Stephanie Henning, ägare Bonden & Bönorna

”När andra inte ville satsa gjorde Almi det”

Affärsutveckling, Lån

Bonden & Bönorna

  1. Behov

    Stephanie Henning behövde kapital för att kunna förverkliga sin dröm med en egen restaurang i Slite på nordöstra Gotland.

  2. Lösning

    Stephanie Henning hörde av sig till Almi, som var den enda aktör hon varit i kontakt med som var villig att erbjuda henne ett lån.

  3. Resultat

    Lånet från Almi var avgörande för att Stephanie Henning skulle ha råd att köpa in exempelvis inventarier till sin restaurang.

När nya företagare ska etablera sig kan finansieringen bli en utmaning. I sådana situationer kan Almi bistå med hjälp – för när andra aktörer ser risker, ser Almi även möjligheter. Ett företag som beviljades ett mindre lån vid uppstarten var restaurangen Bonden & Bönorna i Slite.

Att 28-åriga Stephanie Henning skulle bli restaurangägare i Slite var det nog ingen som gissade när hon var yngre. Men nu sitter hon här, på en soldränkt uteservering med utsikt över Slites badstrand.

– Jag är allt från kock och servitör till bartender, diskare, marknadsförare och ekonomiansvarig... Speciellt under lågsäsong. Det är många roller att jonglera, men jag gillar det. Även om det förstås kan vara en utmaning att byta mellan dem, säger hon med ett leende.

I den gula tegelbyggnaden i Slite har det tidigare huserat bank, begravningsbyrå och prylbod. Nu rymmer den Bonden & Bönorna.

Utmaningar är dock ingenting hon är rädd för. Stephanie Henning, som växte upp i Åre i Jämtland, drömde som tonåring om världscupen i alpint. När hon drabbades av en förslitningsskada redan som 14-åring bytte hon fokus och riktade in sig på sin andra favoritsport; golfen.

När det blev dags att välja gymnasium sökte hon till riksidrottsgymnasiet för golf i Uppsala. Därefter följde fyra år på collage i USA, där hon kombinerade golfen med en utbildning i business, marketing and graphic design.

– Det var där jag började drömma om att starta eget på riktigt, minns hon.

Ofta behöver man bara någon att bolla idéer med, någon som kan bekräfta eller ge nya perspektiv. Det är då Almi verkligen kommer till sin rätt.

Stephanie Henning

När coronapandemin slog till med full kraft pausades alla tävlingar och Stephanie vände blicken hemåt. Efter ett år i Norge, där hon var med och startade upp en chokladfabrik, kom hennes föräldrar med ett spännande erbjudande.

– De driver Slite Strand Resort, där även mina bröder har jobbat och drivit eget på somrarna, och de hade märkt av ett behov av fler restauranger och upplevelser i Slite och på norra Gotland. Så de köpte den här byggnaden och jag kände att det var ett perfekt tillfälle för mig att kunna dra mitt strå till stacken. Vi alla vill hjälpa till att utveckla Slite till en mer attraktiv besöksdestination.

"Jag var ung och hade inte mer än insatsen i egen ficka, så det var svårt att få lån från andra än Almi. Det var förmånligt och enkelt att söka", säger Stephanie Henning.

Så föddes Bonden & Bönorna.

Stephanie säger att hon först blev entreprenör, sedan kock.

– Jag har alltid varit intresserad av matlagning och jobbat extra som servitris på restauranger när jag varit ledig från idrott och skola. När det blev klart att jag skulle öppna egen restaurang började jag lyssna extra noga för att lära mig av mina kockkollegor. Jag ställde många frågor och försökte samla på mig så mycket kunskap jag bara kunde, säger hon och fortsätter:

– Jag har också inställningen att “kan andra kan jag med”, vilket har hjälpt mig enormt. Det jag inte kan jobbar jag hårt för att lära mig. Det brukar lösa sig väldigt bra.

Var kommer då detta självförtroende från?

– Tävlingarna. Jag har alltid tävlat och har lätt för att lära mig. Jag brinner för det jag tar mig för – stort intresse och mycket vilja är en bra cocktail för att lyckas.

Oavsett hur starkt självförtroendet är kan det vara svårt att övertyga andra aktörer om att de ska våga satsa på en nyföretagare. Så var det i Stephanies fall, och hon vände sig därför till Almi Gotland som beviljade henne ett mindre lån.

– Jag var ung och hade inte mer än insatsen i egen ficka, så det var svårt att få lån från andra än Almi. Det här lånet hjälpte mig bland annat att kunna köpa in inventarier och det täckte även vissa löpande kostnader vid uppstarten. Det var förmånligt och enkelt att söka, säger hon.

Under sommarveckorna har Stephanie Henning med personal försett gästerna med allt från cocktails och finare avsmakningsmeny på lokala råvaror, till enklare lunch och after beach.

Henrik Munkhammar, vd Almi Gotland, poängterar att ett av Almis viktiga mål är just att stötta nyetablerade företagare genom att bland annat erbjuda finansieringslösningar.

– Ett mindre lån, som i detta fall, lämpar sig väl till småföretagare som behöver det där extra stödet, när bankerna säger nej, för att kunna ta sin verksamhet till nästa nivå. Genom att erbjuda flexibla villkor och personlig rådgivning ger vi företagare den trygghet och det kapital de behöver för att förverkliga sina idéer, säger han.

Utöver den finansiella hjälpen har Almi även bistått Stephanie med skräddarsydd affärsutveckling.

– Ofta behöver man bara någon att bolla idéer med, någon som kan bekräfta eller ge nya perspektiv. Det är då Almi verkligen kommer till sin rätt. De är också fantastiska på att visualisera siffror, så att man tydligt kan se vad olika förändringar kan leda till, säger hon.

Utöver restaurangen erbjuder Bonden & Bönorna även skräddarsydda matupplevelser, i form av allt från konferens till födelsedagsfest.

Nu har Stephanie avslutat ännu en sommarsäsong, den tredje i räkningen för Bonden & Bönorna. Under sommarveckorna har Stephanie med personal försett gästerna med allt från cocktails och finare avsmakningsmeny på lokala råvaror, till enklare lunch och after beach.

– Jag vill att mina gäster ska kunna njuta av god mat i en avslappnad miljö. Här får man vara precis som man är och känna sig som hemma i ”mitt vardagsrum”.

Vad som händer framåt återstår att se. Det enda Stephanie vet är att om hon ser en utmaning, så tar hon emot den med glädje.

Fakta Bonden & Bönorna

Öppnade: Sommaren 2022 i det gamla bankhuset i Slite på Gotland.

 

Erbjuder: Mat och cocktails som är skapade av råvaror som är i säsong hos lokala leverantörer och av det som växer vilt i naturen. Dessutom erbjuder Bonden & Bönorna skräddarsydda matupplevelser, i form av allt från konferens till födelsedagsfest.

 

Utmärkelser: Vann "Årets nyetablering" på Företagardagen 2024, som arrangeras av Tillväxt Gotland.

 

Webb: Bonden & bönorna