Affärsutveckling
Många börjar med en enskild firma och ombildar sedan till aktiebolag. Andra kör direkt igång med ett aktiebolag. Vilka fördelar och nackdelar finns med de olika bolagsformerna? Se listan här!
Det finns både plus och minus med de olika företagsformerna. Almis rådgivare Ingela Eriksson går här igenom vad du bör tänka på när det gäller att välja företagsform.
Att starta företag kräver ett flertal beslut, ett av dessa är vilken bolagsform företaget ska drivas i. Det är viktigt att välja den bolagsform som passar just ditt företag bäst – prata med oss på Almi!
Ingela Eriksson, rådgivare Almi
Enskild firma
Fördelar:
- Det är väldigt lätt att komma igång med en enskild firma. Du behöver bara ansöka om F- eller FA-skattsedel hos Skatteverket .
- Du behöver inget kapital för att köra igång. Företagets ekonomi ses som en förlängning av din privata ekonomi. Alla pengar som du tjänar räknas som inkomst av tjänst – och beskattas därefter.
- Du har en lite lättare administration än med ett aktiebolag då det inte krävs att du lämnar in en årsredovisning till Bolagsverket när du gör ditt årsbokslut.
Tänk på:
- I en enskild firma beskattas du som privatperson på firmans resultat oavsett hur mycket pengar som du har tagit ut ur företaget. Tänk på att om du har en anställning vid sidan av din enskilda firma kan du snabbt få en ganska hög total beskattning.
- En enskild firma är ingen egen juridisk person utan ditt personnummer blir ditt organisationsnummer. Det innebär att allt som företaget gör är du personligen ansvarig för. Att företagets och din egen ekonomi hänger ihop kräver en god struktur så att du har koll på vilka pengar som hör hemma var.
Aktiebolag
Fördelar:
- Aktiebolag är vår allra vanligaste företagsform i Sverige som kan användas av allt från småföretag med en person till stora börsnoterade bolag.
- Du behöver förvisso minst 25 000 kronor i insatt kapital för att starta ett aktiebolag, men dessa pengar är ingen avgift, utan finns kvar i bolaget.
- Aktiekapitalet behöver inte heller bestå av kontanter – det kan också vara exempelvis varulager eller inventarier som är till nytta för din verksamhet.
- Det är lättare att skilja på din privata och företagets ekonomi med aktiebolag eftersom pengarna är helt åtskilda. I ett aktiebolag kan du därmed aldrig förlora mer än ditt insatta aktiekapital.
- Du kan starta företaget med fler delägare.
- Du kan lättare planera din inkomst och löneuttag från företaget.
- Om ditt företag kräver stora investeringar för att komma igång, kunder med långa kredittider eller andra större risker är det oftast bäst med ett aktiebolag. Går något fel riskerar du inte hela din privata ekonomi.
- Du har, i vissa fall, möjlighet att ta ut ersättning i form av utdelning med 20 procent beskattning. Det krävs dock att du har en vinst.
- Ska du anställa är det bättre med aktiebolag där du smidigare kan hantera anställningar och erbjuda förmåner såsom träningskort.
- Du har rätt till fler avdrag, såsom friskvård, än med en enskild firma.
I vissa branscher kan det vara en fördel att ha ett aktiebolag som uppfattas som mer seriöst. - Ett aktiebolag signalerar att du är seriös och har satsat på ditt företagande.
Tänk på – med aktiebolag:
- Det krävs ett aktiekapital om 25 000 kronor.
- Du behöver lämna in en årsredovisning.
Vill du ombilda din enskilda firma till aktiebolag?
Gör så här!
- Aktiebolaget måste först vara bildat och registrerat hos Bolagsverket innan du byter företagsform.
- Här registrerar du ditt aktiebolag via Verksamt.
- Skulder och tillgångar ska stämmas av mellan den enskilda firman och aktiebolaget. Skatteverket går igenom vad som krävs och andra regler som du behöver känna till. Du kan också ta hjälp med denna avstämning – och ombildning – av en redovisningskonsult.
Fler företagsformer
Förutom aktiebolag och enskild firma som är de vanligaste företagsformerna finns:
- Handelsbolag och kommanditbolag
- Ekonomisk förening
- Ideell förening
- Samfällighetsförening