charlotte_ljung_endbright_kundcase_almi

"Jag har verkligen fått kämpa för att bevisa min affär"

Lån, Affärsutveckling

Endbright

  1. Behov

    Få struktur, utöka sitt nätverk samt hitta finansieringslösning.

  2. Lösning

    Almi gick in med affärsutveckling, strategigrupp och finansiering.

  3. Resultat

    Endbright fick stöttning med att kartlägga verksamheten, det affärsmässiga och hur hon ska strukturera bolaget.


Endbright  är företaget som skapat en digital plats för rådgivning för alla som står inför en separation. Charlotte Ljung fick idén efter att själv ha gått igenom en skilsmässa och upptäckt att det inte fanns någon som erbjöd en helhetssyn på vad som händer före, under och efter en separation.

– Jag startade Endbright för att ge andra en smidigare och tryggare resa genom ett uppbrott. Idén fick jag redan 10 år innan jag faktiskt startade bolaget. När jag själv skiljde mig upptäckte jag att det var många ingredienser i en separation att hålla reda på. Dels kontakter med olika myndigheter kring det juridiska, dels den känslomässiga biten. Som alla andra fick jag googla mycket men det tog tid att sålla ut det som faktiskt var till nytta bland alla forum och sajter, konstaterar Charlotte.

Steget att starta eget tog hon under pandemin, en tid när många förhållanden sattes på prov.

– Det var absolut rätt tid att starta Endbright, men det som avgjorde att jag tog steget var ett föredrag jag höll för Dagens Industri. Jag berättade att jag även hade en annan idé på gång och undrade om de kunde ställa några frågor kring det också. Det gjorde de och dagen efter fanns ett helt uppslag i tidningen om Endbright. Vid den tidpunkten hade jag en hemsida men inte så mycket bakom egentligen. Men nu kunde jag ju inte backa, säger Charlotte och skrattar.

Stöd i livskrisen

Endbrights digitala plattform erbjuder rådgivning inom alla delar av en skilsmässa eller separation såsom bodelning, vårdnad, ekonomi, familjetvister, sambolagen och välmående. Den som vill kan också ta hjälp av en personlig Divorce Planner som stöttar genom hela processen. Endbright utvecklar även digitala verktyg för bland annat bodelningsprocesser.


 Endbrights digitala plattform erbjuder rådgivning och information kring separation och skilsmässa.


– Vi vänder oss främst till privatpersoner, men en hel del företag har börjat höra av sig och nu finns även program som de kan erbjuda sina anställda, säger Charlotte.

Omkring 250 000 individer separerar eller skiljer sig i Sverige varje år. Risken för att få en psykiatrisk diagnos som leder till att man blir sjukskriven är extra stor i samband med en sådan livskris. Det är något som Endbright sätter fokus på och som fler börjar få upp ögonen för.

– När bolaget var nystartat försökte jag intressera försäkringsbolag att lägga till skilsmässa i sina erbjudanden. Det är trots allt en av de största anledningarna till sjukskrivning. Ingen var intresserad, men nu är jag i kontakt med dem igen så vi får se vart det leder, säger Charlotte.


 Endbright vill ge individer en smidigare och tryggare resa genom ett uppbrott.

Svårare som kvinna att få gehör för sin idé
Många kvinnor startar företag inom personliga och kulturella tjänster i branscher som till exempel vård och omsorg eller hälsa och skönhet. Det gör det svårare att få kapital från investerare, som ofta är män.

– Jag har verkligen fått kämpa för att bevisa min affär. När jag har pitchat har reaktionen varit att det skulle ha med mig personligen att göra, inte att det faktiskt är ett verkligt problem för andra som jag försöker lösa! Jag har fått göra rapporter som visar vad separationer faktiskt kostar för att bevisa att den här frågan är värd att adressera, berättar Charlotte.

Det är långt ifrån lika många kvinnor som män som driver företag. Charlotte funderar vad det kan bero på.

– Jag tror dels att det tar längre tid för kvinnor att bli redo. Många väntar nog med att ta steget för att de känner att det är flera saker som måste vara på plats först. Du behöver en fast grund att stå på och har familjeåtaganden att ta hänsyn till, säger Charlotte.

– En annan orsak kan vara att det verkligen är besvärande att vara ensam kvinna ibland. Man är rädd för att göra fel och känner sig ganska exponerad bitvis. Ofta saknar man rätt nätverk, fortsätter hon.

Var envis och tålmodig


Så hur ska man då bära sig åt för att börja bygga sitt nätverk? Charlotte berättar hur hon har gjort.

– Jag rekommenderar att tidigt skaffa en advisory board och en styrelse. Det har varit en klar styrka och fördel för mig. Lär dig att hantera ett nej från investerare också, för det kommer det att bli många av. Det gäller att ösa på och vara både envis och tålmodig, påpekar hon.

– För mig var det även självklart att vända mig till Almi redan från början. Jag känner Marie Krüeger som är VD på Almi Skåne. Hon ordnade kontakt med Kristin Telemann, som berättade om de olika program och finansieringsalternativ Almi erbjuder företagare. Kristin hjälpte mig också med en kartläggning av verksamheten.

Charlotte behövde inget stöd med själva starten av bolaget eftersom hon varit med och drivit bolag tidigare. Det var främst grundkapital hon behövde inledningsvis. Därefter har kontakterna med Almi fortsatt.

– På senare tid har jag haft kontakt med Eva Johnsson. Hon har bland annat stöttat mig med det affärsmässiga och hur jag ska strukturera bolaget. Jag har också pratat med Kristin om hållbarhet och de olika strategigrupper Almi erbjuder, fortsätter hon.

– Vi kommer så småningom att börja titta på hur vi kan gå utanför Sverige med vårt erbjudande. Jag vet att Almi Skåne har tjänster kring internationalisering, så det ser ut som om vårt samarbete kommer fortsätta ett tag till, säger Charlotte och ler.