Affärsutveckling, Lån
Vegan Delights
-
Behov
Vegan Delights behövde finansiering för att komma igång med sin produktion.
-
Lösning
Vegan Delights fick både finansiering och affärsutveckling av Almi.
-
Resultat
Almis stöd gav vad de behövde fokusera på: Affärsplan och att söka mer kapital. Med Almis finansiering i ryggen kunde Vegan Delights också skapa sin egen chokladfabrik.
Choklad ska inte smaka sämre bara för att den är vegansk.
Så kände Anahita Vazvan – och skapade sin veganska chokladfabrik och företaget Vegan Delights.
Chokladdoften är ljuvlig när du stiger in i företagets lokaler i Uppsala. Här har Vegan DelightsLänken öppnas i nytt fönster sin egen produktion sedan hösten 2021 och härifrån skickas praliner, chokladkakor och -bars runt om i världen – alla veganska och glutenfria.
Anahita Vazvan är hjärnan bakom produkterna som ligger uppradade i snygga förpackningar i deras lilla fysiska butik bredvid fabriken.
Men så här såg det inte ut för några år sedan. Då stod Anahita i ett litet kök och experimenterade fram chokladen.
Allt började med att Anahitas syster pushade henne att gå över till vegansk kost.
– För mig var det svårt först. Det skedde successivt. För att göra den övergången tror jag att det behövs mer än att veganskt är ett mer hållbart alternativ. Det vi äter måste vara minst lika gott eller godare. Det var också därför jag började tillverka chokladen. Jag hittade ingen som var tillräckligt god.
Anahita gjorde det mest på kul först. Hade det som hobby, sålde på en del mässor men fortsatte samtidigt att plugga statsvetenskap.
– Jag är en idealist och visionär som drömmer om en mer medveten värld – en värld som präglas av kärlek till människor, djur och vår omgivning. Även om det ser mörkt ut är jag optimist och tror att vi är på väg mot något ljusare, säger hon och fortsätter:
– Jag trodde först på statsvetenskapen – jag blir diplomat och löser det här. Men någonstans klickade det till slut att den här produkten som jag tar fram förkroppsligar vad jag vill. Istället för att skriva eller läsa om teorier kan jag vara en del av förändringen och jobba mer praktiskt. Så precis när jag blev klar med mina studier och hade min kandidatexamen bestämde jag mig för att satsa på företaget istället.
Det gjorde att vi kom igång. Jag fick också bra koll över vad vi behövde fokusera på: Affärsplan och att söka mer kapital.
Anahita Vazvan om samarbetet med Almi
Hon blev även påhejad av sin morbror och mamma som såg stor potential i hennes produkter. De är även med som grundare och investerare i företaget.
– Det var tack vare dem som jag vågade.
Så hösten 2020 ombildade Anahita sin enskilda firma till ett aktiebolag och växlade upp sin resa med bolaget.
Sommaren 2021 behövde hon finansiering och kom i kontakt med Almi, ett tips från både hennes morbror och redovisningskonsult.
– Jag behövde komma igång med egen produktion och visste att vi skulle ha ett kassaflöde. Finansieringen skulle täcka råvaror, emballage och jag tänkte att vi testar Almi.
Anahita fick både finansiering och rådgivning av Almi:
– Det är inte bara pengar jag fått utan jag uppskattar den positiva responsen jättemycket. Att de tycker att det här är en bra idé. Det kan annars kännas läskigt som entreprenör – att våga köra på med sin idé.
Med Almis finansiering i ryggen kunde hon också skapa sin egen chokladfabrik:
– Det gjorde att vi kom igång. Jag fick också bra koll över vad vi behövde fokusera på: Affärsplan och att söka mer kapital. Det har fått mig att våga tänka på hur vi ska skala upp och gå vidare.
Just där är bolaget nu – i expansionsfas. De behöver automatisera produktionen och se till att den går hand i hand med distribution.
Anahita som inte tidigare velat ta in extern investering känner sig redo att göra det.
– Det beslutet har behövt mogna fram. Också skönt att få hjälp av Almi på den fronten, att få den rådgivningen.
Rivstarten som företagare har varit tuff stundtals.
– Förlåt, men jag känner mig inte helt vuxen än. Jag är 26 år. Har aldrig haft ett annat heltidsjobb, bara det här, och så ska jag säga till mina medarbetare: “Kom här! Nu ska vi ta oss hit upp.” Det är läskigt. Att titta på risker och fatta beslut, säger hon.
Hon tar sin första anställda som exempel. Att bestämma vem som ska jobba heltid.
– Du får inte tvivla på dig själv – då kan det bli kaos. Allt löser sig verkligen inte, men du måste hitta lösningar. Jag jobbar 24-7 och det är stressigt och tufft, men när jag kommer till jobbet tänker jag ändå att det här känns som hemma. Och det känns bra.
Tre framgångsfaktorer Anahita ser i sitt företag
-
Våga tro
“Jag vågar tro på min affärsidé och tvivlar inte på mig själv. Det kan vara så svårt och samtidigt måste du leda andra. Men om du inte är en trygg ledare kommer du inte framåt. Du fastnar helt.”
-
Lösning
“Jag är väldigt lösningsorienterad. När saker händer ser jag hur vi kan lösa det. Löser vi det inte är det dags att stänga ned, men där har vi aldrig varit.”
-
Lyssna
“Jag måste lyssna på medarbetarna. Nu är inte jag i produktionen på samma sätt själv och då är det jag som får lyssna på dem.”