Företagslån har varit en central del av Almis finansiering sedan starten 1994. En ny rapport framtagen av Roger Svensson, docent och Senior Research Fellow, på uppdrag av Almi, visar att dessa lån har haft en positiv effekt på svenska småföretags tillväxt, särskilt vad gäller nettoomsättning.
Med hjälp av difference-in-difference metoden jämför rapporten företag som fått företagslån med en matchad kontrollgrupp. Resultaten visar att företagen har ökat sin omsättning med mellan 3,5 och 5,5 miljoner kronor jämfört med kontrollgruppen, även om effekterna på antalet anställda är mindre stabila.
Analysen visar att företagslån leder till ökad omsättning och förbättrad arbetsproduktivitet. De flesta företag använder lånen för att genomföra fysiska investeringar snarare än att anställa fler medarbetare. Effekten på arbetsproduktiviteten är särskilt märkbar, vilket visar på ökad effektivitet.
Företagslån från Almi är en viktig komponent för att säkerställa att småföretag har tillgång till nödvändiga resurser för att växa och utvecklas. Genom dessa lån kan företag genomföra viktiga investeringar som stärker deras konkurrenskraft.
Difference-in-difference-metod
För att kunna dra några slutsatser om effekterna av Almis finansiering behöver man kunna säga vad som skulle ha hänt om den inte genomfördes. Därför behöver man en behandlingsgrupp av företag (som finansieras av Almi) respektive kontrollgrupp av företag (som inte finansieras av Almi) och möjligheten att kunna följa utvecklingen för utfallsvariablerna (företagens antal anställda och omsättning) i båda dessa grupper före och efter finansieringens införande.
En lämplig statistisk metod att använda är difference-in-difference (DiD), där man jämför utvecklingen i utfallsvariabeln i behandlingsgruppen med kontrollgruppen före och efter att finansieringen införs. På så sätt är DiD en statistisk metod som efterliknar ett kontrollerat experiment, trots att man använder observationsstudiedata.
Mer om DiD-metoden kan du läsa om i rapporten.