
En perfekt storm för nya cirkulära affärsmöjligheter
Behovet av nya resurseffektiva möjligheter och företag kommer öka som svar på de globala politiska spänningarna och de risker och utmaningar som är kopplade till våra linjära värdekedjor och vår linjära resursanvändning och råvaruförsörjning.
Det förutspår Ann Silfverhielm, affärsrådgivare på Almi Väst. Hon menar att frågan om resurser är affärskritisk för alla företag, som direkt eller indirekt är beroende av resurser och råvaror.
− Vi befinner oss i en turbulent men perfekt storm för att utforska nya cirkulära och resurseffektiva affärsmöjligheter.
Under decennier har världens länder rivit handelshinder och byggt en gemensam global marknadsplats, med en tro på obegränsad tillgång på resurser och arbetskraft. Nu gör den amerikanska administrationen helt om och flaggar för protektionism, vilket kan leda till en helt ny geopolitik.
Vänd utmaningar till möjligheter
− De kriser vi upplever nu har starka kopplingar till hur vi värderat och nyttjat våra resurser. Vi har tagit för givet att resurser är oändliga och tillgängliga, att de kan komma från hela världen, just in time, och dessutom till ett billigt pris. Kanske är det nu vi inser att planetens resurser är begränsade och att många resurser går till spillo?
Ann menar att kris och begränsningar historiskt sett har fött kreativitet och är en perfekt katalysator för entreprenörskap och nya lösningar. Den stora frågan som pockar på svar är: Hur kan vi börja frikoppla ekonomisk tillväxt från resursanvändning och minska uttaget av nya naturresurser?
Den som i det här läget är proaktiv, investerar och integrerar cirkularitet och resurseffektivitet i alla aspekter av sin affär, produkt och verksamhet kan bygga lönsamhet, konkurrenskraft och motståndskraft.
Integrera cirkularitet och hållbarhet i affären
− När du utforskar cirkulära strategier och affärsmöjligheter måste du jobba affärsdrivet och fokusera på affärsnytta, affärsmodell, lönsamhet och kundbehov – lyckas du med detta kommer det cirkulära och hållbara ofta på köpet, poängterar Ann.
Många företag tänker att man ska ta fram nya produkter för att tjäna mer pengar, men det många går miste om är att man kan tjäna mer pengar på att förlänga livslängd och nyttjandegrad på befintliga produkter och genom nya cirkulära affärsmodeller.
Företag som är beroende av resurser, råvaror eller fysiska produkter har stora möjligheter att skruva om sin affär med cirkulära strategier och affärsmodeller, men även tjänsteföretagen kan bli viktiga ekosystemtjänster för en cirkulär ekonomi, som exempelvis digitala plattformar, teknik, logistik, finansiering, service, försäkringar, garantier, AI, informations- och datahantering.
Den hållbara omställningen har samma magnitud som industrialisering och sker i samma snabba takt som digitaliseringen.
Ann Silfverhielm, affärsrådgivare Almi Väst
Identifiera linjära ineffektiviteter
Anns råd är att utforska möjligheterna nedströms i värdekedjan, i användningsfasen. Det behövs sällan ny teknik för att jobba cirkulärt, men information och data är ofta viktiga möjliggörare.
Identifiera resurser som går förlorade och där du kan spara kostnader och tjäna mer pengar. Det finns i alla företag och branscher.
Kan du stärka din lönsamhet genom att använda mindre resurser, längre och effektivare? Kan du skapa mer värde med mindre resurser och förluster över tid? Kan du förlänga resursernas livslängd och nyttjandegrad? Kan du tjäna mer pengar och få bättre maringal genom att sälja samma produkt flera gånger? Kan du möta nya kundbehov och få nya kunder genom resurssmarta cirkulära affärsmodeller? Kan du minimera dina risker genom att jobba cirkulärt?
− Samarbeta med andra företag i branschen och med dina kunder och kunders kunder. Våga börja testa och utforska nya cirkulära lösningar tillsammans med dem.
Gör en riskanalys
Samtidigt behöver du som företagare ha koll på allt som händer i omvärlden.
− Vi trodde att pandemin var det maximala stresstestet, men nu befinner vi oss i ett kaos av flera globala kriser och ser en utveckling som går allt snabbare.
Ta reda på hur exponerad du är och hur stor exponering du kan tolerera när det kommer till din värdekejda, råvaror och resurstillgång. Kartlägg din värdekedja, dina leverantörer, kunder och viktiga intressenter. Sitter de i ett land med högrisktullar? Hur är tillgången på insatsvaror, komponenter med mera? Kommer dina kostnader att öka? Kommer leveranstiderna att öka?
Samla på dig färsk kunskap
Många små och mindre företag förlitar sig på den information som de en gång fått, menar Ann.
− Samla på dig kunskap och håll dig löpande uppdaterad för att öka din förståelse för läget och omvärlden. Men agera inte på allt. Ta ett steg tillbaka innan du reagerar.
Bra källor till kunskap är andra företag i branschen, branschorganisationerna, Västsvenska Handelskammaren, Business Sweden med flera.
− Och så ska du förstås prata med dina viktigaste kunder och leverantörer.
Ann är övertygad om att små och medelstora företag kommer kunna dra nytta av läget och frigöra sin innovationskraft och skapa nya affärsmöjligheter.
Framtidssäkra företagets konkurrenskraft
− Exponeringen kan vara mindre hos dessa företag. Det är ju få SME-bolag som har tung USA-exponering eller har lagt allt i Asien för stordriftsfördelar. Dessutom kan de agera lite snabbare och drivs ofta av ett starkt entreprenörskap och anpassningsförmåga..
Ann har själv en bakgrund som entreprenör, rådgivare och konsult inom cirkulär och hållbar affärsutveckling och strategi och brinner för entreprenörskap och hållbarhet.
− Om jag drev företag just nu skulle jag kartlägga företagets resursanvändning och riskexponering, och dra nytta av alla resurser som går till spillo. Jag skulle vända en linjär ineffektivitet till en cirkulär affärsmöjlighet, något som finns i alla branscher.
− Jag skulle se hålllbarhet och cirkularitet som en investering som framtidssäkrar min tillväxt och konkurrenskraft, hjälper mig att hantera dagens risker och utmaningar samt möta de ökade hållbarhets- och kundkraven.
Här får du support i orostider
Exportcenter Väst
Business Sweden
Du kanske också är intresserad av ...


