Styrelserum

Kronobergs styrelser ojämställda – men fler kvinnor rekryteras

Pressmeddelande

Publicerat:

06 mars 2025, 06:00

Pressmeddelande

Kronoberg har fortfarande en låg andel kvinnor i företagsstyrelser, visar årets Styrelsekartläggning 2025. Endast 18 procent av styrelseledamöterna i länets små och medelstora företag är kvinnor – en siffra som legat still sedan förra året och som är under rikssnittet på 21 procent. Samtidigt är andelen jämställda styrelser oförändrat på 14 procent. Men det finns en ljuspunkt: när nya styrelseposter tillsätts, går en större andel till kvinnor.

I Kronoberg ser vi att det finns mycket mer kvar att göra innan vi når jämställdhet i styrelserummen. En förutsättning för att kunna rekrytera fler kvinnor till företagens styrelser är att ägarna till företagen ser nyttan med att ha ett aktivt styrelsearbete, säger Mats Lundmark, vd Almi Företagspartner Kronoberg.

Kvinnor tar fler ledande roller – men fortfarande en minoritet

Kartläggningen visar också att andelen kvinnor på vd-posterna i Kronoberg är 13 procent, samma nivå som 2024. Det innebär att Kronoberg ligger strax under rikssnittet på 15 procent, och långt efter toppnoteringen i Uppsala där 18 procent av företagen leds av kvinnor.

Samtidigt är Kronoberg ett av de län där flest företag har en styrelse med minst två ledamöter – 57 procent av företagen i länet, vilket är högst i landet på delad plats med Jönköpings län. Detta innebär en stor potential för fler företag att arbeta strategiskt med sin styrelse och stärka sin konkurrenskraft genom ökad jämställdhet.

Kunskapen finns – men aktiva val saknas

En stor utmaning, enligt rapporten, är att många företagsägare fortfarande inte ser värdet i att använda sin styrelse för strategiskt arbete. Forskning visar att jämställda styrelser leder till bättre lönsamhet och tillväxt, men många företagare tvekar att rekrytera externa ledamöter.

Det finns en stor förståelse för att ett aktivt styrelsearbete bidrar till ett företags utvecklingsmöjligheter både i med- och motgång. Här finns en outnyttjad möjlighet för de svenska företagen att växa och utvecklas, Vi vet, både från forskning och erfarenhet, att företag med jämställda och aktiva styrelser har bättre tillväxt, avslutar Mats Lundmark, vd Almi Företagspartner Kronoberg.

Viktiga insikter från rapporten

  • 18 procent av styrelseledamöterna i Kronoberg är kvinnor (riksgenomsnitt: 21 procent).
  • 14 procent av företagen har en jämställd styrelse (fördelningen 40/60).
  • 13 procent av vd:arna i länet är kvinnor.
  • 57 procent av företagen har en styrelse med minst två ledamöter – högst i landet.
  • När nya styrelseposter tillsätts, går en större andel till kvinnor.

Almi ser en tydlig potential för Kronobergs företag att stärka sin tillväxt genom mer aktiva styrelser och ett bredare urval av ledamöter. 

 

Kontaktuppgifter

Mats Lundmark, vd Almi Företagspartner Kronoberg AB
Mejl: mats.lundmark@almi.se
Telefon: 0470-70 74 08

Joakim Liljeberg, pressekreterare Almi AB
Mejl: joakim.liljeberg@almi.se 
Telefon: +4687098997

 

Här hittar du rapporten i sin helhet

 

Om kartläggningen
Statistiken i Styrelsekartläggningen 2025 är framtagen av Almi och visar statistik för hela Sverige, län för län. Data har inhämtats från UC i december månad 2024 och baseras på senast tillgängliga nyckeltal från respektive företag. Statistiken avser bolag med minst fem miljoner i omsättning och/eller minst fem anställda, som har minst två ledamöter i styrelsen och är redovisad på länsnivå.
 
I Sverige fanns vid mättillfället
122 626 bolag med minst fem miljoner i omsättning och/eller minst fem anställda. 64 948 bolag med minst två ordinarie ledamöter i styrelsen. De företagen antas kunna ha ett aktivt styrelsearbete och det är den populationen som främst kommenteras i rapporten.