Anders Gunnarsson, grisuppfödare på Halla Gård

Nytänkaren förvandlar kretsloppet till affär

Lån, Affärsutveckling

Halla Gård

  1. Behov

    Halla Gård behövde finansiera visionen om lönsam och hållbar uppfödning av grisar med solen som enda energikälla.

  2. Lösning

    Almi har tillsammans med den lokala banken finansierat innovativa och högautomatiska lösningar för ett slutet kretslopp på Halla Gård.

  3. Resultat

    I en tid då många djurbönder kämpar med lönsamheten har Anders Gunnarsson en affärsidé́ som han kan ta bra betalt för.

Fjärde generationen jordbruksföretagare på Halla Gård är en innovatör som skapat ett cirkulärt system där inget går till spillo.

Anders Gunnarsson på Halla Gård  i Kvänum föder upp 20 000 grisar per år, med solen som enda energikälla. Genom att knyta ihop kretsloppet är gården självförsörjande på foder, värme, el och nästan all gödning.

Allt som produceras på gården tas tillvara och gör nytta i flera steg. Den cirkulära produktionen kontrolleras med åtta automatiserade system som Anders kan styra från mobilen i fickan.

Anders Gunnarsson, Halla Gård
Flygbild över Halla Gård
Halla Gård i Kvänum, Västergötland

Årets Spjutspetsföretag

Att knyta ihop kretsloppet och samtidigt få lönsamhet i storskalig grisproduktion har väckt stor uppmärksamhet. Halla Gård har bland annat utsetts till Årets Spjutspetsföretag 2022.

- I en tid då många djurbönder kämpar med lönsamheten har Anders Gunnarsson en affärsidé́ som han kan ta bra betalt för, säger Marcus Claesson, rådgivare hos Almi, som möjliggjort omställning tillsammans med den lokala sparbanken.

Målet är att producera griskött som är minst lika bra för klimatet som växtbaserat protein.

Anders Gunnarsson, Halla Gård
Anders Gunnarsson tillsammans med sina grisar

Minskar klimatavtrycket

Målet för Halla Gård är att producera griskött som är minst lika smart för klimatet än växtbaserat protein. Anders Gunnarsson har hittills minskat klimatavtrycket per kilo benfritt griskött med 30 procent jämfört med snittet för svenska gårdar.

- Tittar man bara på det som läggs på tallriken får vi stryk av ärtan, men jag producerar ju mer i kretsloppet, som el, värme och drivmedel till traktorerna, så jag tycker man behöver se över sättet att räkna på, säger Anders Gunnarsson.

Ett gott liv för grisen

Halla Gård har slutit cirkeln successivt sedan 2019, samtidigt som grisarna har fått ett liv som de gillar. De har stora ytor att röra sig på inomhus och kan själv välja när de vill gå utomhus för att böka och beta.

Gårdens senaste investering är en egen silo, ett stort skafferi fyllt med egenproducerat grisfoder, som portioneras ut automatiskt i rätt mängder och med rätt näringsinnehåll.

- Nästa steg är att skapa ett helt slutet, icke-fossilt kretslopp. Det kan lyckas om även våra lantbruksmaskiner kan drivas med biogas från gården, säger Anders.

Fakta Halla Gård

vd: Anders Gunnarsson

Gör: Producerar Hållbarhetsgrisen för Scan i ett naturligt kretslopp som gör gården självförsörjande på foder, värme, el och nästan all gödning.

Var: Fjärde generationens jordbruk utanför Kvänum i Västergötland.

Ägare: Jordbrukaren Anders Gunnarsson med familj.

Anders Gunnarsson tillsammans med sin fru och barn.