“Almi finns verkligen för att hjälpa till”

Lån, Affärsutveckling

Ramsele Skog & Gräv

  1. Behov

    När garaget brann upp för Ramsele Skog & Gräv behövde de finansiering för att kunna bygga ett nytt.

  2. Lösning

    Almi gick in med finansiering tillsammans med banken och gav också affärsutveckling.

  3. Resultat

    Almi har möjliggjort för Ramsele Skog & Gräv att genomföra sin nybyggnation. De har också fått rådgivning och simulering av sin ekonomi där de har tittat på företagets kassaflöde, likviditet och lönsamhet.

I maj 2023 brann Ramsele Skog och Grävs lokaler ned till grunden.

– Jag fick panik. Men hjälpen från Almi och banken har varit helt otrolig, berättar ägaren Leif Guldbrandsson, som miste maskiner och inventarier för miljoner.

Ramsele Skog och Gräv, i Sollefteå kommun, jobbar huvudsakligen mot skogsindustrin och kör bland annat skogsmaskiner. 

Sedan ett och ett halvt år arbetar de även mycket med bioenergi där de samlar in grot – grenar och toppar – vilket har blivit en växande marknad i takt med att drivmedlet blivit dyrare. Plogning och snöröjning sköter de också för kunder.

Deras tjänster efterfrågas helt klart och Leif Guldbrandssons företag har vuxit år för år sedan starten runt 2010, då som enskild firma, men två år senare som aktiebolag. 

Idag är de elva i personalen och kan gärna bli fler – om Leif hittar rätt kompetens.

– Nu är vi fler än innan branden. Nu ser jag en framtid igen, säger Leif.

“Just nu kör jag skogsmaskinen mitt ute i ingenstans. Klockan är 10, solen går upp och det är tre decimeter snö och sex minusgrader”, meddelar Leif Guldbrandsson en morgon i slutet av november. Han driver Ramsele Skog & Gräv som drabbades av en brand i maj 2023.
Nu är företagets nya byggnad så gott som klar. “Fikarum och kök är inte helt klart, men lokalerna står upp och det är tätt och varmt där inne”, säger Leif vars verksamhet var utan lokaler i över ett år.

“Det brinner, det brinner”

Det var en söndag i maj 2023 när telefonen ringde hos Leif, som var hemma på sin gård.

– Det var min granne som sa att det “brinner i garaget ditt”. Jag sa att det kan det inte göra, för ingen hade varit där. Han skrek bara: “Det brinner, det brinner”, ringde brandkåren och jag for dit. Då brann det verkligen, berättar Leif.

Han bor två-tre kilometer från verksamheten och garaget som var helt övertänt. Brandkåren sa snabbt på plats att det inte gick att rädda.

En skylift hade fattat eld, enligt utredaren. Troligtvis på grund av ett tekniskt fel. 

Leif förde en dialog med försäkringsbolaget om värdet på maskiner och inventarier som brann upp.

– Jag kommer fortfarande på saker som måste ha varit i garaget. Det är svårt att komma ihåg allt, men lösöret landade någonstans på drygt två miljoner kronor. Jag var underförsäkrad, så det var en lärdom, säger han.

En utmaning i branschen är brist på kompetens. “Jag har haft tur att få tag på jättebra personal som är självgående. Det är ett väldigt speciellt jobb – du sitter helt ensam i en maskin i åtta-tio timmar. Egentligen skulle jag behöva anställa två till. Jag tar in folk när jag hittar dem och lär gärna upp rätt personer om de saknar utbildning”, säger Leif.

Nära ett års väntan

Verksamheten fick puttra vidare så gott det gick, men Leif behövde säga upp två i personalen. 

– Det var en kämpig tid. Vi har mycket grejer i företaget och reparerar nästan allt själva. Men nu när vi knappt hade en lokal fick vi fara på verkstäder hela tiden.

Innan de visste hur mycket ersättning de skulle få kunde Leif inte påbörja en ny byggnation. De hyrde istället in stålcontainrar där åtta-tio har varit fulla med verksamhetens saker.

Provisoriskt kunde de även bygga upp ett fack i delar av lokalen som stod kvar, för att “tina upp” maskiner vid snöröjning. Men utan ström, bara byggbelysning.

Sju-åtta månader tog det innan alla papper med försäkringsbolaget var klara. I mars 2024 kunde Leif äntligen trycka på start-knappen för nya bygget på 750 kvadratmeter.

“Svårast i min bransch är att maskinerna har blivit så fruktansvärt dyra. Den maskin jag kör nu är fyra år och kostade då 4,4 miljoner kronor. Priset för en ny idag ligger på 6,5 miljoner. Du måste därför ha mer betalt för att kunna köra nya grejer”, säger Leif.

Lättnad när Almi kom in

Under året fick Leif kontakt med Länsförsäkringar Bank och fattade tycke för rådgivaren Bjarte Träthaug. Han tipsade Leif om Almi och rådgivaren Anna-Karin Nordin.

– När jag träffade henne och hennes kollega klaffade allt direkt. Det kändes helt fantastiskt. Overkligt bra! Vilken människa – så hjälpsam och med ett helt otroligt kunnande. Hon kunde allt, säger Leif och beskriver hur han förutom finansiering fick hjälp med simulering av företagets ekonomi och lönsamhet.

Han kunde tydligt se vad som händer med kassaflödet och likviditeten om han fakturerar snabbare exempelvis.

– Anna-Karin hörde av sig snart och sa att “nu är lånet färdigt att betala ut”. Jag trodde inte att det var sant – att jag kunde få hjälp så snabbt. Jag hade haft en klump i magen länge med allt jobb som löpte samtidigt som nybyggnationen och alla frågor som skulle besvaras.

Almis rådgivare om Ramsele Skog & Gräv:

“Leif är en fantastiskt duktig företagare som ser möjligheter. Vi på Almi är tacksamma när banken slussar in oss som i det här fallet när det behövdes en medfinansiär. En kollega och jag besökte verksamheten i september 2024 och fick se hur den nya verkstaden och garaget byggdes upp. Tillsammans med banken sydde vi ihop en finansieringslösning där Leif även hade eget kapital att stoppa in.

 

Leif har ordning och reda i företaget och pratar väldigt gott om sin personal. Som företag har de stabila avtal med både SCA och kommuner bland andra. Dessutom är Leif bra på att se behov och var de kan göra nya affärer. Han är en kund jag ser fram emot att följa framöver.”

 

Anna-Karin Nordin, rådgivare hos Almi 

 

Anna-Karins råd om något oförutsett händer i ditt företag

– Kontakta bank, försäkringsbolag och oss på Almi tidigt. Ta den hjälp som finns. Vi kan göra en simulering av din ekonomi för olika scenarier. Vi har också ett stort nätverk och vet vilka stöd i regionerna man kan få som företagare, för hållbara investeringar. 

Anna-Karin Nordin, rådgivare hos Almi 

Uppskattar Almis rådgivning

Leif säger att det annars är en utmaning för företag i norr att få finansiering till byggnation, trots att verksamheten rullar på bra.

 – Nu blev det så bra som det bara kunde bli. Jag fick finansiering till en riktigt stor byggnad och har fått jobba med Almi och Länsförsäkringar Bank där allt bara har flutit på. Inget strul, allt bara klaffar.

Leifs son har gått in som delägare i företaget och både han och Leifs sambo, som sköter företagets administration, ska ta del av den rådgivning hos Almi som Leif fått.

– Anna-Karin gick igenom saker med mig som jag aldrig har förstått förrän nu. Almi finns verkligen till för att hjälpa.

Fakta: Ramsele Skog & Gräv AB

Grundades: 2010 av Leif Guldbrandsson, då som en enskild firma och sedan 2012 som aktiebolag.

Ägare: Leif Guldbrandsson äger 90 procent och hans son 10 procent.

Säte: Ramsele i Sollefteå kommun.

Gör: Driver skogsentreprenad med maskintransporter, skogsmaskiner, grävmaskiner och timmerbil för avverkning och för att skota ut grot (grenar och toppar) för bioenergi. De jobbar även med plogning, snöröjning och linjebyggen bland annat.

Kunder: SCA Skog, SCA Energy, Svevia och olika kommuner finns bland kunderna.

Anställda: Elva personer.

Omsättning: Drygt 20 miljoner kronor 2024 (brutet räkenskapsår).

Följ Ramsele Skog & Gräv på: Facebook.