Riskkapital
Cappy
-
Behov
Cappy med grundaren Andreas Hallingström behövde kapital för att utveckla sin nya lönelösning för anställda.
-
Lösning
Almi Invest har gått in med riskkapital i tre omgångar och Investment Manager Fredrik Andersson sitter även i bolagets styrelse.
-
Resultat
Cappy har genom investeringarna kunnat utveckla sin affär och produkt. De har också kunnat söka och få tillstånd hos Finansinspektionen. Det behövs också kapital för att satsa på försäljning och marknadsföring.
Hur kan anställda slippa vänta, ibland i över 50 dagar, på sin lön? Och vilka positiva effekter skulle en snabbare löneupplevelse ha för både arbetsgivare och anställda? Det frågade sig Andreas Hallingström som nu tillsammans med sitt team tagit fram en lösning – Cappy.
Bolaget har fått flera investeringar från Almi Invest.
Idag har vi konsumenter blivit bortskämda med snabba digitala lösningar av olika slag – vi streamar musik, filmer och kan handla via internet när vi känner för det, med snabba leveranser direkt till våra telefoner eller våra hem.
Men på arbetsplatsen och med våra löner har vi mycket sämre frihet och flexibilitet. Som anställd har du sällan koll på hur mycket du tjänar varje dag, och kan behöva vänta många veckor på att få din lön för arbetet som du utför. Och även om många arbetsgivare vill betala ut lön snabbare så kostar det för mycket tid och pengar att administrera fler löneutbetalningar.
Här ville Andreas Hallingström se en förändring.
– Att vänta till den 25:e nästa månad skapar mycket onödig ekonomisk stress, frustration och minskar både engagemang och motivation på en arbetsplats. Jag ville se om vi med hjälp av digitalisering och ny teknik kan skapa en bättre upplevelse, där de anställda har mer kontroll över sin egen ekonomiska situation genom att arbetsgivare får möjlighet att ge löpande tillgång till lön utan kostsamma processer.
Tydligt hur mycket lön du ska få
Lösningen som Andreas och hans team i Cappy har jobbat fram är en app för anställda och ett system som arbetsgivare ansluter sig till. I appen kan deras anställda se hur mycket lön som de har tjänat in, hur mycket de kommer att tjäna på planerat arbete, samt få information om när lönen kommer att betalas ut. De har också möjlighet att själva välja att få upp till 50 procent av lönen utbetald innan lönedagen.
Administrationen av förskott mellan lönedagar och likviditeten står Cappy för. Allt sker per automatik, så arbetsgivaren behöver inte godkänna utbetalningar löpande utan underlag läses månadsvis in i lönesystemet så att ordinarie utbetalningar av lön, skatter och avgifter blir korrekt.
– Lite mer än hälften av våra användare väntar ändå till sin lönedag, men de har alltid koll på hur mycket de kommer att få i lön och en chans att få sin lön tidigare om de vill, vilket många säger är en trygghet. Vår statistik visar också genomgående hälsosamma beteenden, och de som använder tjänsten för att få delar av sin lön före lönedagen gör i genomsnitt tre uttag per månad om drygt tusen kronor per tillfälle.
En viktig poäng med Cappys tekniska lösning är just att anställda får en överblick över hur mycket de har jobbat och tjänat.
– Det ger en lönetransparens som annars inte finns. Många har dålig koll på hur mycket lön som de ska få eller vad ytterligare två-tre pass skulle innebära för deras ekonomi. Men i appen kan de se det direkt och det ökar motivationen att arbeta både planerade pass och extrapass, säger Andreas.
Utbildar de anställda i privatekonomi
I appen finns också funktioner för att lära mer om privatekonomi genom korta utbildningar med tips inom exempelvis lön, skatt och sparande. Det finns också möjlighet att göra en budget.
– Du ser väldigt tydligt hur mycket arbete som faktiskt krävs för att dra runt din ekonomi.
Cappy är uppbyggt utifrån forskning som finns om beteenden och preferenser hos människors privatekonomi. Exempelvis visar studier att vi samlar på oss en köphunger och gärna konsumerar mer och dyrare saker om vi bara får pengar mer sällan.
– Om pengarna finns tillgängliga att nyttja vid behov är vi bättre på att hushålla med dem. Många upplever att de får en bättre livskvalitet, mår bättre och har en större trygghet i sin privatekonomi med Cappy. De förlitar sig mindre på lån och krediter. Samtidigt visar studier att människor ofta föredrar snabbare lön före mer lön, och att möjligheten att ta ett arbetspass och kunna få en del av den lönen direkt har ett stort värde för individens och familjens ekonomi.
Passar många arbetsplatser
Arbetsgivare inom många olika branscher är anslutna till Cappy – bland annat bemanning, logistik, vård, industri, hotell och restaurang, retail och dagligvaruhandel. Tjänsten är byggd för att passa medarbetare oavsett arbetsform eller bransch.
– Just nu är fokus på branscher med fler arbetare framför tjänstemän. Här har vi störst möjlighet att göra skillnad och hjälpa fler till en bättre situation i livet. Vi ser ett jättesug efter produkten och för diskussioner med stora bolag med många tusen anställda. Eftersom vi har en ny typ av tjänst och är den enda lösningen vad vi vet behöver vi samtidigt utbilda marknaden kring denna möjlighet och hur enkelt det är att erbjuda en snabbare löneupplevelse.
Investeringar från Almi Invest
Bolaget grundades i augusti 2020 och den första tiden gick åt till att resa kapital, bygga produkt och team, söka och få tillstånd hos Finansinspektionen, hela tiden med siktet mot marknaden.
Andreas ringde tidigt upp Almi Invest och kom i kontakt med Investment Manager Fredrik Andersson som gillade konceptet.
– Almi Invest är en av de mest aktiva investerarna i landet. De valde att gå in initialt och har fortsatt i efterföljande rundor. Förutom att få kapital har Almi Invest en representant i styrelsen där Fredrik har stöttat oss utifrån Almis perspektiv, i både strategiska och professionella frågor. Han är ett viktigt bollplank, säger Andreas.
Vilka utmaningar har ni framåt?
– En utmaning som vi precis har tagit oss igenom har varit kapitalmarknaden. För oss och hela startup-scenen har det varit en utmanande tid med ränteläget och lågkonjunkturen. Det har funnits en försiktighet, strypt tillgång till kapital och en annan riskvillighet hos investerare. Men den har vi tagit oss igenom med ett positivt avslut genom att vi stängde en runda under sensommaren. Nu är vårt fokus det kommersiella – att nå våra försäljningsmål, etablera oss och expandera.