Ny rapport visar: Almis finansieringsinsatser ökar tillväxt

Publicerat:

07 okt. 2024, 05:53

Nyhet

Det svenska näringslivet har en lång historia av innovation och entreprenörskap, men för många små och medelstora företag är vägen till framgång kantad av finansiella hinder. Sedan starten 1994 har Almi varit en stöttepelare för svenska företag genom att erbjuda finansiering och affärsutveckling där den privata marknaden inte räcker till och här har Almi spelat en stor och avgörande roll. Men hur stor roll? Har Almis finansiering haft någon effekt på de företag som tagit del av den?  

Vi har låtit docent Roger Svensson vid Institutet vid Näringslivsforskning titta närmare på detta, med stöd och data från Almi. 

Den nationalekonomiska analysen tar sitt avstamp i att klargöra om och hur vår finansiering påverkar tillväxt och sysselsättning i de företag vi stödjer. Vi har kvantifierat de ekonomiska tillväxteffekterna av Almis finansieringsverksamhet på de företag som erhållit finansiering, både vad gäller tillväxt i antalet anställda och nettoomsättning. Vi har jämfört utvecklingen av anställda och omsättning före och efter finansieringen från Almi mot en kontrollgrupp.

Effekterna av Almis riskkapital och tillväxtlån

Särskilt starka är effekterna av riskkapital, där företag som fått denna typ av finansiering har ökat antalet anställda med i genomsnitt tre till fyra personer och omsättningen med tre till fyra miljoner kronor mer än jämförbara företag utan samma stöd. Tillväxtlånen visar liknande positiva effekter, med en ökning på sju till nio miljoner kronor i omsättning och tre till fyra fler anställda per företag. 

Effekterna av Almis riskkapital och tillväxtlån

  • 3 till 4 miljoner kronor
    mer i omsättning med Almis riskkapital jämfört med kontrollgruppen
  • 7 till 9 miljoner kronor
    mer i omsättning med Almis tillväxtlån jämfört med kontrollgruppen
  • 3 till 4 fler anställda
    med Almis riskkapital och tillväxtlån jämfört med kontrollgruppen.
  • Företag som har tagit del av Almis finansiering

Effekterna av Almis företags- och mikrolån

Även om effekterna av företagslån och mikrolån är något mindre uttalade, visar analysen att även dessa bidrar till företagens utveckling, om än i en mer blygsam skala. Företagslån har exempelvis lett till en ökning av arbetsproduktiviteten, vilket indikerar att dessa lån används för att göra investeringar som stärker företagens långsiktiga konkurrenskraft.

- Rapporten visar att Almis finansieringsinsatser har en substantiell och i många fall omedelbar positiv inverkan på de stödda företagens tillväxt. Det legitimerar den offentliga finansieringens roll i att stödja företag genom kritiska tidiga skeden av deras utveckling. Vi ser tydligt att dessa resultat stöder Almis fortsatta ansträngningar att rikta offentligt finansierat stöd mot nystartade och innovativa företag, det ger fler jobb och ökar omsättningen.

 

- Almis samhällsuppdrag är att komplettera de finansieringslösningar som finns på den privata marknaden. Almis finansiering och rådgivning ska dessutom finnas tillgänglig i hela landet och ska riktas till företag med lönsamhets- och tillväxtpotential. Det känns väldigt bra att veta om att de finansiella tjänster vi erbjuder ger effekt både för företaget och för samhället.

 

Anders Fagerdahl
vd och koncernchef Almi

Anders Fagerdahl, vd och koncernchef Almi

Sammanfattningsvis är Almis finansieringsinsatser inte bara ett stöd till enskilda företag – de är en investering i Sveriges framtid. Våra insatser skapar jobb, ökar företagens omsättning och bidrar till ett dynamiskt och konkurrenskraftigt näringsliv. Offentlig finansiering, som den Almi tillhandahåller, fyller en viktig funktion i att säkerställa att Sveriges företag kan växa och blomstra, även när privata aktörer tvekar.

Almi är en stark kraft för positiv utveckling i näringslivet!

Företag vi har haft nöjet med att jobba med genom tiderna

Under de trettio år som Almi har varit i företagens tjänst har vi träffat tusentals med företag. Utmaningarna och behoven har varierat, världshändelser har påverkat, trender har kommit och gått, nya innovationer har förändrat företagens - och våra egna - liv för alltid. 

En sak har dock alltid varit den samma: utan alla er företagare hade Sverige varit ett mycket fattigare land.

 

Här får du träffa ett urval av alla dessa fantastiska företag som vi har haft äran att få jobba med under åren.

Roger Svensson

Roger Svensson är Senior Research Fellow på The Research Institute of Industrial Economics (IFN). Han doktorerade i nationalekonomi 1996 vid Uppsala universitet. Våren 2003 blev han docent i innovationsteknik med inriktning mot internationell tekniköverföring vid Mälardalens högskola. 

Roger-Svensson, docent och Senior Research Fellow, The Research Institute of Industrial Economics (IFN) Fotograf: Karl Gabor

Almis finansieringsformer

Att driva och utveckla sitt företag kräver kapital. Och ibland behöver man ta in extern finansiering. Almi har flera olika lån, riskkapital och verifieringsmedel - tillsammans med dig hittar vi den bästa lösningen.

Lån
Företagsfinansiering som hjälper företag att växa och utvecklas
Riskkapital
När du vill ta in nytt ägarkapital
Verifieringsmedel
Till nya idéer som innebär större risk