
Crowdfunding – låt privatpersoner bidra eller investera i ditt företag
Riskkapital
Crowdfunding är idag ett givet sätt för många företag att söka finansiering. Du vänder dig då till konsumenterna själva och ber dem sponsra din produktutveckling och testa din produkt. Så här får du dem att öppna plånboken.
2010 samlade världens crowdfunding-sajter in över cirka nio miljarder kronor till hoppfulla företagare. Men det var bara början. Fem år senare omsatte crowdfunding cirka 300 miljarder kronor, vilket gör fenomenet lika stort eller till och med större än världens samlade riskkapitalbolag.
Ändå är det många småföretagare som inte ser crowdfunding som ett alternativ när det är dags att finansiera företaget. Det är dags att tänka om!
Men vad är egentligen crowdfunding?
Jo, i korthet går det ut på att be privatpersoner – och ofta dina framtida kunder – att finansiera din affärsidé. Genom att presentera ditt företag, din produkt eller affärsidé på någon av alla crowdfundingsajter kan privatpersoner välja att bidra eller investera i ditt företag.
Det finns två olika typer av crowdfunding:
Belöningsbaserad crowdfunding
Den första är så kallad belöningsbaserad crowdfunding där de som ger kapital till din idé får ett löfte om en framtida belöning. Ju mer man skänker desto bättre belöning.
Om du till exempel har en idé om att utveckla nya hörlurar kan du lova alla som skänker minst 300 kronor att få ett par hörlurar när produktionen är klar. Ofta innebär det en stor rabatt mot det tänkta försäljningspriset på hörlurarna, som tack för att investerarna vågade tro på din idé.
I den här typen av crowdfunding är belöningen inget du lagligt förbinder dig till att ge – istället är det ett löfte om att belöna dina finansiärer när och om allt går vägen.
Men folk kastar naturligtvis inte sina pengar i sjön, precis som andra investerare måste de tycka om din affärsidé och tro på dig som står bakom den. Och konkurrensen är stenhård om att locka privatpersoner att satsa sina pengar i olika produkter och tjänster. Därför är det viktigt att du presenterar ditt projekt på ett ytterst seriöst sätt, och dessutom erbjuder bra belöningar till dem som stödjer dig.
Det är också viktigt att tänka på att vissa projekt passar bättre än andra för den här typen av crowdfunding. Konsumentprodukter, appar och dataspel är typiska idéer som attraherat mycket uppmärksamhet och pengar. De tre mest framgångsrika kampanjerna, som alla dragit in runt en miljard kronor eller mer, är ett dataspel, en kryptovaluta (som Bitcoin) och en bil med tre hjul.
Den som satsade pengar i dataspelet Star Citizen fick en kopia av det färdigutvecklade spelet – och olika belöningar inne i det färdiga spelet beroende på hur stor donationen var.
Equity crowdfunding
Den andra formen av crowdfunding liknar mer traditionellt riskkapital. Investerare från hela världen kan satsa pengar i ditt projekt mot en ägarandel. Det kallas equity crowdfunding och skillnaden mot att gå till ”vanliga” riskkapitalister eller affärsänglar är dels att allt sker på nätet, dels att fler investerare kan delta och satsa mycket mindre kapital per person.
Skillnaden kan också vara hur mycket investerarna engagerar sig i ditt företag när de endast går in med en mindre summa – att jämföra med riskkapitalister och affärsänglar som har detta som huvudsaklig profession.
Equity crowdfunding fungerar bra för bolag som har ett begränsat kapitalbehov och en lättkommunicerad konsumentprodukt. För ett företag som sysslar med till exempel läkemedelsutveckling är det ofta bättre att vända sig till traditionella riskkapitalister.
Tre tips vid crowdfunding
Oavsett vilken form av crowdfunding du väljer gäller samma sak för att lyckas:
- Du måste göra en väldigt bra presentation av dig och din affärsidé, med bilder och gärna filmer, och få potentiella investerare att snabbt förstå varför de ska hjälpa just din idé att bli verklighet.
- Du måste vara bra på att marknadsföra dig via nätet – de allra bästa kampanjerna är de som andra människor har delat med sig av i olika sociala nätverk.
- Du måste ha bra belöningar – som investerare måste man känna att man får något i utbyte mot sina pengar.