När idéer ska utvecklas och företag växa

Publicerat:

16 jan. 2024, 01:00

Nyhet

INTERVJU - MARKNAD ÖREBRO nr 11 2023

När andra ser en risk ser vi på Almi en chans. Men ibland får vi höra att våra lån är för dyra – att räntan är för hög. Marknad Örebro träffade Mikael Fällman, vd för Almi Mälardalen, innan jul för att få en förklaring på varför det är så samt vilka möjligheter det finns för företag som vill satsa även i tuffa tider. För det finns alltid ljus i mörkret. 

Statligt och regionalt ägda Almi erbjuder affärsutveckling och finansiering till företag som vill växa och utvecklas. Som offentligt finansierade är det Almis roll att ta risk, där bankerna är lite försiktigare kan Almi gå in och göra skillnad. Almi är med andra ord marknadskompletterande. Så i dessa tider av oro i världen och Sverige så finns det därför fortfarande möjligheter för företag att satsa med hjälp av Almi och deras finansieringslösningar. Och intresse för lån finns det.

– Det är ofta i kriser som det kan skapas innovativa idéer och lösningar på problem. Vi ser nu att även om nyföretagandet gått ner så finns det ljuspunkter kopplat till att många blir kreativa. Och därför finns det fortfarande ett ganska stort intresse av att låna pengar säger Mikael Fällman och fortsätter. 

– Ibland är det kopplat till helt nya idéer, andra gånger är det befintliga bolag som behöver kapital för att man behöver investera i verksamheten, som till exempel inom den gröna omställningen. Där ser vi ett stort intresse. Där finns fortfarande ett tryck. Faktum är att vi i Almi Mälardalen lånar ut mer pengar i år än förra året. 

Berätta hur det fungerar med lånen och verksamheten.

– Normalt går man till banken, om man inte har alla pengar själv, och frågar om man kan låna en viss summa pengar. Banken säger ja vi kör eller så säger man att det är för hög risk. De kan också säga ”Vi kan låna ut pengar till x gräns om Almi är med och tar ’toppen’, det vill säga den högre risken”. Vi ska inte vara billigast på marknaden och kan upplevas som lite dyra. Men högre risk innebär högre ränta. Och utan vår stöttning kanske banklånet kan bli av alls.  

- Kapital är många gånger näringen för att ett företag ska kunna växa, för att kunna genomföra en förändring eller omställning av verksamheten. Och där är vi gärna med och stöttar med både rådgivning och finansiering.

Mikael Fällman, vd Almi Mälardalen

Hur ser samarbetet med bankerna ut?

– Vi konkurrerar inte med några banker utan samarbetar med dem alla, vi är så att säga bankneutrala. Vi vill att bankerna ska vända sig till oss med de företagare som de själva känner är för stor risk att bevilja ett lån till. Ibland går det kanske inte att lösa ändå men vi vill gärna att bankerna ger oss en möjlighet att titta på det. Där banken ser risk kan vi på Almi se en möjlighet.

– Vi samarbetar även med Inkubera och Örebro universitet där det ofta handlar om startups som kanske inte är ”bankmässiga” ännu och då kan vi på Almi gå in själva som finansiär.  

Hur är läget på marknaden nu?  

– Det är en lite spretig och en delad bild. Alla bolag går inte dåligt. Men det råder en viss försiktighet och i ett sådant konjunkturläge får Almi ta en större andel risk där banken går in med lite mindre.

Går ni ut och pratar med företag för att peppa dom att satsa eller hur fungerar det?

– Vi uppmuntrar ingen att låna pengar men vi kan påtala att det finns möjligheter även i det tuffa läget vi är i nu. Det man kan se är till exempel att många företag kopplade till industrin går fortsatt bra. Där handlar det kanske inte så mycket om att låna pengar utan att hitta personal. 

– Sedan ser vi att andra branscher har det tufft. Byggbranschen och handeln har det jobbigt. Vi ser även att innovativa företag som är relativt nystartade, och som har haft lätt att få in riskkapital tidigare, nu har svårare att hitta finansiärer. Det råder en försiktighet, värderingarna är låga, så de har det också tufft. Vi börjar även att se signaler inom restaurangnäringen att det mattas av lite, folk håller i plånboken lite mer. Så det är tufft för tjänstesektorn medan industrin går bra.

Det är ett tufft läge men det finns alltså ljus där borta?

– Det finns som sagt en hel del orosmoln innan vi tror att det vänder. Förhoppningsvis har vi sett lite vändningar om cirka ett år. Kapital är många gånger näringen för att ett företag ska kunna växa, för att kunna genomföra en förändring eller omställning av verksamheten. Och där är vi gärna med och stöttar med både rådgivning och finansiering.

 

Läs intervjun: Marknad Örebro nr 11 2023