
För en mer hållbar affärsmodell
Lån, Affärsutveckling
LR Tryck
-
Behov
Ställa om till en mer hållbar affärsmodell.
-
Lösning
Affärsutveckling i form av strategigrupp, mentorskap, extern konsult, hållbarhetsworkshop samt finansiering.
-
Resultat
Ett företag som är mer hållbart.
Har du sett ett skidlopp eller friidrott på tv? Då är sannolikheten stor att nummerlapparna på kläderna kommer från LR Tryck i Sunne. Företaget drabbades hårt av pandemin men fick också tid att fundera över företagets styrkor och nya, hållbara sätt att utveckla verksamheten.
Hos LR Tryck råder febril aktivitet där nummerlappar skapas - helt för hand. Lapparna klipps ut, trycks och sedan sys på symaskin för hand. Deras främsta produkt är nummerlappar men de tillverkar även funktionärsvästar, kläder, flaggor och banderoller. LR tryck är ett väletablerat företag inom idrottsvärlden sedan 40 år tillbaka men de har även polis och försvar som kunder.
Slet hårt under pandemin
Många är företagen som påverkats av pandemin och för LR Tryck blev det en enorm påverkan på försäljningen då alla tävlingar försvann.
- Vi fick slita för att hålla bolaget vid liv. Hade vi inte skött ekonomin innan pandemin hade vi gått i konkurs, säger Jerker Nilsson.
Regeringens ansökningsprocess för att ta del av stöden var oerhört avancerad men korttidspermitteringen var bra för oss. Vi fick som tur var bra stöd av Almi och vår bank som kunde bevilja oss amorteringsfrihet.
Men nöden är ju uppfinningens moder, som Jerker uttrycker sig.
- Jag blev tvungen att tänka annorlunda. Under pandemin växte vårt bolags nuvarande fokus fram, vad som är våra styrkor och vad gör oss unika. Vår Almi-rådgivare Louise hjälpte oss genom att ställa utmanande frågor och det har varit oerhört lärorikt. Vi insåg att vi kan sy nästan vad som helst, jag blev en annan typ av säljare och jag kan nu prata med kunderna på ett helt nytt sätt. Vi har inte en katalog med våra produkter utan är väldigt lösningsfokuserade och älskar när kunderna har lite bekymmer som vi kan vara med att lösa, säger Jerker.
Vi lever ju i en minst sagt föränderlig värld och nu är det nya utmaningar med krig, elpriser och lågkonjunktur.
- Vi har påverkats genom dyrare råvaror, dyrare el och därmed en kostnadsökning. Vi har blivit tvungna att höja priserna, det finns inget annat sätt att klara det. Vi gör också det som vi kan göra, som att byta ut lampor till led och att vi använder maskiner som drar mycket ström på ett mer effektivt sätt.

Att ställa om till en mer hållbar produktion har varit något som Jerker länge velat.
- Med stöd från Louise och Almis hållbarhetsworkshop har vi sett på hur vi kan göra vår produkt mer hållbar genom att exempelvis använda återvunnen polyester. Det har inte varit lätt att få tag i och priserna för återvunnen polyester är dyrare. Men det är en stor konkurrensfördel. Nu kan vi både prata om att vi är svensktillverkade och har ett hållbart material.
I höstas beviljades LR Tryck Almis Gröna lån för att investera i en maskin för att bredda sin verksamhet och tillverka t-shirts i återvunnen polyester. Nu ingår t-shirtarna i deras ordinarie sortiment. Och verksamheten utvecklas ständigt! Just nu är det fokus på att effektivisera och digitalisera dialogen och köpprocessen så att kunden kan designa sina egna tryck.
- Förra året deltog jag i Almis strategigrupp där vi bland annat diskuterade hur vi med hjälp av digital teknik kunde effektivisera bolaget. Det var så lärorikt att diskutera med andra bolag som var både större och mindre än en själv men som hade gemensamma utmaningar. Mycket som jag lärt mig från både hållbarhetsworkshopen och det som kom fram som feedback i strategigrupp har jag kvar i bakhuvudet och vill göra så mycket som möjligt med, säger Jerker Nilsson.
Vilka är dina tips till andra företagare i oroliga tider?
Om du har tid och möjlighet, delta i Almis Strategigrupp. Då får man träffa andra företag från andra branscher men med liknande frågeställningar.
- Involvera personalen. Att driva förändring och förbättring är inget man gör själv. Förtydliga att det är viktigt och alla hjälps åt och alla kommer med idéer.
- Börja och gör någonting som har inverkan på kostnaderna och klimatet, exempelvis byt ut lamporna till led.
Kundcaset är producerat inom ramen för projektet Accelerera hållbar omställning som drivs av Almi Värmland och Almi Gävledala och som medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Värmland, Region Gävleborg och Region Dalarna.