Omnibus – påverkar det mitt företag?

EU-kommissionen kom med flera så kallade Omnibus-förslag i slutet av februari 2025. Syftet med förslagen är att förenkla företags hållbarhetsrapportering. Men hur påverkar det ditt företag? Spana in här!

Den 26 februari publicerade EU-kommissionen Omnibus-förslag. Förslagen ska förenkla arbetet med hållbarhetsrapporteringen enligt CSRD, CSDDD och taxonomin.

Maria Thorén, som är rådgivare hos Almi, poängterar att det just nu bara är förslag och inget som man fattat beslut om ännu:

– Detta ska förhandlas i Europaparlamentet och i Europeiska rådet, för att sedan, om man beslutar att gå vidare med förslagen, implementeras i nationell lagstiftning runtom i EU-länderna. Den processen brukar ta cirka två år. Även om man skulle lyckas skynda på processen så är det inte sannolikt att det hinner ske någon ändring utifrån Omnibus-förslagen i år. Så de stora bolagen, som redan omfattas av hållbarhetsredovisning enligt lag, kommer fortsätta att jobba på.

Varför väljer man att lägga fram Omnibus-förslagen?

– Syftet är att förenkla hållbarhetsrapporteringen för företag och minska administrationen. Förslagen handlar bland annat om att skjuta fram rapportering i tid och omfattning. Förändringarna i CSDDD handlar om att företag med fler än 1 000 anställda inte ska behöva göra en fördjupad riskanalys i hela värdekedjan. De behöver bara titta på sitt eget bolag, dotterbolag och första steget av direkta leverantörer. Risken med det förslaget är att de stora företagen väljer att begränsa sitt arbete med mänskliga rättigheter till vad kraven säger, och slutar att ta ansvar hela vägen.

Hur stor är den risken? 

– Det finns såklart en risk att vissa storbolag inte går tillräckligt djupt ned i värdekedjan och släpper på kontroll gällande mänskliga rättigheter, och det är ofta långt ner i leverantörskedjan som de allvarligaste problemen finns. Som företag bör man fortsätta jobba vidare med dessa frågor oavsett lagkrav, då det finns stora affärsrisker kopplat till detta. Om man inte redan har koll på sin värdekedja är det dags att börja identifiera riskerna. Det ger helt klart konkurrensfördelar. Så stanna inte av!

Affärsmöjligheterna ligger i att vara i framkant, inte att avvakta och invänta kraven.

Maria Thorén, rådgivare hos Almi

Hur påverkar Omnibus små och medelstora företag?

– Inte så mycket alls just nu, då de endast påverkas indirekt. De kommer fortsätta få frågor om till exempel klimatdata från sina kunder. Jag tror inte att förväntningarna på företags hållbarhetsarbete kommer att minska, den här snöbollen är i rullning och grunden i CSRD kommer med största sannolikhet att kvarstå, även om man förenklar i standarden och skjuter fram viss implementering.

Vad bör man som företag göra?

– Det vi säger till våra kunder är att fortsätta jobba med frågorna. Affärsmöjligheterna ligger i att vara i framkant, inte att avvakta och invänta kraven. Det finns även en frivillig standard för CSRD, VSME, som man kan jobba med som mindre bolag om man vill vara säker på att uppfylla förväntningarna framåt. Ta även hjälp av oss på Almi. Vi har stora möjligheter att hjälpa till inom hållbar utveckling för företag, säger Maria Thorén.

 

Vad är:

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)

CSRD är ett EU-direktiv som ställer krav på att fler företag ska rapportera hur de arbetar med hållbarhet, på ett enhetligt och transparent sätt. Syftet är att hjälpa investerare, kunder och andra intressenter att jämföra företags hållbarhetsprestanda.

CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive)

CSDDD innebär att företag måste ta ansvar för att identifiera, förebygga och hantera negativa effekter på mänskliga rättigheter och miljö i hela sin värdekedja. Direktivet gäller både företag i EU och vissa utanför EU som är verksamma på EU-marknaden.

CSDDD riktar sig i första hand till större företag, med fler än 500 anställda, men mindre företag blir indirekt påverkade som underleverantörer eller samarbetspartners

VSME (Voluntary Sustainability Standards for Micro and Small Enterprises)

VSME är frivilliga riktlinjer som ska hjälpa mindre företag att komma igång med sitt hållbarhetsarbete på ett enkelt sätt. Det gör det lättare för dem att möta krav från större aktörer och delta i hållbara leverantörskedjor.