TrackPaw Scientific är först ut i världen med sin lösning

Riskkapital

TrackPaw Scientific

  1. Behov

    TrackPaw Scientific behövde kapital för att utveckla sitt system inom preklinisk läkemedelsutveckling.

  2. Lösning

    Almi Invest och andra investerare gick in med riskkapital i två omgångar.

  3. Resultat

    TrackPaw Scientific har kunnat beta-lansera sin nya lösning och knutit viktiga kunder och samarbetspartners till sig.

Forskaren Liza Tchapanova Albrektson var frustrerad över hur mycket data och information som gick förlorad i prekliniska studier med forskningsdjur. 
– Jag lovade mig själv att inte återvända till forskningen förrän jag hade en lösning på utmaningarna, berättar hon. 
Nu har hon det – med sitt team i TrackPaw Scientific.  

När nya läkemedel ska tas fram måste de valideras hos forskningsdjur. Forskarna övervakar djuren regelbundet, men ändå för sällan då allt sker manuellt.  

Liza Tchapanova Albrektson har både forskat och jobbat inom industrin i prekliniska studier med syfte att ta fram nya läkemedel. Hon upplevde själv och hörde kollegor som tyckte att de tappade så mycket viktig information från djuren då de inte kunde följa dem tillräckligt noga. 

– Det kan leda till att vi missar viktiga händelser särskilt under nattetid, där många patofysiologiska händelser inträffar, berättar Liza.  

TrackPaw Scientific introducerar ett nytt sätt att övervaka prekliniska studier. Med deras system kan övervakning ske automatiskt och dygnet runt av forskningsdjur, med individuella viktuppföljningar och spårning av djurens aktivitet.
“Jag är otroligt tacksam över det team vi har rekryterat”, säger Liza Tchapanova Albrektson, grundare av TrackPaw Scientific, tillsammans med Erik Månsson.

Frustrerad – och lösningsfokuserad 

Sättet som idag används för att övervaka hälsa och välmående kan leda till att studier kan försenas med veckor och ibland månader.  

I sin frustration ville Liza hitta en lösning. Hon fick en idé om en mer automatiserad övervakning av djuren. 

– Jag är ingen teknisk person, men krokade arm med Erik (Månsson) som är otroligt duktig inom hård- och mjukvara och algoritmutveckling.  

Tillsammans med ett tekniskt team jobbade de fram en prototyp som idag, fyra år senare, är ett fullt funktionellt system. I slutet av november 2024 betalanseras systemet och säljs till kunder som betaprototyper. Lösningen är också patenterad. 

– Vi har nu utvecklat ett övervakningssystem för forskningsdjur i prekliniska forskningsverksamheter. Vårt hård- och mjukvarusystem är uppbyggt av smarta sensorer som mäter djurens vikt och beteende i deras hemmiljö. Teknologin som vi tillhandahåller är vi först ut med i världen, berättar Liza. 

Det har varit en kvalitetssäkring att en aktör som Almi Invest velat gå in. Kapitalet har hjälpt oss att gå från pilotstudie till att göra en betaversion och att konvertera våra samarbetsavtal till betaavtal.

Liza Tchapanova Albrektson, grundare av TrackPaw Scientific

Betalningsvilliga kunder 

Sedan starten har de haft flera pilotstudier och samlat ihop så mycket feedback som möjligt för att nå fram till den betaversion som nu ska testas i kundernas miljöer. 

– Kunder har betalat för att delta i processen vilket är en otrolig grad av commitment.  

Bland beta-kunderna finns det globala läkemedelsföretaget Lundbeck, som är specialiserade på utveckling av innovativa behandlingar för hjärnsjukdomar. Ett stort internationellt pharma-bolag finns också med, och Truly Labs från Lund, bland andra. 

Under 2026 siktar man mot produktlansering.  

Almi Invest om TrackPaws potential:

“Det var flera olika aspekter som gjorde TrackPaw till en mycket intressant investeringsmöjlighet. Det har under lång tid funnits ett stort behov och en efterfrågan kring förbättrad monitorering av prekliniska försök. TrackPaw erbjuder en unik lösning som leder till såväl ökad kvalitet av studierna, ökad välfärd för forskningsdjuren och tidsbesparing för de som genomför studierna. Detta i kombination med ett driftigt team samt att bolaget i ett tidigt stadium knutit kontakter med stora aktörer inom området ger goda förutsättningar för en effektiv marknadsetablering och hög lönsam tillväxt.”

 

Helen Pettersson, Investment Manager på Almi Invest Syd

Helen Pettersson, Investment Manager på Almi Invest 

Gjorde viktig hemläxa 

Liza tog tidigt kontakt med Helen Pettersson, Investment Manager hos Almi Invest.  

– Jag pitchade för Helen redan 2021 när jag bara hade tagit fram en enklare prototyp. Helen har själv en PhD i tumörbiologi och har varit i sfären kring forskningsstudier tidigare. Hon förstod problematiken men önskade att jag arbetade vidare på affärsmodellen och tog fram mer robusta resultat, säger Liza. 

Hon gjorde sin hemläxa tillsammans med teamet och två år senare, 2023, fick de sin första investering. Sedan dess har bolaget fått ännu en investering från Almi Invest tillsammans med andra investerare. 

– Det har varit en kvalitetssäkring att en aktör som Almi Invest velat gå in. Kapitalet har hjälpt oss att gå från pilotstudie till att göra en betaversion och att konvertera våra samarbetsavtal till betaavtal.  

Lyfter fram teamet 

Liza återkommer ofta till att inget hade varit möjligt utan hennes fantastiska team. 

– Teamet är allt – det viktigaste ett bolag har. Vi har ett dedikerat och väldigt tekniskt kunnigt team som andas visionen själva. De flesta har inte varit inom forskningssfären och har en helt annan infallsvinkel. Jag måste alltid tänka tre steg framåt i alla funktioner som vi funderar på att ha med.  

Här har de exempelvis övergett en första tanke om att lösningen skulle ha en mängd olika funktionaliteter för sjukdomsspecifika studier. 

– Vi insåg en större skalbarhet av övervakning oberoende av sjukdom. Vi kan på så sätt täcka en större marknad och ett mer brinnande behov. Det finns möjlighet att senare gå in på mer sjukdomsspecifika delar.  

Inom TrackPaws styrelse finns gedigen erfarenhet inom life science, tech och distribution. I det operativa teamet finns styrkan i ingenjörer och forskare.
Med en inbyggd larmfunktion kan snabba åtgärder vidtas och avvikelser förhindras genom TrackPaws övervakningssystem.

Dags för expansiv fas 

Bolaget känner att tajmingen är helt rätt för deras nya produkt. Det sätts högre press på pharma-bolag att hitta nya, säkra och mer hållbara sätt att bedriva den här typen av studier och forskning på. 

– Därför siktar vi in oss på stora pharma-bolag där det finns en högre fallenhet för att vilja förändra sina processer. De går mot en mer effektiv arbetsrutin. Alla kunder vi har mött har velat involvera sig – även de som vi inte ens har tänkt på som kunder.  

Nu startar nästa expansiva fas. Under 2025 kommer deras betatestare in med data som påverkar produkten framåt.  

– Utmaningen blir att sålla rätt bland all feedback. Vi håller oss alerta inför vad majoriteten vill att vi ska göra, men böjer oss inte för mycket så att vi hamnar fel. 

De har stora planer på att utvidga sitt team med kommersiell expertis, samtidigt som de vill utveckla sitt tekniska team. Detta kostar och därför är de inne i en fas av att resa ytterligare kapital. 

– Vi är ute efter 15 miljoner kronor för att kunna expandera vårt team och se till så att vår prototyp blir produkt-redo och för att skapa ett produktlager. Kapitalet ska även användas för att förvalta våra patent.  

Kapitalresningen stänger i mars 2025. 

Har ni konkurrenter på marknaden? 

– Det finns kameralösningar och andra digitala trackingsystem, men de faller tyvärr på att de inte är speciellt skalbara och fungerar inte heller för en individuell övervakning över lång tid. 

Fakta: TrackPaw Scientific AB

Grundades: 2022 av Liza Tchapanova Albrektson och Erik Månsson (som kom in 2023)

Ägare: Grundarna äger tillsammans med LU Holding, Almi Invest, ERM Invest, I Love Lund, samtliga styrelseledamöter och en rad änglar inom life science och tech

Säte: Lund

Gör: Utvecklar system som kombinerar sensorteknik och maskininlärning för att övervaka vikt, beteende och allmänt välbefinnande hos forskningsdjur under prekliniska studier där varje djur spåras individuellt

Kunder: Pharma-bolag, uppfödare och kontraktforskningsorganisationer

Anställda: Fem personer inklusive två heltidskonsulter

Omsättning: Beräknas landa på cirka en halv miljon kronor under 2024

Webb: trackpaw.se/

Följ TrackPaw Scientific på: LinkedIn