Två rådgivare har ett samtal om ledarskap och hållbarhet

Hur utvecklar du ditt ledarskap?

Publicerat:

19 aug. 2024, 01:14

Nyhet

Att leda ett företag är en utmaning som kräver både skarpa beslut och smidig kommunikation. För små och medelstora företag, där strukturer ofta är mindre formella, vilar ett stort ansvar på ledarens axlar. Här är ledaren inte bara strateg, utan även djupt involverad i den dagliga driften. Resultatet? Risk för överarbete, stress och en flaskhals som hindrar både ledaren och företaget från att nå sin fulla potential.

Stress och kontrollbehov: vad kostar det dig?

Många ledare känner en konstant press att leverera, vilket ofta leder till en överdriven kontroll över detaljerna.

- Något som ofta kommer upp i våra workshops med företagsledare, och som deltagarna uppfattar som energidränerande, är att det är svårt att släppa taget och våga lita på medarbetarna, säger Eva Eliasson, rådgivare inom affärsutveckling på Almi i Stockholm. 

Denna kontrollmani kan kännas trygg i stunden, men i längden skapar den ett aldrig sinande arbete. När företaget växer, växer även bördan. Konsekvensen? Din hälsa, din innovationsförmåga och företagets tillväxt tar stryk.

Framgångsrikt ledarskap: nyckeln är delegering

Att vara en framgångsrik ledare innebär att kunna bygga ett starkt team och förlita sig på att andra kan ta ansvar och fatta egna beslut. Men många ledare, särskilt i medelstora företag, tycker att det är svårt att släppa på kontrollen. Det kan finnas en rädsla för att kvaliteten ska försämras eller att något ska gå fel. Men genom att hålla fast vid allt ansvar hindrar ledaren både sin egen och företagets utveckling.

- För att komma förbi den rädslan och våga släppa taget är det avgörande att sätta en tydlig riktning och mål som ger ett ramverk för medarbetarna att hålla sig till, lyfter Eva Eliasson. För att växa krävs ett hållbart ledarskap – där fokus ligger på långsiktig framgång istället för kortsiktig kontroll. 

Eva fortsätter:

- Det är också av största vikt att förstå hur vi människor reagerar och agerar i olika situationer, och där är hjärnforskningen till stor hjälp.

Rachel Lahdo Ghareb, även hon rådgivare inom affärsutveckling på Almi i Stockholm, fyller i:

- Tack vare att vi delar med oss av hur hjärnan fungerar och reagerar i olika situationer har företagsledare som deltagit i våra workshops fått större förståelse och tolerans för sina medarbetares ageranden.

Det handlar om att våga delegera, lita på ditt team och skapa en självgående organisation.

Rachel Lahdo Ghareb, rådgivare Almi

Workshopen som förändrar ditt ledarskap

För dig som leder ett medelstort företag erbjuder Eva och Rachel en skräddarsydd workshop. Här får du verktygen och strategierna du behöver för att minska ditt kontrollbehov, delegera mer effektivt och bli en katalysator för ditt företags utveckling

Genom att delta i vår workshop frigör du tid för de stora besluten och de långsiktiga målen – samtidigt som du stärker din hälsa och ditt välmående.

- Företagsledare som deltagit i vår workshops om hållbart ledarskap har visat stor glädje och tacksamhet, dels för att de fått större förståelse för varför deras medarbetare reagerar och agerar som de gör och dels för att de har fått med sig praktiska verktyg som de kommer att använda i sin vardag för att få med sig sina medarbetare att uppnå målen, berättar Rachel Lahdo Ghareb.

I en tid där konkurrensen är hård och tempot högt är hållbart ledarskap nyckeln till framgång – för både företaget och den som leder det.

Anmäl dig idag och ta första steget mot att bli den ledare ditt företag behöver för att blomstra! Du hittar anmälan här.