Strövtåg visar gömda pärlor i svensk natur

Affärsutveckling

Strövtåg är ett naturguideföretag som ligger i Handöl – i hjärtat av Jämtlandsfjällen.  
– Hit kommer du för att följa med till de gömda pärlorna, äta god lokal mat och uppleva vilda fjäll långt från stora turistorter, säger grundaren Sofie Werner. 

Genom turskidåkning, fjällvandring, flugfiske och utomhusmatlagning får deltagarna som gästar Strövtåg och Jämtlandsfjällen upptäcka gömda pärlor och njuta av lokala delikatesser.  

Sedan företaget grundades har Sofie Werner främst arbetat med den svenska marknaden, men även haft några bokningar från internationella gäster. Hon blev också nyfiken på att utforska den utländska marknaden. Men hur gör man när man vill gå internationellt?
 

Sofie Werner riktar sig i företaget Strövtåg till mindre grupper, familjer och företag, där hon kombinerar äventyr och naturens lugn i en oslagbar kombination.
Sofie strävar efter hållbar naturturism och långsiktigt företagande, där respekt och omtanke för både besökare och natur står i fokus: “Oavsett bakgrund eller erfarenhet finns något för alla på Strövtågs fjällvandringar, där vi tillsammans skapar minnesvärda upplevelser i små grupper.”

Belgien blev ett naturligt steg

För att lära sig mer deltog Sofie bland annat i workshops som arrangerades av den regionala turismorganisationen, Jämtland Härjedalen Turism (JHT), inom ramen för ett exportprojekt.  

– Där fick jag en bättre förståelse för olika marknader och insikten att Belgien var ett naturligt nästa steg för min verksamhet, berättar Sofie.  

Parallellt deltog hon även i en strategigrupp som arrangerades av Almi och Enterprise Europe Network (EEN) där hon tillsammans med andra lokala företagare utvecklades inom e-handel, sociala medier och AI. 

– Det vilket gav inspiration och verktyg för att vässa min marknadsföring internationellt. 

Stöd från Almi och EEN

Sofie kände sig snart redo att ta steget in på den belgiska marknaden och vände sig till sin lokala Almi-rådgivare Sandra Festin, som är medlem i EEN:s sektorgrupp för turism (läs mer om den i faktarutan).  

Sofie ville få stöd i att testa sitt erbjudande mot belgiska resebyråer.  
Tillsammans skapade de en företagsprofil som skickades vidare till EEN i Belgien, Tania De Meyere på Flandern Investment & Trade, även hon medlem i samma sektorgrupp. Med hjälp av Tanias nätverk togs en lista fram över potentiella samarbetspartners och belgiska företag. Processen gick snabbt framåt och Sofie kunde snart välja ut de mest lovande företagen.  

– Tack vare Almis och EEN lokala nätverk och direkta kontakter fick jag en smidig väg in och kunde enkelt ta kontakt med de belgiska företagen. 

Bokning redan vid första mötet 

Resultatet? Ett av de belgiska företagen bokade turer redan vid det första videomötet – en överväldigande framgång.  

– Jag har aldrig varit med om något liknande, berättar Sofie. 

Hon har nu säkrat samarbeten med två resebyråer och hela nästa sommar är fullbokad. Sofie arbetar även med att locka gäster under höst- och vintersäsongen för att jämna ut efterfrågan över året. 

Effekterna för företaget 

Sofies internationella satsning har lett till en ökad beläggning och en mer stabil planering för företaget.  

– Utländska kunder bokar i god tid, ofta flera månader i förväg, vilket skapar en trygghet i verksamheten. Svenska besökare bokar vanligtvis med kortare framförhållning och stannar en eller två dagar. De belgiska gästerna stannar minst en vecka, vilket både ökar omsättningen och ger möjlighet att erbjuda mer kompletta och anpassade upplevelser, säger hon. 

“EEN:s nätverk förenklade mitt sökande av samarbetspartners utomlands”, berättar Sofie.
Sandra Festin, Almi- och EEN-rådgivare

Företaget har utvecklats 

Genom att arbeta med en ny kundgrupp har Sofie kunnat utveckla sina produkter ytterligare och anpassa dem efter kundernas förväntningar och behov.  

– Jag har lärt mig att bättre förstå logistiken och servicenivån som förväntas, vilket har effektiviserat verksamheten. En av de största lärdomarna är att rätt kontakter kan vara minst lika viktiga som rätt marknadsföringskanaler, säger Sofie. 

Fakta: Strövtåg

Grundades: av Sofie Werner som är ensam ägare och anställd. 

Säte: Handöl i Åre kommun. 

Gör: Naturguideföretag specialiserat på de aktiviteter som naturen erbjuder, såsom turskidåkning, fjällvandring, flugfiske, utomhusmatlagning och att hitta lugnet i naturen. Erbjuder kurser, njutar-turer och äventyr. 

Strövtåg strävar efter hållbar naturturism och långsiktigt företagande, där respekt och omtanke för både besökare och natur står i fokus. Oavsett bakgrund eller erfarenhet finns något för alla på Strövtågs fjällvandringar, där vi tillsammans skapar minnesvärda upplevelser i små grupper. 

Kunder: Mindre grupper, familjer och företag.  

Webb: Strovtag.com 

Följ Strövtåg på: Instagram, Facebook 

 Sofie Werner, ägare Strövtåg

Fakta: EEN:s sektorgrupp för turism 

Enterprise Europe Network (EEN) är uppdelat i 14 branschinriktade arbetsgrupper, så kallade sektorgrupper, som består av rådgivare från de 60 länder som ingår i nätverket.  

EEN:s sektorgrupp för turism fokuserar på att stödja små och medelstora företag inom turistnäringen. Med cirka 40 aktiva EEN-rådgivare hjälper gruppen företag att skapa internationella samarbeten, hitta affärsmöjligheter och dela kunskap inom turismsektorn.  

 

Tack vare sitt breda nätverk och djupa marknadskännedom underlättar de effektiva matchningar mellan företag, vilket bidrar till tillväxt och ökad konkurrenskraft globalt.

 

Läs mer om Enterprise Europe Network 

EEN, EU, TIllväxtverket logotyp