Med sin innovation hoppas länsvinnaren av SKAPA Talang på Gotland att kunna överbrygga klyftor och göra programmerarvärlden mer inkluderande. "Som icke-binär entreprenör vill jag använda den här möjligheten till att uppmuntra inkludering, mångfald och innovation inom teknik", säger hen.
Priset SKAPA Talang, som delas ut till unga innovatörer under 30 år, tilldelas i år James Kerber för sin innovation DevStacks.
– Att vinna SKAPA Talang betyder mycket för både DevStacks och mig personligen. Det har krävts mycket hårt arbete för att nå hit och att bli utvald bland så många talangfulla kandidater är en enorm ära och det motiverar mig att fortsätta arbeta hårt, säger James Kerber.
DevStacks är nästa generations molnplattform för programvaruutveckling inom utbildning och företag. Plattformen gör det lättare att skapa programvara utan att behöva en dyr dator, eftersom DevStacks kan köras sömlöst på äldre och strömsnåla enheter. På så sätt får användaren tillgång till verktyg av industristandard till en bråkdel av kostnaden.
Det motverkar inte bara elskrot utan undanröjer ekonomiska och tekniska hinder, vilket banar väg för en mer inkluderande bransch och överbryggar könsklyftan inom teknik och den digitala klyftan bland studenter.
– Som icke-binär entreprenör vill jag använda den här möjligheten till att uppmuntra inkludering, mångfald och innovation inom teknik, samt inspirera andra i vårt mångfaldiga samhälle att följa sina passioner och bygga något fantastiskt, säger James Kerber.
Priset SKAPA Talang delas årligen ut till de innovatörer under 30 år som gjort mest förtjänstfulla insatser när det gäller nyskapande och kreativitet, utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.
Priset delades först ut på länsnivå, på Residenset den 27 september, där vinnaren fick 10 000 kronor. Länsvinnarna har sedan chansen att vinna 150 000, 75 000 eller 25 000 kronor i riksfinalen. Bakom priset står stiftelsen SKAPA, som bildades år 1985 till minne av Alfred Nobel.
– Jag ser Gotland som en källa till innovation och under min tid här har jag haft förmånen att träffa briljanta hjärnor och bevittna utvecklingen av fantastiska projekt, säger James Kerber.
Som icke-binär entreprenör vill jag använda den här möjligheten till att uppmuntra inkludering, mångfald och innovation inom teknik.
James Kerber
Juryn på Gotland har bestått av Henrik Munkhammar och Karin Linnér från Almi Gotland, Daniel Freeman från Science Park Gotland, entreprenören Patrik Rees och företagsledaren Meg Tivéus.
– Jag hoppas att detta erkännande kommer att hjälpa oss att samla in mer stöd för att utveckla produkten fullt ut och få en varaktig inverkan på både utbildnings- och affärssektorn, och erbjuda dem en bättre väg till hållbar omvandling, avslutar James Kerber.