Anställda på BroGas

"Vi hade inte funnits utan Almi"

Affärsutveckling, Lån

BroGas

  1. Behov

    BroGas behövde kapital för att kunna bygga, och senare bygga ut, sin biogasanläggning som i sin tur fyller behovet av grön energi.

  2. Lösning

    Genom åren har BroGas beviljats flera olika lån av Almi, varav nu senast ett grönt lån.

  3. Resultat

    BroGas producerar cirka 30 GWh biogas per år, motsvarande tre miljoner liter bensin. Planen är att öka till 45 GWh, vilket motsvarar 4,5 miljoner liter bensin.

Under 2023 delade Almi Gotland ut ett av de största lånen inom Almi-koncernen. Mottagaren av det gröna lånet var BroGas. Tack vare det kan bolaget effektivisera och öka produktionen ytterligare. ”Vi hade aldrig haft den här utvecklingen utan Almi”, säger grundaren Magnus Ahlsten.

Vid anläggningen i Bro omvandlas rest- och avfallsprodukter såsom gödsel, kasserade rotfrukter, restprodukter från livsmedelsindustrin och matavfall till ren biogas.

BroGas producerar cirka 30 GWh biogas per år, vilket motsvarar tre miljoner liter bensin. I och med de senaste investeringarna kan den årliga produktionen öka till 45 GWh.

– Det här är typexemplet på något som började i en källare. Magnus (Ahlsten, grundare) var helt ensam i början. När vi är färdiga med nuvarande projekt har vi investerat ungefär en halv miljard i förnybar energi, konstaterar Björn Palmgård, som är operativt ansvarig.

BroGas bildades år 2009 av lantbrukaren Magnus Ahlsten tillsammans med en grisproducent och ett 20-tal betodlare.

Bolaget Biogas Gotland, som är systerbolag till BroGas, grundades av lantbrukaren Magnus Ahlsten från Alva socken på södra Gotland.

Klimatet med dess utmaningar har alltid varit närvarande i hans medvetande. 1990 köpte han sitt första vindkraftverk och några år senare började Magnus att arbeta som servicechef på Vindkompaniet.

– Redan då var jag helt införstådd med att klimatkrisen skulle komma. Men man gjorde ingenting då.

Almi har verkligen varit någon att luta sig mot när det varit tufft ekonomiskt. Det är jag jättetacksam för, annars hade vi aldrig haft den här utvecklingen.

Magnus Ahlsten

Under åren inom vindkraftsbranschen föddes idén om att bygga en biogasanläggning.

– Om man har ett lantbruk och är intresserad av teknik och miljö är biogas väldigt passande, säger Magnus Ahlsten.

Biogas Gotlands första anläggning för förädling av biogas till fordonskvalitet placerades på Färjeleden i Visby, där de samarbetade med reningsverket. Parallellt med det sökte bolaget efter en plats för en egen biogasanläggning med mycket större leveranskapacitet.

2009 krokade Magnus Ahlsten arm med en grisproducent i Bro socken samt ett 20-tal betodlare, som hade möjlighet att söka omställningsstöd efter att sockerbruket i Roma lagts ner. I stället för att var och en lämnade in en egen ansökan gick de ihop och lämnade in en gemensam genom det nybildade bolaget BroGas. Tillsammans beviljades de sju miljoner, vilket möjliggjorde att bygget av anläggningen kunde påbörjas på grisproducentens mark i Bro.

"Det här är det mest intressanta och utmanande projekt jag någonsin arbetat med”, konstaterar Björn Palmgård, som är fostrad med jord- och skogsbruk och har läst till civilingenjör.

Magnus Ahlsten beskriver sig själv som en idésprutande tekniker och praktiker som tidigt insåg att han behövde en parhäst som kunde ta rollen som entreprenör och genomförare.

– Min mamma har alltid sagt att det alltid måste finnas en som hittar på och en som hugger i, säger Magnus.

Det var då Björn Palmgård kom in i bilden.

– Det här är det mest intressanta och utmanande projekt jag någonsin arbetat med, konstaterar Björn, som är fostrad med jord- och skogsbruk och har läst till civilingenjör.

Nu fanns en entreprenör i bolaget – nu saknades bara den återstående finansieringen för bygget av anläggningen i Bro. Då kontaktade de Almi för första gången.

– Almi har verkligen varit någon att luta sig mot när det varit tufft ekonomiskt. Det är jag jättetacksam för, annars hade vi aldrig haft den här utvecklingen, säger Magnus.

– Vi har upplevt att om vi får med Almi, får vi med banken. Så fem stjärnor räcker inte – vi hade inte suttit här utan Almi, fyller Björn i.

Anläggningen i Bro framställer biogasen med hjälp av cirka 95 tusen ton substrat (processens råvaror) som kommer från öns rest- och avfallsprodukter så som exempelvis flyt- och fastgödsel, slakteriavfall, matavfall, kasserade rotfrukter, spannmålsrens och kasserat ensilage.
Almi Gotland rådgivare Matilda Skoglund och kreditchef Henrik Larsson i samtal med Björn Palmgård.

Fram tills förra året stod Magnus som ensam ägare av EnergiSkiftet Sverige AB, som är koncernmodern till BroGas och Biogas Gotland. Men i höstas klev Gotlandsbolaget, som bland annat äger Destination Gotland, in som delägare.

– Det innebär att jag inte kommer att ha kniven mot strupen privat längre. Jag har varit belånad upp över öronen, nu känns den finansiella delen lugnare, säger Magnus.

Det var även i höstas BroGas beviljades Almis gröna lån, som kan ges till företag som gör klimatanpassningar för att bidra till begränsade klimatförändringar.

– Resultatmässigt ger det gröna lånet oss en lägre ränta, jämfört med Almis övriga lån. Därtill är det gröna lånet ett erkännande att vi gör något som är nyttigt för klimatet, säger Björn.

Henrik Larsson, kreditchef på Almi Gotland, säger att han imponeras av BroGas förmåga att hela tiden utveckla verksamheten för att ligga i framkant.

– BroGas bidrar till att mildra klimatförändringarnas effekter och skapar en mer hållbar framtid. Det är precis vad vårt gröna lån skall bidra till, att ge möjlighet för företag att göra investeringar som bidrar till EU:s miljömål, dessutom till förmånliga villkor, säger han.

Lånet, som var ett av de största Almi-koncernen beviljade 2023, investeras i ytterligare rötkammare med mer avancerad teknik samt en ny, mer effektiv inmatning.

– Resultatet blir mer biogas av samma mängd substrat. Dessutom minskar arbetsbördan för driftteamet och underhållskostnaderna blir lägre, förklarar Magnus.

Sex personer ingår i driftteamet som delar på jourverksamheten dygnet runt, 365 dagar om året.

2023 omsatte BroGas nära 27 miljoner kronor och systerbolaget Biogas Gotland knappt 40 miljoner.

– Att det gått bra för oss är tack vare god finansieringshjälp från Almi och bank samt statliga investeringspremier. Sedan har vi fått stor hjälp med bygglov och miljötillstånd av Region Gotland och länsstyrelsen, säger Björn.

Magnus och Björn vill ge en extra eloge till det sammansvetsade driftteamet och nätverket runt bolaget, som kämpat med dem i med- och motvind.

–  Utan dem och den laganda som skapats – en för alla, alla för en – hade resan vi gjort varit helt omöjlig.

Fakta BroGas

Grundades: 2009 av lantbrukaren Magnus Ahlsten tillsammans med en grisproducent och ett 20-tal betodlare.

Anställda: Sex personer ingår i driftteamet som delar på jourverksamheten dygnet runt, 365 dagar om året.

Så distribueras biogasen: Via en åtta kilometer lång gasledning från Bro till Visby levereras biogasen till Arlas mejeri, slakteriet och Biogas Gotland, som förädlar biogasen till fordonsgaskvalitet och levererar vidare till öns fyra tankstationer och till Gotlandschips.

Modernbolag: EnergiSkiftet Sverige AB.

Systerbolag: Biogas Gotland AB, SuderGas AB, Gotlands Fastbränsle AB, MiljöBilCentrum MBC AB och Gotlands Tankstationer AB.

Webb: https://biogasgotland.se/