fordelar_med_finansiering_almi

Fördelarna med finansiering hos Almi

Publicerat:

29 nov. 2023, 03:31

Nyhet

Precis som en planta behöver näring, behöver ett företag kapital för att frodas. Finansiering kan krävas för att få ditt företag att växa. Almi stöttar företag med finansiering.


– Det finns många fördelar med att använda sig av Almis lån, säger Anna Flodmark, kreditchef på Almi Skåne.

Anna Flodmark, kreditchef på Almi Skåne

Anna Flodmark har arbetat hos Almi i många år och har lång erfarenhet av företag som ansökt om lån hos Almi.

– Almi en är oberoende aktör och kompletterar marknaden. När vi ser möjligheter hos ett bolag är vi beredda på att ta högre risk. Vi finansierar företag som har tillväxtpotential, men även bolag som inte nödvändigtvis vill växa i raketfart. Det är också viktigt med långsiktigheten – att man som företagare prioriterar till exempel grön och social hållbarhet.


Den största nyttan med extern finansiering är att det ökar möjligheterna för bolag att nå sin  fulla potential oavsett om de befinner sig i uppstartsfas eller i ett expansivt skede. 


– Med hjälp av våra finansieringsalternativ kan företag genomföra investeringar som skapar långsiktigt värde och ger dem flexibilitet att expandera sin verksamhet eller hantera likviditetsutmaningar. I vissa situationer kan lån vara en lösning när företag behöver binda   kapital tillfälligt, säger Anna.

– Om affärsidén är bärkraftig och vi bedömer att bolaget har rätt kompetens i ledningen och i resten av teamet väger det tungt. Och det är viktigt att de bolag som kommer till Almi får rätt stöd för att ta nästa steg, säger Anna.

Kunden kan känna sig trygg med att Almi agerar utifrån kundens bästa

Genom att Almi många gånger delar risken med bankerna kan det i vissa sammanhang öka möjligheterna för kunden att få ett banklån.

– Privatpersoner förknippar lån med något som man helst bör undvika. Men företagare har en helt annan attityd – lån ses som en stor fördel för bolaget och kan skapa avgörande utvecklingsmöjligheter, säger Anna.


Men det finns en grupp företagare som fortfarande är mer försiktiga när det kommer till företagslån.

–  Kvinnor. De är ofta mycket ansvarstagande, ibland mindre riskbenägna. En egenskap som ofta är väldigt positiv men i en del fall ägnar vi lite extra tid åt att förklara varför det kan vara bra att tänka större och våga öka finansieringen från början, säger Anna.

Almi är en oberoende aktör som arbetar med ansvarsfull kreditgivning som betyder att Almi säkerställer att återbetalningsplanen är anpassad efter företagets framåtriktade kassaflöde.

– Vi utgår från ett samhällsuppdrag utan eget vinstintresse, våra kunder kan känna sig trygga med att vi alltid agerar utifrån deras bästa, säger Anna.

Almi erbjuder både affärsutveckling och finansiering

Hon poängterar att man som lånekund har möjlighet att ta del av hela Almis samlade erfarenhet och kompetens. Tusentals företag har passerat Almi genom åren och rådgivarna besitter en bred kompetens när det kommer till att starta, driva och utveckla företag.

– Vi träffar företag och entreprenörer i olika skeden och storlekar, allt från enmansfirmor med entreprenörsdrömmar till bolag med många anställda och med hög omsättning.

Det kan handla om företag som vill utveckla ett nytt affärsområde. Etablera sig på nya marknader i Sverige eller utomlands. Eller att man har en helt ny idé som man vill utveckla.

– Oavsett vad man står inför bör man ta kontakt med Almi. Antingen kan vi själva vara ett stöd eller så slussar vi dig vidare till någon annan aktör som är mer lämplig i det specifika ärendet, säger Anna.