Maria Grubbström och Kasimir Suter Winter vinner Västerbottens SKAPA-priser

Publicerat:

19 sep. 2024, 02:00

Nyhet

Årets SKAPA-prisvinnare Maria Grubbström och Kasimir Suter Winter presenterades idag på länsresidenset i Umeå av Landshövding Helene Hellmark Knutsson.

Maria Grubbströms innovation kommer till rätta med ett egenupplevt problem då ”Axel” förhindrar tillbehören - kameran, geväret, ryggsäcken - att hasa av axeln.

Västerbottens vinnare av SKAPA Talang, Kasimir Suter Winter står bakom den innovativa lösningen DIT Egnahem, en lösning som bygger på en bostadssats för självbygge, baserat på den öppna källkodsbaserade WikiHouse-teknologin.

Maria och Kasimir går nu vidare till en nationell jury och den nationella prisutdelningen sker under SKAPA Innovationsmingel den 14 november  i Stockholm.

Juryns motivering, Maria Grubbström, vinnare av SKAPA-priset i Västerbotten:

Hur håller du kameran, kikaren eller geväret på plats på axeln? Hittills med en hand, men nu har denna uppgift axlats av Maria Grubbströms innovation som ger dig båda händerna fria. Innovationen ”Axel” förhindrar tillbehören att hasa av axeln – ett egenupplevt problem som årets vinnare av Västerbottens SKAPA-pris löst och valt att producera lokalt, vid foten av fjället i Björkvattsdalen, Tärnaby, Lappland, där bössa, ryggsäck, kamera och kikare är naturliga delar av vardagen.

Genom sin innovation får hon många olika användare att lättare komma till skott – friluftsmänniskan som vill vandra i ojämn terräng, jägaren, fotografen och många fler. ”Axel” är snabb och enkel att applicera – helt enkelt den lilla smarta prylen med potential att hjälpa många. 

I juryn står vi skuldra vid skuldra i vår bedömning av den betydande marknadspotentialen och värdeskapandet och spår ”Axel” en ljus framtid!

 

Juryns motivering, Kasimir Suter Winter, vinnare av SKAPA talang i Västerbotten:

Västerbottens vinnare av SKAPA talang, Kasimir Suter Winter, bidrar med sin innovativa lösning DIT Egnahem till såväl hållbart byggande som samhällsnytta. Lösningen bygger på en bostadssats för självbygge, baserat på den öppna källkodsbaserade WikiHouse-teknologin och har potential att möjliggöra prisvärda hem där fler har råd att bygga egen bostad. Med fokus på hållbara materialval, energieffektivitet och minskade transporter introduceras samtidigt ett hållbart nytänkande i byggbranschen. Den samskapande byggprocessen bedöms även leda till positiva effekter inom byggnadsvård och fastighetsägares engagemang. 

Genom att kombinera en öppen källkodslösning med sin egen design och en uttalat hållbar profil lotsar Kasimir oss hem i såväl bostads- som klimatkrisen!

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och har delats ut årligen i över 30 år. Priset delas ut på länsnivå och nationell nivå. Syftet med priset är att uppmärksamma och ge ekonomiskt stöd åt idérika personer så att de kan fortsätta att utveckla sina uppfinningar.

Den regionala juryns arbete handläggs av Länsstyrelsen i Västerbotten. Juryordförande är Ingrid Westman från Almi Företagspartner Nord AB. Övriga jury-platser har bemannats av Krabbögern Konsult, Uppfinnarföreningen och Idéforum Skellefteå.