Närbild på händer som håller i hållbarhetskort från Almis hållbarhetsworkshop.

Fem tips när du gör din hållbarhetsrapport

Affärsutveckling

För större bolag är det lagkrav på hållbarhetsredovisning. Men även små och medelstora företag visar i en hållbarhetsrapport vad de åstadkommit. Om ditt bolag gör en hållbarhetsrapport i samband med årsredovisningen finns det sätt att nyttja den för att nå ut ännu bättre.

Fem tips när du ska göra en hållbarhetsrapport

  1.  Attrahera omvärlden
    Alla företag förväntas jobba med hållbarhetsfrågor och måste hitta ett sätt att berätta det – både vad vi gör men också hur vi gör det. Det är ett sätt att attrahera kompetens, investerare, framtida medarbetare och kunder. Som bolag är ni inte bara en möjliggörare för er själva, utan också för att era kunder ska kunna vara hållbara.
  2. Anpassa omfattningen
    Gör inte hållbarhetsrapporten till ett för stort projekt. Det kan räcka med en sida på din hemsida. Gör den hellre mindre om det inte finns tillräckligt med tid eller resurser. Beskriv vad du gör, hur och varför.

    Förvänta dig inte att läsaren har detaljkunskaper om din bransch utan berätta om vilka stora utmaningar branschen står inför och vad du bidrar med – vilket viktigt problem som du löser.
  3. Var tydlig
    När du har gjort ett första utkast – se om du kan spetsa rapporten ytterligare. Hur kan du bli ännu tydligare? Visa exakt vad du gör. Bryt ned allt till sin kärna och gnugga budskapet många gånger.

     

     

    Många skriver “vi strävar efter” – det är en ständig strävan efter saker. Då saknas action. Försök få fram den.

     

  4. Sprid olika delar till olika intressenter
    Alla delar i en hållbarhetsrapport är inte lika viktiga för alla dina intressenter.

     

    Se på dem – dina kunder, medarbetare, aktieägare och styrelsen – och vilka frågor som är viktiga att kommunicera till de olika. Inte allt till alla.

     

  5. Använd Almi
    Känner du att ni vill starta eller växla upp ert hållbarhetsarbete – ta kontakt med oss på Almi. Våga ta stöd i arbetet och se på vilka risker och möjligheter ni har i ert företag.

     

    Vilka intressenter har ni och vad kan ni göra för dem? Var kan ni göra en väsentlig skillnad? Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Och vi på Almi stöttar längs vägen.