Skinonme-produkter i ett kylskåp.

Färsk hudvård – unikt utvecklad av Skinome

Lån, Affärsutveckling

Skinome

  1. Behov

    När Skinome skulle produktutveckla och lansera sina första hudvårdsprodukter 2020 slog pandemin till och de behövde kapitaltillskott.

  2. Lösning

    Almi gick in med finansiering i form av brygglån och senare affärsutveckling – både i tillväxtstrategi och hållbarhet.

  3. Resultat

    Genom Almis lån kunde Skinome lansera sina produkter i tid. Genom Almis insatser inom affärsutveckling har Skinome kunnat dra fördelar av sin satsning på hållbar utveckling. De har också fått råd från Almi i tillväxtfrågor.

Skinome gör en helt ny typ av hudvård – där du använder färre produkter.

– Din hud mår inte bra av för många ingredienser, säger Lydia Engholm, vd för Skinome.

Bolaget har vuxit starkt varje år, omsätter drygt 20 miljoner kronor och har sitt eget labb i Sverige.

Hur ser det ut i ditt badrumsskåp? Lite för många burkar och flaskor, där du kanske inte har full koll på allt innehåll? Det är verkligheten för många och en av anledningarna till att företaget Skinome grundades.

Johanna Gillbro, bolagets grundare, fick hudsjukdomen vitiligo som barn. Den orsakar vita fläckar på huden och i tonåren ville hon inte sticka ut utan sminkade över fläckarna. Hudsjukdomen fick henne att vilja förstå hur vår hud egentligen fungerar. Efter en farmaceututbildning i Sverige doktorerade hon senare vid University of Bradford inom dermatologi. Hon var bland annat med och utvecklade en kräm för att behandla vitiligo. 

– Johanna fick insikter i hur effektiv en produkt med rätt ingredienser kan vara. Krämen gjorde att hon återfick pigment i huden, berättar Lydia Engholm.

Lydia Engholm, vd, Ulf Åkerström, vice vd och innovationschef samt grundarna Johanna Gillbro och Marcus Jacobsson.
Lydia Engholm, vd, Ulf Åkerström, vice vd och innovationschef samt grundarna Johanna Gillbro och Marcus Jacobsson.
Skinomes produkter fick direkt ett positivt mottagande. “Vi har vuxit väldigt fint varje år. Våra första två månader omsatte vi en halv miljon kronor. Tre miljoner året efter, nio miljoner år 2022 och 20 miljoner år 2023”, berättar Lydia Engholm, vd.

Ifrågasatte syftet med alla produkter

Väl tillbaka i Sverige rekryterades Johanna av ett hudvårdsföretag. Fokus där låg på kosmetiska hudvårdsprodukter och hon såg att det primära i branschen inte alltid var att produkterna skulle ge effekt och resultat.

– Snarare att de skulle vara enkla att förvara, lukta gott och kunna produceras i större volymer. Johanna frågade sig till slut: “Varför har vi inte sett över hur vi gör hudvård?” Det har ju sett likadant ut sedan 1950-talet, säger Lydia. 

Under sina år utomlands, inom forskningsvärlden, hade Johanna sett hur det egentligen skulle kunna vara. När fokus ligger på produktens verkan. Att istället använda färska ingredienser där produkterna behöver stå kylda i kylskåpet, för att de aktiva ingredienserna ska bibehålla sina effekter. 

– Johanna ville sätta hudens bästa först. Inte använda konserveringsmedel, parfymer eller tillsatser, utan ta fram färsk hudvård.

Fick direkt in kapital

Hon försökte pitcha in idén för vd:n på bolaget som hon jobbade för, men han tyckte inte att det lät tillräckligt lönsamt och såg problem med att ha ett kylt lager. Johanna fick ändå möjlighet att använda företagets labb på kvällar och helger, för att jobba vidare med sin idé.

Där i starten vann hon också i innovationsprogrammet Sting där Johanna tävlade mot en mängd techbolag.

– Då kände hon att det här har potential att bli nästa stora svenska varumärke, berättar Lydia.

Johanna snackade ihop sig med en tidigare kollega från branschen, Marcus Jacobsson, och de fick tillsammans in tillräckligt med kapital för att Johanna skulle våga hoppa av sin anställning och satsa.

Lydia, som Johanna också jobbat tillsammans med, anslöt som vd något år senare.

– Redan från början förstod vi att vi var tvungna att bygga ett helt eget labb. Vi visste att det skulle vara krävande – både med resurser och tid – att ta fram den här typen av hudvård som ingen annan gjort, säger Lydia.

Lydia Engholm, vd Skinonme
Företaget har haft ett starkt fokus på hållbarhet redan från början. “Vi lägger in transparens i hållbarhet – vi vill berätta, utbilda och inte skönmåla. Vi pratar om hur huden fungerar. Det finns inga mirakel, utan en långsiktighet att ta hand om sin hud”, säger Lydia.

Efterlängtade produkter

Bolaget grundades 2018 och två år senare, under pandemin, kunde de lansera sina två första produkter.

– Det var stenhårt jobb under våren och sommaren innan lanseringen och det var en väldigt häftig känsla när vi öppnade vår webbshop den 3 november 2020. Vi satt framför datorn hela teamet och såg ordrarna rassla in, säger Lydia och ler.

Under produktutvecklingsfasen hade de fått en community av följare som de hade kontakt med genom Instagram och nyhetsbrev. Johanna hade dessutom gett ut boken Hudbibeln vars läsare också var en trogen skara som väntade på produkterna.

Produktutvecklingen fortsatte och idag har Skinome 14 olika produkter i sitt sortiment. Fyra till är på gång under hösten 2024.

Johanna Gillbros bok Hudbibeln kom ut 2019 och blev en bästsäljare. Under samma år byggdes Skinomes eget labb. Här är Johanna till höger, med vd Lydia Engholm till vänster.

Carina Berg bland investerarna

Omsättningen har ökat fint år för år och låg på drygt 20 miljoner kronor under 2023.

Än är de inte lönsamma och vidare produktutveckling kostar såklart pengar. Här har de haft glädje av investerare såsom King-grundaren Thomas Hartwig med fru Emma, börsbolaget Biogaia och tv-profilen Carina Berg, som också är ambassadör för företaget.

– Hon har gått från en tiostegshudvårdsrutin, som så många andra, till färre produkter. Vi har haft förmånen att dra till oss personer och företag som verkligen tror på innovation. Tillsammans med Biogaia har vi exempelvis utvecklat en produkt baserad på deras patent av probiotiska mjölksyrabakterier, som ger fördelar även på huden, säger Lydia.

Almis rådgivare om Skinome:

“Insatserna vi gjort hos Skinome är ett typiskt exempel på hur vi på ett lyckat sätt kombinerar affärsutvecklande insatser för bolag i tillväxtfas: Ordinarie tillväxtrådgivning där vi strukturerar och belyser tillväxtområden i kombination med hållbarhetsinsatser. Genom att sätta mål för det övergripande tillväxtarbetet och koppla till hållbarhetsområden som verklig drivkraft i utvecklingen av affären, blir det ännu tydligare vilka aktiviteter som leder till vad.”

 

Julia Martinsson, rådgivare hos Almi 

Julia Martinsson, rådgivare hos Almi

Almis brygglån kom i rätt tid

När pandemin slog till fick Skinome Almis brygglån, för att underlätta i en tid då det mesta stängde ned.

– Det var avgörande för att vi skulle klara oss igenom den tuffa perioden. Vi betalade tillbaka lånet året efter. Nu när planen är att vända till lönsamhet nästa år tog jag kontakt med Almi igen, berättar Lydia.

Skinome har fått del av Almis insatser inom affärsutveckling. Rådgivare Julia Martinsson har haft workshops med starkt fokus mot hur de genom sitt hållbarhetsarbete kan växa och öka försäljningen.

– Vi ska fortsätta samarbetet med Almi under hösten och det är positivt att få ögon utifrån som kan hjälpa till och ge råd. Hos Almi får vi värdefulla insikter och det som jag exempelvis känner stort värde i är att Julia sitter med en mängd olika bolag och kan dra in olika erfarenheter, stöttar ledningen med struktur och målinriktad rådgivning.

Vilka utmaningar har ni framåt?

– Det som kanske alltid har varit den stora utmaningen är att få utrymme i allt brus. Vi använder oss framför allt av digital marknadsföring och där får du ungefär två sekunder på dig, för att någon ska fastna i en annons. På två sekunder måste du hinna fånga intresset och få folk att förstå hur vi är annorlunda. Vi är inte ett vanligt hudvårdsföretag – så hur ska vi förklara det på så lite tid? Det är en utmaning, säger Lydia och fortsätter:

– Det finns så begränsad kunskap om vad huden mår bra av. Jag själv hade jobbat i nästan tio år med utveckling av hudvård, men vi pratade aldrig om ingredienser som huden inte mår bra. Så även för mig var det en “wow”-känsla när jag förstod hur bra rätt hudvård kan vara. 

Lydia tycker att det är väldigt positivt hur mer medvetna folk har blivit när det gäller vilka livsmedelsprodukter som de stoppar i sig. 

– De flesta har vant sig vid och lärt sig läsa en ingredienslista för livsmedel. Vi behöver hitta sätt att haka på det tåget och få folk att tänka till även kring hudvård. Att du inte behöver använda tio olika produkter utan hellre färre – men med rätt ingredienser.

Fakta: Skinome Research AB

Grundades: 2018 av Johanna Gillbro och Marcus Jacobsson.

Ägare: Cirka 20 delägare – bland andra grundarna, Biogaia, Thomas och Emma Hartwig, Carina Berg och vd Lydia Engholm. 

Säte: Stockholm.

Gör: Vill förändra hudvårdsbranschen och deras koncept bygger på forskning om hud och hudvård. De har utvecklat färska produkter, utan konserveringsmedel, som innehåller vetenskapligt bevisade effektiva ingredienser som är utvecklade för att stärka ditt mikrobiom och arbeta i symbios med din hud.

Kunder: Inom hela EU och Norge.

Anställda: Elva personer.

Omsättning: Drygt 20 miljoner kronor 2023.

Kuriosa: Företagsnamnet Skinome är en sammanslagning av de engelska orden för hud, skin, och mikrobiom, microbiome.

Webb: skinome.com/

Följ Skinome på: Instagram, TikTok, Facebook och LinkedIn