ytterligare personal för att hinna svara på fler samtal kommer de med underlag för vad det skulle kosta och generera till bolaget. Detsamma gäller om någon av kirurgerna vill köpa in ny utrustning. Då lägger de fram vilken efterfrågan som finns, underlag och får snabbt okej, via ledningsgruppen. Alltid inom en vecka om underlag finns. Detta gör att vi har ett så extremt starkt engagemang hos medarbetarna – och teamkänsla. 

Innan Rebecca kom hem till Sverige efter drygt 20 år utomlands hann hon utföra en del ovanliga behandlingar på djur. Exempelvis i Negev-öknen på naturreservatet Yotvata Hai Bar. Där föds det upp utrotningshotade djurarter som sedan gradvis återinförs i det vilda. Här fick Rebecca vara med och behandla allt från halta strutsar till hostande hyenor.

Så, hur har det varit för dig att bygga upp något som blivit så stort på kort tid?

– Det har varit jättehäftigt att gå från veterinär till entreprenör och företagare. Väldigt utvecklande, spännande och utmanande. Jag har haft lyxen att vara i ett starkt och drivet grundarteam och haft dem med mig från början och de står fortfarande precis lika starka idag. Jag har inte varit ensam på den här resan. Om jag skulle stiga åt sidan ett år skulle verksamheten absolut vara självständig utan mig. Det var ett tidigt mål vi hade. Företaget ska inte vara beroende av en viss individ. Vi är ersättningsbara, vilket vi alltid jobbat mot – och lyckats med. 

Fakta: AWAKE Djursjukhus AB

Kuriosa: Awake i bolagsnamnet står för “animal welfare and knowledge exchange”. 

Grundades: 2020 av Rebecca Berg tillsammans med ett gäng veterinärer, sköterskor och andra medarbetare inom branschen. Djursjukhuset öppnade i juli 2021.

Ägare: Personalägt med Rebecca Berg och Andreas Hurtig som huvudägare.

Säte: Stockholm, Hornsgatan på Södermalm, och sedan juli 2024 finns dotterbolag i Helsingborg. “De har haft öppet 24-7 från dag ett.”

Erbjuder: Specialistsjukvård och avancerad akutsjukvård för hundar och katter med komplicerade sjukdomstillstånd när varje sekund räknas. Öppet dygnet runt, året om.

Kunder: Primärt remitterande veterinärer, och djurägare.

Anställda: Ungefär 85 i Stockholm. Totalt är cirka 130 anställda i både Stockholm och Helsingborg.

Omsättning: Moderbolaget omsätter knappt nio miljoner kronor per månad och Helsingborg omsätter strax under sex miljoner per månad.

Webb: awakedjursjukhus.se/

Följ Awake djursjukhus på: Instagram, Facebook och LinkedIn.