Lån
Sitter du på en smart affärsidé och behöver kapital? Eller är du igång med bolaget men det krävs kapital för att växa? Vi har guiden för din finansiering!
1) Sätt rätt kapitalbehov
Det är alltför vanligt med likviditetsproblem för nystartade företag. Därför ska du räkna noggrant på kostnaderna. Det första steget handlar faktiskt inte om att få in pengar. Istället gäller det att ta reda på hur mycket pengar du faktiskt behöver – och att se över onödiga kostnader. Du behöver bland annat se över ränteutgifter, lönekostnader, hyresavtal, inköp, försäkringar och prisjämförelser för olika abonnemang.
2) Finansiera med egna medel
Privat finansiering kan vara ett knepigt alternativ, men möjligheterna finns utan att behöva äventyra relationer med nära och kära. Det kan handla om att belåna sin privata egendom, som lägenhet eller villa, gå i personlig borgen, ta ett privat lån eller få med sig familj, vänner och bekanta i företaget.
3) Diskutera med banken
Ett naturligt första steg när företaget behöver pengar är att vända sig till någon bank för ett banklån. Gör det allra först – men förbered dig väl inför mötet. Några tips: Visa att du har betalningsförmåga, ha säkerheter för lånet – privata eller exempelvis varulager, inventarier eller kundfordringar, förklara din affärsidé på ett trovärdigt sätt, ha en rimlig budget och helst avtal med framtida kunder med dig.
4) Ta kontakt med Almi
Hos Almi finns många möjligheter: Riskkapital, lån och stöd för att utveckla en innovation bland annat. Därför är ett första möte med någon av Almis kompetenta rådgivare att rekommendera. De kan även guida dig till andra finansieringsmöjligheter och erbjuda affärsutveckling om ditt företag har tillväxtpotential.
5) Missa inte crowdfunding
Crowdfunding har det senaste decenniet vuxit sig allt starkare. Du vänder dig alltså till konsumenterna själva och ber dem sponsra din produktutveckling och testa din produkt.
Genom att presentera ditt företag, din produkt eller affärsidé på någon av alla crowdfundingsajter kan privatpersoner välja att investera i ditt företag. Kom ihåg att presentera dig på bästa sätt.
6) Sök peer to peer-lån
Denna typ av lån är en växande företeelse i Sverige och runt om i världen. Det innebär att du kan ansöka om att låna pengar direkt av andra privatpersoner, utan att gå till banken.
I och med att banken inte är inblandad är tanken att räntan ska bli bättre både för de som lånar pengar och de som lånar ut pengar. I dag finns det många sajter för dem som vill låna pengar via andra privatpersoner.
7) Sök offentliga stöd
Vinnova, Tillväxtverket och flera andra offentliga aktörer har samlat sina stöd på sajten verksamt.se – en bra plats att börja söka på. Här finns också information om EU-stöd, jordbruksstöd och stöd för dig som vill expandera utomlands. Men det gäller att ditt företag uppfyller vissa specifika kriterier. För de flesta stöd krävs att ditt företag kan bidra med tillväxt och/eller innovation.
Starta eget-bidrag dyker alltid upp som en fråga när det gäller att finansiera sitt företag. Men sanningen är att långtifrån alla kan få detta bidrag från Arbetsförmedlingen. Stödet är i huvudsak designat för att få arbetslösa i sysselsättning.
8) Tänk leasing
Leasing (för firmabilar, skrivare, maskiner etc) och factoring (att sälja eller belåna utgående fakturor) är två sätt att strama åt kostnaderna. Men här finns det både för- och nackdelar att ta hänsyn till, så att det inte blir en dålig affär. Gör en avvägning.
I vår Finansieringsguide hittar du mer om varje steg, fyra andra vägar till finansiering och mer om hur vi på Almi kan ge rådgivning och lån till ditt bolag.