Så här kan småföretag övervinna vanliga invändningar mot AI-användning

Publicerat:

14 aug. 2024, 08:51

Nyhet

I dagens snabbrörliga affärslandskap är AI inte längre en fråga om teknik – det är en fråga om strategi. För många småföretagare kan tanken på att implementera AI kännas överväldigande, men att ignorera denna utveckling kan leda till att man hamnar på efterkälken. I den här artikeln tar vi upp vanliga invändningar mot AI och visar hur företag, oavsett storlek och teknisk kompetens, kan dra nytta av AI för att stärka sin konkurrenskraft och framtidssäkra sin verksamhet.

Argument 1: "Vi är inte så tekniska"

Tänk så här istället: AI påverkar alla aspekter av företagsdrift – från konkurrensförmåga och försäljning till produktivitet, ekonomi, juridik och kundrelationer. Om du har en ledande position i ett företag, berör dessa frågor troligen ditt ansvarsområde. Oavsett hur teknisk du eller ditt företag är idag, behöver du förstå hur AI kommer att förändra arbetsuppgifter och värdeerbjudanden.

Konkret: AI kommer att påverka i stort sett alla branscher, även de som traditionellt inte har varit teknikintensiva. Till exempel kan AI automatisera bokningar, göra snabbare och säkrare bedömningar och beräkningar, förbättra servicenivån, säkerställa högre kvalitet och skapa mer personaliserade kundupplevelser. Listan kan göras lång.

Takeaway: AI är inte enbart en fråga om teknik – det blir en central del av företagets kärnverksamhet och därmed en fråga för ledningen. AI är strategi.

Argument 2: "Vi är för små"

Tänk så här istället: Som ett mindre företag har ni en fördel genom att ha kortare beslutsvägar. Se AI som en superkraft som kan hjälpa er att konkurrera på en högre nivå. Det betyder att du som ledare snabbt kan förankra nya planer och få hela verksamheten med på omställningen.

Konkret: Att vara ett litet företag är ingen nackdel när det kommer till att använda AI. Snarare tvärtom – det kan vara en styrka att vara liten och snabb snarare än stor och långsam.

Takeaway: Att vara liten eller solo är ingen ursäkt för att avvakta. Utnyttja fördelen! Med rätt användning av AI kan den lilla firman konkurrera med betydligt större konkurrenter – långt innan de har hunnit anpassa sig.

Argument 3: "AI är för dyrt"

Tänk så här istället: För bara några år sedan behövde företag investera miljontals kronor för att utveckla AI-lösningar specifika för deras behov. Idag är tekniken tillgänglig för alla – privatpersoner, frilansare, småföretag och stora internationella koncerner. Utvecklingen går extremt snabbt och kostnaderna är marginella i förhållande till de vinster AI kan generera.

Konkret: Effektivitetsvinsterna är enorma. Uppgifter som tidigare tog dagar kan nu genomföras på några minuter. Många AI-verktyg är dessutom gratis eller nästan gratis.

Takeaway: AI-tekniken är mogen och tillgänglig för alla – och du kan börja din AI-resa för bara några få dollar i månaden.

Argument 4: "Vi är inte redo än"

Tänk så här istället: Det finns få, om några, företag eller branscher som är helt förberedda för en framtid där 2/3 av alla arbetsuppgifter kommer att påverkas eller automatiseras av AI. Det är normalt att känna sig överväldigad av utvecklingen. Det viktiga är vad du gör framåt.

Konkret: Ingen är helt redo för detta – inte ens företag som utvecklar den underliggande tekniken.

Takeaway: Att bli redo handlar om att börja utforska, utbilda sig och testa. Börja smått, men börja. Ledningen sätter takten.

Argument 5: "AI får IT-partnern ta hand om"

Tänk så här istället: IT-avdelningen eller IT-partnern kommer inte att kunna lösa detta åt dig. De kan stötta och hjälpa dig med tekniken, men AI kommer att påverka hela organisationen, vilket innebär att alla delar av verksamheten måste vara med. Ledningen måste ta ledningen.

Konkret: Se AI som ett affärsverktyg eller ett designmaterial, inte en IT-lösning. Användargränssnitten förbättras snabbt, vilket gör tekniken tillgänglig även för dem utan teknisk expertis.

Takeaway: Förlita dig inte enbart på "IT". Som ledare behöver du utveckla en plan för hur ni ska använda och hantera AI för att framtidssäkra verksamheten.

Argument 6: "Riskerna är för stora"

Tänk så här istället: Det är naturligt att riskerna med AI lyfts fram i media och av experter. Det finns definitivt risker med AI, såsom brist på transparens, säkerhetsproblem, etiska frågor, diskriminering, övervakning och hotet om att "ta över jobben". Men den största risken kan vara att bli omsprungen av konkurrenterna.

Konkret: Genom att vara medveten om de största riskerna för just er verksamhet, kan ni också utveckla strategier för att hantera dessa risker effektivt.

Takeaway: Kartlägg, identifiera och ta höjd för riskerna redan från början.

Argument 7: "Vi vet inte var vi ska börja"

Tänk så här istället: Har du koll på vad som är möjligt med dagens AI? Sätt dig in i AI-verktygens möjligheter och begränsningar. Då kommer du snabbt att förstå hur just din verksamhet kan dra nytta av AI. Det finns massor av gratis utbildningar och poddar som kan hjälpa dig på vägen.

Konkret: Börja med att utforska och bekanta dig med de verktyg som finns tillgängliga. Att använda AI-verktyg som ChatGPT som ett bollplank kan vara en bra start. Undersök sedan era interna processer och den data ni redan har.

Takeaway: Börja utforska, lära och experimentera. Börja smått. Och ta hjälp av din rådgivare på Almi.

Almi och AI
Almi är kanske inte AI-experter, men vi är experter på att guida företag genom omställningar. Oavsett om det handlar om att anpassa sig till hållbarhetskrav, digitalisering, nya räntelägen eller datadrivna innovationer. Just nu utvecklar vi ett program för att hjälpa svenska småföretag att praktiskt tillämpa AI-tjänster och AI-teknik i sina verksamheter.