Sedan bildandet av Almi Invest, Almis riskkapitalbolag, 2008, har det varit ett avgörande verktyg för att stödja svenska små och medelstora företags tillväxt. En ny rapport framtagen av Roger Svensson, docent och Senior Research Fellow, på uppdrag av Almi, visar att ägarkapitalet har haft en betydande positiv inverkan på företagens anställningsnivåer och omsättning.
Rapporten använder difference-in-difference metoden för att jämföra företag som fått ägarkapital med en kontrollgrupp. Resultaten visar att företag som fått ägarkapital har ökat antalet anställda med 3–4 personer och nettoomsättningen med cirka 3,5 miljoner kronor jämfört med företag som inte fått samma stöd.
Resultatet är både positivt och signifikant: ägarkapital från Almi har haft en omedelbar positiv effekt på företagens tillväxt: företag som erhållit ägarkapital växer snabbare både i antal anställda och omsättning, och möjliggör för företag att övervinna hinder som kapitalbrist och kan därmed investera i tillväxt.
Almis ägarkapital spelar en avgörande roll i att stärka svensk ekonomi genom att stödja små och medelstora företags tillväxt. Dessa insatser bidrar till ett mer dynamiskt och konkurrenskraftigt näringsliv och ett växande Sverige.
Difference-in-difference-metod
För att kunna dra några slutsatser om effekterna av Almis finansiering behöver man kunna säga vad som skulle ha hänt om den inte genomfördes. Därför behöver man en behandlingsgrupp av företag (som finansieras av Almi) respektive kontrollgrupp av företag (som inte finansieras av Almi) och möjligheten att kunna följa utvecklingen för utfallsvariablerna (företagens antal anställda och omsättning) i båda dessa grupper före och efter finansieringens införande.
En lämplig statistisk metod att använda är difference-in-difference (DiD), där man jämför utvecklingen i utfallsvariabeln i behandlingsgruppen med kontrollgruppen före och efter att finansieringen införs. På så sätt är DiD en statistisk metod som efterliknar ett kontrollerat experiment, trots att man använder observationsstudiedata.
Mer om DiD-metoden kan du läsa om i rapporten.