3 snabba till fjolårets SKAPA-vinnare

Publicerat:

16 sep. 2024, 06:00

Nyhet

I väntan på årets regionala SKAPA-prisutdelning passade vi på att fråga fjolårets SKAPA-prisvinnare i Västerbotten vad som hänt under det gångna året. 2023 korades William Lidberg, Geografisk Intelligens och Jean-Fredric Birgersson, Kurr, som vinnare av Västerbottens SKAPA-priser.

William Lidberg som driver GeoInt har en smart lösning med öppna geografiska data som utgångspunkt. Dagens kartor är ritade manuellt från flygbilder vilket betyder att viktig information om vad som gömmer sig under träden missas. GeoInt kombinerar geografiska data med AI för mer precisa kartor.

I Kurrs nya app kan familjer swajpa fram middagsmenyn utifrån AI-baserade och hållbara receptförslag från några av sociala mediers mest uppskattade receptkreatörer. 

Vad har SKAPA-priset inneburit för dig och utvecklingen av innovationen, William Lidberg, 2023 års vinnare av SKAPA-priset i Västerbotten, och vad har hänt sedan den regionala SKAPA-prisutdelningen i Umeå ifjol? 

– Skapa priset har resulterat i nya kontakter och nätverk som varit nyttiga i den fortsatta utvecklingen av Geoint. Vi har fått stöd från Länsstyrelsen för att utveckla Geoint ytterligare och teamet har utökats med fler personer. Vi har nu en fungerande prototyp av tjänsten som är gratis och öppen för allmänheten. Samtidigt har myndigheter börjat släppa sina data öppet och vi jobbar nu med en digital tvilling i full skala för hela landet.

SKAPA-priset kom under en intensiv period av produktutveckling och lansering, och gav oss en välbehövlig energikick och motivation att fortsätta.

Jean-Fredric Birgersson, Kurr

Vad har SKAPA-priset inneburit för dig och utvecklingen av innovationen, Jean-Fredric Birgersson på Kurr, vinnare av 2023 års SKAPA Talang i Västerbotten:

- SKAPA-priset kom under en intensiv period av produktutveckling och lansering, och gav oss en välbehövlig energikick och motivation att fortsätta. I en vardag fylld av utmaningar är det viktigt att stanna upp och njuta av de höjdpunkter som dyker upp, och priset var verkligen en sådan stund där vi kunde reflektera över vad vi åstadkommit och känna stolthet över vårt arbete.

Hur har Almis insatser kunnat hjälpa dig i utvecklingen av din innovation?

- Från vårt första möte med Ingrid och Sonja på Almi har vi känt deras starka stöd och tilltro till vår vision. Deras hjälp har varit ovärderlig, särskilt när det gäller finansiering, och deras rådgivning har verkligen hjälpt oss att växa och navigera i de tidiga faserna av vår resa som techbolag.

Vad har hänt sedan den regionala SKAPA-prisutdelningen i Umeå ifjol?

- Efter prisutdelningen har mycket hänt – vi har nu över 10 000 användare som har upptäckt och älskar vårt "Tinder för recept"-koncept. Vi har lyssnat noga på feedback från våra användare, som har varit vår kompass i vilken riktning vi utvecklat nya funktioner. Vår största lansering hittills sker nu i september och är ett direkt resultat av vår användarcentrerade designfilosofi. Alla nyheter är vår tolkning av användarnas feedback, översatt till teknik – allt för att skapa den bästa och mest friktionsfria upplevelsen när frågan "Vad ska vi äta?" dyker upp nu under de mörka hösteftermiddagarna runt om i landet. Och det gör den rätt ofta, eller hur?

Kurr har även fått affärsstöd från inkubatorn Uminova Innovation och Innovationskontoret vid Umeå universitet.

Kurr vill med hjälp av AI-baserade receptförslag i en användarvänlig app göra det enklare för svenssons att planera sin matlagning. Foto: Kurr

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och har delats ut årligen i över 30 år. Priset delas ut på länsnivå och nationell nivå. Syftet med priset är att uppmärksamma och ge ekonomiskt stöd åt idérika personer så att de kan fortsätta att utveckla sina uppfinningar.

Den regionala juryns arbete handläggs av Länsstyrelsen i Västerbotten. Juryordförande är Ingrid Westman från Almi Företagspartner Nord AB. Övriga jury-platser har bemannats av Sparbanksstiftelsen, Uppfinnarföreningen och Idéforum Skellefteå.