
Företag möter framtiden i utvecklingsprogram
När AI utmanar ledarskapet – det är namnet på ett innovativt utvecklingsprogram som Linköpings universitet och Almi erbjuder små och medelstora företag i Östergötland. Under fyra intensiva halvdagar får deltagarna möjlighet att fördjupa sig i hur artificiell intelligens påverkar ledarskap, strategi och framtidens affärsutveckling.
Deltagarna besitter nyckelkompetens
De 28 deltagarna representerar 15 företag från branscher som transport, industri, IT och livsmedel – samtliga med stor domänkunskap och lång erfarenhet från sina respektive fält. En av deltagarna är Nina Hammerin, affärsområdeschef på Mabema AB, ett företag som är ledande i Sverige inom machine vision och AI.
– AI är redan en viktig del av vår verksamhet, bland annat genom avancerad bildanalys. Men AI är bredare än så. Genom att reflektera tillsammans med forskare från LiU och andra erfarna företagsrepresentanter får vi nya idéer och insikter om hur vi kan utveckla verksamheten i takt med att AI skapar ännu fler möjligheter och utmaningar, säger Nina Hammerin.
Föreläsningar, övningar och fördjupande samtal
Programmet leds av professor Nicolette Lakemond och civilingenjör Per Gullbrand, båda verksamma vid Linköpings universitet. Med en pedagogisk blandning av föreläsningar, praktiska övningar och fördjupade diskussioner skapas en dynamisk lärmiljö där teori möter praktik.
– Målet är att stärka företagens konkurrenskraft genom kunskapsutbyte. Deltagarna är nyckelpersoner – chefer, experter, ägare och vd:ar – som har en djup förståelse för sina verksamheter och som nu vill ta nästa steg i att integrera AI på ett strategiskt och hållbart sätt, säger Per Gullbrand.
Ett beprövat sätt att samverka
Initiativet är en del av Kunskapsbron, ett EU-finansierat projekt som drivs av Almi i nära samarbete med LiU. Programmet har snabbt etablerat sig som en uppskattad samverkansform mellan akademi och näringsliv.
– Linköpings universitet har en stark tradition av att arbeta tillsammans med näringslivet. Det här är ett utmärkt exempel på hur vi gemensamt kan arbeta med att katalysera tillväxt och utveckling för företag, säger Per Gullbrand.
AI – ansvar och potential i balans
Programmets första modul gick av stapeln den första april. En dag som inleddes med ett AI-genererat aprilskämt, men som snabbt fördjupades i både praktiska demonstrationer och en teoretisk introduktion till AI:s möjligheter. Nicolette Lakemond, professor vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, ser fram emot resten av programmet:
– Det handlar inte bara om teknik – utan om att leda organisationer på ett ansvarsfullt och långsiktigt sätt, samtidigt som man drar nytta av den potential som AI erbjuder. Tillsammans med deltagarna kommer vi att utforska ledarskap, organisation och processer i en tid där förändring inte nödvändigtvis går snabbare – men där dess komplexitet och påverkan upplevs starkare än någonsin, säger hon.
Kontakt för mer information:
Jenny Gustafsson, jenny.gustafsson@almi.se