Johan Andersson är länsvinnare av SKAPA-priset 2024.

Johan Andersson länsvinnare av SKAPA-priset på Gotland 2024

Pressmeddelande

Publicerat:

30 sep. 2024, 10:00

Pressmeddelande

Visste du att varje år delas det ut i princip 200 miljoner medaljer i motionslopp världen över? Något som är kostsamt både för plånboken och klimatet. Det vill länsvinnaren av SKAPA-priset på Gotland, Johan Andersson, nu råda bot på med sin tjänst Prouder.

Varje år deltar ungefär fem till tio procent av Sveriges befolkning i motionslopp. Vid majoriteten av dessa lopp delas det ut medaljer som ofta skeppats hit på fartyg från Kina. Medaljerna är vanligtvis gjorda av zink och hänger på ett polyesterband, två material som båda förbrukar jordens resurser. De flesta medaljerna hamnar dessutom i en byrålåda eller slängs.

– Det är det Prouder vill få ett slut på, konstaterar grundaren Johan Andersson.

 

Prouder är en tjänst som revolutionerar motionslopp genom att erbjuda digitala medaljer i stället för traditionella, vilket drastiskt minskar klimatpåverkan. Tjänsten fungerar även som ett digitalt medaljskåp där deltagare kan visa upp sina prestationer och arrangörer kan hålla kontakten med deltagarna efter loppet.

För sin innovation tilldelas nu Johan Andersson SKAPA-priset på Gotland 2024.

– Att vinna SKAPA-priset innebär ett erkännande för att vår idé faktiskt är både innovativ och hållbar och helt rätt i tiden. Det ger oss självförtroende att försöka utmana det här, lite förlegade, beteendet att dela ut hundratals miljoner medaljer i motionslopp världen över. Så att vi kan skapa en bestående förändring i en värld som är i klimatnödläge, säger Johan Andersson.

 

Förra året inkom rekordmånga ansökningar till SKAPA-priset på Gotland – det rekordet slogs i år.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris till minne av Alfred Nobel. Priset delas först ut på länsnivå där vinnaren får 10.000 kronor. Därefter går länsvinnaren vidare till riksfinalen den 14 november, med chans att vinna 500.000 kronor.

Almi Gotland har på nära håll följt på Prouders resa från embryo till färdig produkt.

– Almi var med redan innan starten genom att stötta med bra rådgivning och också ge oss verifieringsmedel så att vi tidigt vågade testa det här konceptet. Och här står vi i dag, som vinnare av SKAPA-priset, säger Johan Andersson.

 

Den gotländska juryn för SKAPA-priset består av ordförande Henrik Munkhammar, Almi Gotland, Daniel Freeman, Science Park Gotland, och företagsledaren Meg Tivéus.

Johan Andersson får SKAPA-priset 2024 i sin roll som företagare. På sidan av Prouder arbetar han på Science Park Gotland och i och med det har Daniel Freemans medverkan i juryarbetet begränsats.

 

Förutom SKAPA-priset har även priset SKAPA Talang delats ut, som går till unga innovatörer under 30 år. Länsvinnaren får ett diplom och har sedan chansen att vinna antingen 150.000, 75.000 eller 25.000 kronor i riksfinalen. Priset går i år till Josef Lindvall och Jack Sjöberg för Quickbelt, som är ett innovativt bälte som fästs vid höfthällorna, vilket eliminerar momentet att behöva sträcka sig bakom ryggen.

 

Juryns motivering SKAPA-priset:

Med en tjänst som främjar både folkhälsan och miljön strävar vinnaren av SKAPA-priset efter att göra framtidens motionslopp mer hållbara. Varje år delas över 200 miljoner medaljer ut, oftast tillverkade av metall och med kort livscykel – de flesta hamnar i en byrålåda eller slängs. Skaparen bakom Produer vill ändra detta genom digitala medaljer, som minskar miljöpåverkan och samtidigt ökar uppmärksamheten kring prestationerna. Tjänsten har redan gjort betydande framsteg genom sitt samarbete med Blodomloppet och har en ljus framtid på världsmarknaden. Årets vinnare av SKAPA-priset på Gotland 2024 är Johan Andersson, skapare av Prouder.

 

Juryns motivering SKAPA Talang:

Med fokus på att underlätta för äldre och personer med begränsad rörlighet har Quickbelt utvecklat ett innovativt bälte som fästs vid höfthällorna, vilket eliminerar momentet att behöva sträcka sig bakom ryggen. Det unga teamet har visat stort mod och initiativförmåga genom att etablera sig och snabbt komma igång med säljaktiviteter, vilket har lett till slutsålda produkter. Deras lösning har redan testats och implementerats inom äldrevården med positiva resultat. Årets vinnare av SKAPA Talang på Gotland är Josef Lindvall, medskapare av Quickbelt.