Syskonen Einar och Elin Hoas står framför gårdsbutiken till Lilla Bjers.

"Hållbarhetsarbetet är viktigare nu än någonsin"

Affärsutveckling

Lilla Bjers

  1. Behov

    Lilla Bjers behövde stöd i att vidareutveckla sitt hållbarhetsarbete och identifiera nya möjligheter för att stärka företagets långsiktiga hållbarhetsstrategi, särskilt under ett pågående generationsskifte.

  2. Lösning

    Almi erbjöd stöd genom en hållbarhetsdialog, som hjälpte Lilla Bjers att reflektera över sitt arbete och identifiera förbättringsområden, samt löpande coaching kring generationsskifte och organisationsarbete.

  3. Resultat

    Genom Almis stöd har Lilla Bjers kunnat stärka sin hållbarhetsstrategi ännu mer och syskonen Elin och Einar kan känna sig tryggare inför generationsskiftet med dess framtida organisation.

Syskonen Elin och Einar Hoas utsågs nyligen till årets unga branschstjärnor inom hållbarhet av Visita. Hållbarhet har alltid varit en grundpelare på gården Lilla Bjers, där familjen driver sin prisade restaurang, och Almi har stöttat dem i deras hållbarhetsarbete och det pågående generationsskiftet.

Redan när Göran och Margareta Hoas tog över Lilla Bjers från Görans föräldrar 1997 var hållbarhet en given hörnsten i deras utveckling av gården. Det har snart gått 30 år och nu när deras barn Elin och Einar Hoas snart tar över den KRAV-certifierade gården, med dess välrenommerade restaurang, genomsyrar hållbarhetsfrågorna samtliga val i företagandet.

– Vi jobbar med hållbarhet i allt vi gör. Allt från att vi har gjort ett stort arbete med vårt cirkulära bevattningssystem, till att vi valt att sätta hårda ramar för vår restaurang genom att till exempel bara använda våra egna grönsaker och köpa kött från Gotland, säger Elin Hoas.

Elin och Einar Hoas står lutade mot en röd traktor framför en åker på gården Lilla Bjers.
Ett steg i att utveckla sitt eget hållbarhetsarbete har varit att genomföra en hållbarhetsdialog med Almi. De har även tagit hjälp av Almi inför generationsskiftet.

Familjeföretagets orubbliga lojalitet till sin filosofi har burit frukt genom otaliga utmärkelser. Bland annat utsågs Lilla Bjers till EU:s bästa ekologiska restaurang 2022.

– Vårt hållbarhetstänk gör att vi inte kan använda oss av vissa råvaror som vi själva inte kan odla eller det inte går att få tag på ekologiskt på ön exempelvis citron, fisk och kyckling. Det leder till att vi och våra kockar behöver tänka till lite extra vilket skapar mycket kreativitet, säger Elin.

Varför är hållbarhet viktigt för er?

– För oss är hållbarhet utgångspunkten för allt vi gör, om vi inte tänker långsiktigt och tar vara på vår jord och förbrukar den i stället för att bruka den så kommer ingenting annat att spela någon roll i slutändan. Det är lätt att glömma bort i dessa oroliga tider men det är viktigare nu än någonsin. Vi strävar alltid efter att lära oss mer om hur vi kan utveckla vårt eget hållbarhetsarbete vidare, även hjälpa och inspirera andra, säger Elin.

Om vi inte tänker långsiktigt och tar vara på vår jord och förbrukar den i stället för att bruka den så kommer ingenting annat att spela någon roll i slutändan.

Elin Hoas

Ett steg i att utveckla sitt eget hållbarhetsarbete har varit att genomföra en hållbarhetsdialog med Almi.

– Det har hjälpt att se vilka bitar av hållbarheten vi kan utveckla vidare, och även se på det vi redan gör på ett annat sätt, säger Elin.

Som företagare kan en hållbarhetsdialog med Almi ge dig ett kunskapslyft i hållbarhetsfrågan och koppling till relevanta hållbarhetsmål inom ramarna för Agenda 2030. Du kan också få hjälp med att identifiera nya affärsmöjligheter och att söka finansiering för din gröna satsning, samt mycket mer.

Almi stöttar även Lilla Bjers i den process de befinner sig i just nu med ett generationsskifte.

– Det är mycket som förändras i vårt företag just nu. Att få prata igenom nya idéer och planer med någon som kan se på det med andra ögon är väldigt värdefullt, säger Elin.

En ko av rasen highland cattle i sin hage på Lilla Bjers gård.
Elin och Einar Hoas har som mål att bli mer självförsörjande även när det kommer till kött. Tidigare har det endast funnit höns på gården men nu finns även tre highland cattle och de hoppas på fler, samt grisar i framtiden.

Tidigare i år utsågs Elin och Einar Hoas, tillsammans med kollegan Christopher Nord, till årets unga branschstjärnor inom hållbarhet av Visita, för deras passionerade arbete och engagemang inom hållbarhet. Utmärkelsen motiverades med att de ”genom sina ekologiska metoder, sitt fokus på hållbarhet och mångfald, strävar efter att lämna ett positivt avtryck både på naturen och samhället”. Deras resa visar på vikten av att tänka långsiktigt och att vi alla kan göra skillnad, en handling i taget.

Utmärkelser Lilla Bjers

"Best organic restaurant in EU 2022" - EU Organic Awards, EESC'
"100% cirkulärt 2022" - White Guide
"Hederspris till Pluto Johannissons minne 2022" - Sandahl Foundation
"Årets Bonde, Frukt och grönt 2020" - Årets Bonde
”Lighthouse 2019” - 360°Eatguide
”HEB stipendiet 2019” - Visita
”Diplom 2018” - Gastronomiska Akademien
”Årets Ekoproducent 2018” - Gotlands Ekologiska Odlare
”Årets Hållbara Gastronomi 2014, 2015, 2016” - White Guide
”Local Eat Award 2014” - EAT Forum
”Årets Hållbara Krog 2013” - RS
”Årets Gourmetrestaurang 2012” - Ekoligan

Hemsida: lillabjers.se