Lån, Riskkapital
Brinja AB
-
Behov
Brinja behövde finansiering för att kunna växa och växla upp sitt team.
-
Lösning
Brinja fick först verifieringsmedel från Almi, ett av de tidigaste stöden som Almi kan ge. Våren 2021 gick Almi in med finansiering i samband med att Brinja tog in externt kapital, bland annat från Almi Invest.
-
Resultat
De gick från två personer under 2020 till nio anställda 2021 och hade större kapacitet att serva kunderna. De kunde också helt färdigställa sin produkt.
Xavier Leon såg stor förbättringspotential på byggarbetsplatser och har skapat Brinja – för att effektivisera och säkra upp byggprocesser.
Brinja har vuxit starkt de senaste två åren och är mitt inne i sin fortsatta tillväxtresa.
Xavier Leon har en säljarbakgrund och har även arbetat med projektledning inom bank och säkerhetsbranschen – både i hemlandet Ecuador, USA och här i Sverige. Senaste anställningen hade han hos Essity och det var under 2016 han fick en idé om att använda radar för att göra byggarbetsplatser säkrare.
Men i sin research upptäckte Xavier att kunderna hade andra typer av problem också – bland annat med evakueringar och han ändrade snabbt fokus.
– Brinja är idag en helt kundbaserad idé. Jag har lyssnat till kunderna vilka problem de upplever och vi har utvecklat vår plattform och teknologi helt utifrån deras idéer och förslag, berättar Xavier.
Idag skapar Brinja intelligenta byggarbetsplatser, likt smarta hemsystem, men här är de speciellt framtagna för just produktion av nya byggnader. Med Brinjas lösning blir byggarbetsplatsen mer effektiv, hållbar och tryggare för anställda. Manuella processer sköts istället digitalt med automation.
De erbjuder bland annat evakueringssystem, kvalitetsmätningar, energisparande kontroller och automatiserad betongmätning.
– Under 2017 när jag hade min första prototyp klar visade jag den för kunderna och den fungerade då bara till 50 procent. Jag kände mig skeptisk till om jag skulle fortsätta, men då sa en av kunderna: “50 procent är mer än vad vi har idag. Idag har vi inget”, återberättar Xavier.
Det fick honom att utveckla sin prototyp vidare och redan året därpå hade bolaget betalande kunder från byggbranschen, bland andra NCC, Skanska och Peab.
Mellan 2020 och 2021 gick Brinja från 2,2 miljoner kronor till nära 5,7 miljoner i omsättning och under 2022 väntas de öka med 40-50 procent ytterligare.
– Tillväxten beror bland annat på att vi fick finansiering och kunde växla upp teamet. Vi gick från två personer under 2020 till nio anställda 2021 och hade större kapacitet att serva kunderna. Vi kunde också helt färdigställa vår produkt.
Brinja fick först verifieringsmedel från Almi, ett av de tidigaste stöden som Almi kan ge. Våren 2021 gick Almi in med finansiering i form av lån i samband med att Brinja tog in externt kapital, bland annat riskkapital från Almi Invest.
– Det har hjälpt oss mycket i vår tillväxt. Finansiering är fortsatt en stor utmaning när vi vill växa vidare, säger Xavier.
Almi har hjälpt oss mycket i vår tillväxt. Finansiering är fortsatt en stor utmaning när vi vill växa vidare
Xavier Leon
Han ser också utmaningar i att bygga vidare teamet och det operativa arbetet – och att få till en smidig produktion.
– Att gå från en produktion av 20 enheter 2020 till 100 enheter 2021 var ett stort steg och ett stort lärande. Nu går vi från att producera 100 till 500 vilket kräver rätt leverantör. Men vi kommer att fixa det.
Under november 2022 vann de Inission Innovation Award 2022 och en miljon kronor i utvecklings- och tillverkningstjänster från bolaget Inission.
– Fantastiskt. Vi är i en fas där vi letar leverantörer så timingen var helt perfekt, säger Xavier Leon.
Så jobbar Brinja med hållbarhet
- Genom sitt mål att skapa säkra, hållbara och effektiva arbetsplatser bidrar de till miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet.
- Affärsmodellen är cirkulär – de hyr ut sina produkter istället för att sälja dem.
- De kan återanvända, uppgradera och reparera produkterna så att livslängden ökar med upp till fem år.
- Med deras ljuskontroll kan elförbrukningen för belysning på en byggarbetsplats minska med upp till 85 procent. Eftersom byggindustrin står för 17 procent av Sveriges elförbrukning kan Brinjas produkter öka energieffektiviteten inom byggsektorn.
Källa: Brinja.se