En färgglad burk med designen "humm mango" står i gräset bland små vita blommor. I bakgrunden syns suddiga människor som sitter på en filt, vilket skapar en avslappnad picknickkänsla.

Humm växer och når fler svenskar med sin kombucha

Kombucha är en populär dryck bland hälsomedvetna. Här har det svenska bolaget Humm hjälpt till att få folk att smaka av denna hälsosamma dryck gjord på fermenterat te.

Bolaget finansierade sitt bryggeri i Gävle med Almi-lån, har nyss firat tio år som företag – och ökar sin omsättning varje år. 

Svenska Humm Europe AB grundades 2014 när Rickard Zetterberg med medgrundare började importera drycken från USA. De ville testköra om den fungerade på den svenska marknaden – och tyckte att man fick bra gensvar snabbt.

Försäljningen gick då främst till hälsoprofilerade kaféer och restauranger.

Man förstod att det krävdes ett eget bryggeri för att få bolaget att växa. 

– Det kostade för mycket med import och tog för lång tid. Dessutom hade vi större möjligheter att påverka egna smaker med ett eget bryggeri, berättar Robert Benholm, försäljningschef i bolaget och vd mellan åren 2018 och 2024.

En man med kort skägg och bakåtkammat hår står lutad mot en stor rostfri tank i en industriell miljö. Han bär en blå jeansskjorta. Bakgrunden består av fler metalltankar, rör och annan utrustning, vilket antyder att han befinner sig i en produktionsanläggning, möjligen ett bryggeri eller en livsmedelsfabrik.
Robert Benholm är försäljningschef, delägare och tidigare vd i Humm Europe. Han minns fortfarande nervositeten inför lansering i butiker som Ica och Coop 2018: “Vi var livrädda för att kombuchan skulle bli stående på hyllorna, men konsumenterna hittade dem snabbt och vi fortsatte växa vilket är ett wow-moment så här i efterhand.”
En automatiserad fyllningsmaskin fyller vita aluminiumburkar med dryck i en industriell produktionsmiljö. Maskinen har flera påfyllningsmunstycken anslutna till blå slangar. I bakgrunden syns en kontrollpanel med en skärm och annan produktionsutrustning.
Tillväxten har ökat för Humm varje år. “Det beror på att vi har en fantastisk produkt. Den är unik eftersom den är fantastisk god – och hälsosam. Vi har jobbat med små medel och marknadsföringen har skett från mun till mun. Det tar tid då, men blir en stabil tillväxt”, säger Robert.

Wow-känsla vid första sippen

Robert själv sprang på produkten av en tillfällighet:

– Jag kände direkt: “Wow, det här är fantastiskt!” Kombuchan fyllde verkligen en saknad pusselbit på dryckeskartan. Jag gillade att den både smakade fantastiskt och var hälsosam.  

När han kom in i företaget stod bryggeriet klart och de var redo för produktion. Med på tåget fanns Almi som beviljade finansieringen av bryggeriet.

När Humm lanserade i dagligvaruhandeln under hösten 2018 fick produkten snabbt fäste och en lojal målgrupp. 

– Mellan 2018 och 2019 gjorde vi ett rejält försäljningshopp. Vi bestämde oss för att satsa på restauranger och Finland som nästa exportmarknad, men då kom covid, berättar Robert.

Även om de inte backade i omsättning under pandemin gick investeringar på den finska marknaden förlorade när landet stängde ned.

– Det är väl den dippen som sticker ut lite i vår resa. Man såg inte covid komma. Vi var tvungna att tänka om helt och tappade fart. Vi var också precis på väg att komma ut som ett alkoholfritt alternativ på krogen.

Almi om samarbetet med Humm:

“Jag var rådgivare när Humm fick sitt första lån, 2016. Jag var imponerad redan då av affärsidén och det var första gången jag smakade kombucha överhuvudtaget. 

Rickard och Patrik bakom bolaget var otroligt drivna och kompetenta. De hade nätverket som var gynnsamt för det här. 

Branschen som de gett sig in på är väldigt svår. Marknaden ska vara mottaglig för den här typen av produkt. Det har tagit tid, vilket det ofta gör för startups. Det tar ofta längre tid och är dyrare än vad man tror, men de har tagit steg för steg framåt. 

De har varit duktiga på att utveckla sig också. Exempelvis har de gått från halvlitersflaskor till burkar. De känner efter, förändrar och anpassar smaker utifrån vad marknaden efterfrågar. De har också haft en förmåga att knyta rätt nyckelspelare till sig. Jag ser att den här typen av produkt har framtiden för sig.” 

Anna Norgren, kredit- och affärschef hos Almi GävleDala

Anna Norgren, kredit- och affärschef hos Almi GävleDala

Viktiga årtal i Humms historia

  • 2014
    Humm Europe grundas och börjar importera och sälja kombucha från USA. De får bra gensvar på den fermenterade och hälsosamma drycken hos svenska, hälsoprofilerade kaféer och restauranger.
  • 2017
    Almi går in med finansiering för att Humm ska kunna bygga sitt bryggeri i Gävle.
  • 2025
    Humm växer år för år och tack vare investeringen i det egna bryggeriet har bolaget kunnat utveckla nya smaker under åren. De har också kunnat leverera kombuchan i både flaskor och burkar – både i Sverige och i Norge.

Gick in i Norge

Istället för Finland blev Norge nästa marknad. Och trots uppförsbacken efter pandemin har omsättningen ökat år för år och mellan 2023 och 2024 gick man från 17 miljoner i omsättning till 22,4 miljoner kronor.

Humm har licens att producera och brygga sina produkter i Europa. Samarbetet med amerikanska Humm ser Robert som “bättre än någonsin”. 

– Det är väldigt idéinspirerat. Vi har en jättebra dialog om hur vi ska utveckla Humm på ett bra sätt i Europa.

Lånet hos Almi ligger kvar och här har Humm en årlig dialog och uppföljningar.

– Vi bollar den finansiella biten rätt mycket och pratar allmänt om konjunkturen och ekonomi – saker som är viktiga att tänka på när man driver företag. Vi får också många bra tips vad gäller nätverk och kontakter, vilket vi uppskattar, säger Robert.

Fakta: Kombuchans historia

● Kombuchan sägs ha funnits i mer än 2 000 år där både kinesiska och japanska kejsare och mongolhärskaren Djingis Khan lär ha druckit kombucha för att stärka sig, bland annat inför krig. 

● Kombuchan ska ha kommit till Europa via Ryssland.

● Japanska “cha” betyder te och denna fermenterade te-dryck är en vanlig asiatisk måltidsdryck. 

● Den blir mer och mer populär även i Sverige som alkoholfri dryck. 

● Kombuchan påminner om cider i smaken, men innehåller mindre socker och kan även bryggas hemma.

En färgglad burk med designen "humm mango" står i gräset bland små vita blommor. I bakgrunden syns suddiga människor som sitter på en filt, vilket skapar en avslappnad picknickkänsla.

Vinbär – nyhet 2025

Utvecklingen av själva produkten har också gått framåt. Idag har Humm sju olika smaker och levererar i både flaskor och burkar.

Den stora utmaningen idag rör kapaciteten i bryggeriet. 

– Vi har kommit till en punkt där vi vill lansera fler produkter, fler smaker och andra förpackningsstorlekar. Lösningen är att investera i en ny produktionslinje för burk i bryggeriet och i nya tankar i produktionen där vi kan vara mer flexibla att ta fram nya smaker. Nu är vi uppe i sju unika, med en nyhet under februari 2025 – vinbär. 

Var är ni om ytterligare tio år? 

– Vi är då fortsatt alternativet där du aldrig behöver kompromissa mellan smak och hälsa. Vi har ännu fler produkter inom tio år – kanske en kombination mellan kombucha och annat. Om tio år erbjuder vi också Humm till ännu fler länder, säger Robert Benholm.

Humm i siffror

  • 7 smaker
    finns av Humms kombucha. Vad sägs om jordgubb, äpple och blåbär, bland annat?
  • 2000 år
    sägs kombuchan ha funnits.
  • 22,4 miljoner
    kronor omsatte Humm 2024.

Fakta: Humm Europe AB

Grundades: 2014 av bland andra Rickard Zetterberg. Rickard är fortsatt en av huvudägarna och styrelseordförande.

Ägare: Rickard och Humm USA är de två största ägarna. Andra delägare är bland andra Löfbergs, anställda och privata investerare.

Säte: Gävle.

Gör: Brygger och säljer ekologisk Humm Kombucha, ett gott och hälsosamt alternativ till läsk och alkohol. Marknadsledande i Sverige, med ambition att växa på andra marknader. 

Kunder: Finns främst i Sverige och Norge.

Anställda: Fem personer, plus timanställda i produktion och ett externt säljteam hos Löfbergs. 

Omsättning: 22,4 miljoner kronor 2024. 

Webb: hummkombucha.se

Följ Humm Kombucha på: Instagram och Facebook.

En man med kort skägg och bakåtkammat hår står lutad mot en stor rostfri tank i en industriell miljö. Han bär en blå jeansskjorta. Bakgrunden består av fler metalltankar, rör och annan utrustning, vilket antyder att han befinner sig i en produktionsanläggning, möjligen ett bryggeri eller en livsmedelsfabrik.