Kartläggning av jämställdheten i bolagsstyrelser - Stockholm

Årets styrelsekartläggning från Almi visar ingen förändring i Stockholm gällande jämställdheten i företagsstyrelserna. Andelen företag med kvinna som VD ligger kvar på samma nivå (17 procent) som föregående år.

Publicerat:

08 mars 2024, 02:01

Nyhet

-        Vi ser här i Stockholm att 17% av bolagen av de som har ingått i kartläggningen är jämställda, det är fortfarande alldeles för lågt. Endast 17 procent av de regionala bolagen som ingår i kartläggningen har en kvinna som vd, vi har en lång bit kvar innan vi når mer jämlikhet i styrelserummen, säger Carl-Henrik Koit, vd på Almi Stockholm Sörmland. 

  •        Forskning visar att lönsamhet och omsättningsökning är signifikant högre i företag som har jämställda styrelser. Ändå är siffrorna så låga. Det visar på hur viktigt det är att vi på Almi fortsätter med vårt aktiva arbete kring detta när vi träffar bolag. Genom att ständigt uppmana till att plocka in nya kompetenser i styrelsearbetet och på så sätt få in fler perspektiv kan vi vara med och göra skillnad, avslutar Carl-Henrik.

Nyckeltal region Stockholm (siffrorna i parentes är föregående år)

  • Andel företag med kvinna som vd: 17% (17%)
  • Andel bolag med minst en kvinna som ordinarie styrelseledamot: 44% (43%)
  • Andel bolag med kvinna som styrelseordförande: 17% (17%)
  • Andel bolag utifrån hur jämställt bolaget är: 17% (16%)

Här finns rapporten i sin helhet. 

 

Fakta om styrelsekartläggningen 

Statistiken i Styrelsekartläggningen 2024 är framtagen av Almi och visar statistik för hela Sverige, län för län. Data har inhämtats från UC i december månad 2023 och baseras på senast tillgängliga nyckeltal från respektive företag. Statistiken avser bolag med minst fem miljoner i omsättning och/eller minst fem anställda som har minst två ledamöter i styrelsen och är redovisad på länsnivå.

I Sverige fanns vid mättillfället:

121 930 bolag med minst fem miljoner och/eller minst fem anställda.
64 375 bolag minst två ordinarie ledamöter i styrelsen. 

Första kartläggningen genomfördes 2013 och har sedan 2017 tagits fram varje år och spänner nu över mer än en tioårsperiod.