George Pettersson, rådgivare Almi Stockholm Sörmland

Viktiga deadlines och nya regler för småföretagare 2025

Lån

Planera ditt år och håll dig uppdaterad om de viktigaste datumen och regelverken som påverkar småföretag under 2025.  

George Pettersson är rådgivare hos Almi och här är några av hans råd – allt från skattedeklarationer och arbetsmiljökrav till digital säkerhet och ny lagstiftning.  

För att undvika misstag och förseningsavgifter är det viktigt att hålla reda på när årsbokslutet, deklarationen och momsredovisningen ska lämnas in. Årsbokslutet ska exempelvis vara inlämnat till Bolagsverket senast sju månader efter avslutat räkenskapsår.

Observera att det är olika datum beroende på omsättning, redovisningsperiod och andra faktorer. Vad som gäller för just ditt företag behöver du kolla upp via Skatteverket.

Viktiga datum för skattedeklaration

  • 12:e varje månad (undantag: 17 januari, 17 juli och 18 augusti): Arbetsgivardeklaration (för företag med anställda) samt beräknad preliminärskatt ska betalas in. 
  • 26 februari: Sista dagen att lämna in momsdeklaration för företag som redovisar moms årligen (omsättning under 1 miljon SEK).
  • 2 maj: Sista dagen att lämna in inkomstdeklaration för enskilda näringsidkare och privatpersoner.
  • 1 augusti: Du som deklarerar åt ett aktiebolag ska ha skickat in Inkomstdeklaration 2. 

Då ska du senast deklarera 

Räkenskapsåret slutar  Deklarera senast 
Januari–april 2024      2 december 2024 
Maj–juni 2024 15 januari 2025 
Juli–augusti 2024   1 april 2025 
September–december 2024  1 augusti 2025 

Deklarera senast den 2 december om ditt aktiebolag, handelsbolag eller ekonomiska förening har bokslut mellan 1 januari och 20 april.

  • 1 september: Deadline för periodisk sammanställning om ditt företag säljer tjänster inom EU. Du som bara säljer tjänster och ska skicka in en periodisk sammanställning behöver inte skicka in den varje månad. En gång i kvartalet räcker. 

Små misstag kan bli kostsamma och därför rekommenderar vi att du använder Skatteverkets digitala kalender och påminnelsetjänst för att säkerställa att du inte missar några viktiga deadlines: Viktiga datum I Skatteverket

Observera: Informationen på denna sida är generell och vi reserverar oss för eventuella ändringar eller kompletterande regler. För fullständig och uppdaterad information hänvisar vi till Skatteverkets webbplats. 
 

Nyheter och regeländringar för 2025 

Utvidgat Växa-stöd: Nu gäller stödet upp till två anställda med reducerad arbetsgivaravgift- 10,21 procent på löner upp till 35 000 kronor per månad. 

Höjd momsgräns: Omsättningsgränsen för befrielse från moms höjs från 80 000 kronor till 120 000 kronor.  

Inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring: Den 1 oktober 2025 träder en ny arbetslöshetsförsäkring i kraft, då ersätts arbetsvillkoret av ett inkomstvillkor. Det betyder att rätten till ersättning baseras på inkomster, inte på arbetade timmar.

NIS2-direktivet – nya krav på IT-säkerhet 
Från och med 2025 ställs högre krav på cybersäkerhet för företag som verkar i samhällskritiska sektorer såsom IT, transport och energi. Företag måste:

  • Göra riskbedömningar av IT-system.
  • Rapportera cyberincidenter inom 24 timmar.
  • Säkerställa skydd av känslig data.

Hur vet du om du påverkas? Det gör du om ditt företag verkar i en kritisk sektor. Även mindre företag kan omfattas om de levererar tjänster till dessa sektorer. Läs mer om tidsplan för NIS2-införandet i Sverige här. 

AI Act – regler för artificiell intelligens
EU:s nya AI-förordning börjar gälla under 2025 och innebär att företag som använder AI-system behöver följa strikta regler, särskilt om systemen påverkar:

  • Rekrytering
  • Kreditbedömning
  • Kunddata 

Företag måste kunna visa att AI används transparent och rättvist. Detta gäller alla svenska företag som använder AI. Läs mer om AI Act här

EU:s lönetransparensdirektiv 

För att säkerställa rättvisa och könsneutrala löner måste företag med fler än tio anställda börja lönekartlägga senast 2026. Redan under 2025 är det klokt att:

  • Granska löner för att upptäcka eventuella ojämställdheter.
  • Förbereda rapportering av lönefördelning och könsfördelning.

    Riktlinjerna är bindande från 2026, men företag rekommenderas att starta i tid för att undvika stress. 

Stöd för grön omställning- Klimatklivet och biogasstöd 

Naturvårdsverket erbjuder stöd för klimatinvesteringar och energibesparande åtgärder under 2025. Klimatklivet är ett stöd till fysiska investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Stödet går till olika typer av åtgärder. Här hittar du mer information