En trappa av is på Icehotel

De vände begränsning till möjlighet

Lån

Icehotel

  1. Behov

    Under årens lopp har Icehotel byggts ut vid flera tillfällen, satsningar som har krävt kapital.

  2. Lösning

    Almi har gått in med lån vid flera tillfällen.

  3. Resultat

    Icehotel har kunnat expandera men även använt Almi som bollplank för nya idéer.

Det började med en idé som ingen trodde på. Och utvecklades till en av Sveriges största turistsuccéer. I år firar framgångssagan Icehotel i Jukkasjärvi 30 år.

Gräv där du står. Det har alltid varit devisen för Icehotels grundare Yngve Bergqvist. Så när omgivningen hävdade att det är för kallt i Norrbotten, började han fundera på hur han kunde utnyttja kylan och isen för att attrahera turister.

När andra påpekade att det är för mörkt, lanserade han norrskensturer och lockade därigenom besökare till den lilla norrbottniska byn Jukkasjärvi. Norrskensturismen utvecklades till en av Sveriges främsta turistmagneter och hans idé om ett hotell helt byggt i is blev ett av landets mest uppmärksammade, och en bas för en helt ny turistregion.

– Idag har hela Norrbotten blivit en turistindustri på vintern, säger Yngve Bergqvist.

Säng av is, hotellrum på Icehotel
Tält i snön.

Med gäster från runt 80 olika länder har Icehotel genom åren belönats med en rad utmärkelser. Men för entreprenören Yngve Bergqvist tog det emot att varje vår se hotellet smälta ner, och antalet turister minska. Så föddes idén omen året runt-öppen anläggning, en dröm som förverkligades 2016.

Numera erbjuds konceptet Icehotel 365 parallellt med det klassiska ishotellet. Det är en permanent konstruktion med konst- och lyxsviter, isgalleri och isbar som kan besökas året runt. Allt är skapat i snö och is från Torne älv och drivs av solenergi under det ljusa sommarhalvåret. På taket till hotellets isfabrik sitter solceller som tar vara på det nästintill konstanta dagsljuset under sommaren.

Yngve Bergqvist har tidigare arbetat med miljövård för LKAB och började arrangera miljövänliga turistturer på 1980-talet – så för honom var det självklart att Icehotel skulle jobba hållbart redan från starten. Redan 2008 satte ledningen upp som mål att hotellet skulle vara koldioxidnegativt 2018.

– Vi har nyktrat till när det gäller vad som är genomförbart, men jobbar vidare i samma anda. Idag går det inte att få tag på den typen av maskiner vi behöver, till exempel snöskotrar, med eldrift. Men det lär inte dröja många år innan det kommer. Dessutom har Icehotel nyligen klarat Svanens krav och därmed blivit det första Svanencertifierade hotellet av snö och is.

Vi bestämde oss för att skapa något som var varaktigt men också hållbart rakt igenom.

Yngve Bergqvist

– Det var ett kunddrivet beslut eftersom vi märkte att allt fler kunder frågade om vi var certifierade. Sedan finns det också en fördel i att många företag som har som policy att bara använda sig av Svanenmärkta anläggningar. Under årens lopp har Icehotel byggts ut vid flera tillfällen, och vid flera tillfällen vänt sig till Almi för att få hjälp att genomföra satsningarna.

– Almi har varit en väldigt bra partner, framför allt ekonomiskt, men det är också en partner som man kan byta tankar och idéer med. Sedan innebär det också att man får en ekonomisk uppföljning, vilket är väldigt värdefullt.

2019 firade Icehotel 30 år, ett jubileum som firades med olika evenemang under hela året. Yngve Bergqvist kan se tillbaka på en av Sveriges mest framgångsrika turistsatsningar. Under åren har han tampats med flera utmaningar – den största var att få omgivningen att tro på hans idé.

– Intresset var noll i början.

Hur löste du det finansiellt?

– Genom att äta gröt. I början var det väldigt tungt. Idag finns ett helt nytt fokus på turistindustrin, vilket gör att det är mycket enklare att både starta och bygga upp något och skapa resultat.