Uppdrag: Första hjälpen i arbetslivet

Publicerat:

13 dec. 2024, 03:30

Nyhet

50 000 personer råkar ut för arbetsolycksfall varje år. Har du koll på första hjälpen? Björn Agnetun på Urgencia har tagit på sig att höja nivån rejält på svenska arbetsplatser.

Alla har vi väl gått en HLR-kurs på jobbet? Men det hjälper inte långt om kollegan har fallit, klämt sig eller blivit påkörd. 

Alla arbetsplatser ska ha beredskap för första hjälpen och krisstöd, enligt de bindande föreskrifter som finns, men många arbetsgivare har svårt att välja rätt utbildningar och utrustning i det stora och varierade utbud som finns på marknaden.

Första svenska standarden

- Det är lite vilda västern över det hela, menar ambulanssjuksköterskan och utbildaren Björn Agnetun, som tagit initiativ till att ta fram en svensk standard, anpassad till olika verksamhetsområden.

Han har fått med sig tunga fackförbund och en rad myndigheter i arbetet med att ta fram en standard för första hjälpen på arbetsplatserna. Det gemensamma projektet startar, om allt går i lås, i början av 2025 under ledning av Svenska institutet för standarder, SIS.

Norge är förebild

- Initialt har vi tänkt nyttja den mycket välskrivna norska standarden i första hjälpen, där även branschspecifika standarder ingår. Det är ju en jätteskillnad mellan att vara rastvakt bland skolelever och att jobba på en byggarbetsplats.

Många frågor ska analyseras: Vilken utrustning ska man ha? Vilka kurser ska medarbetarna gå och hur ofta? Vilka krav ska ställas på instruktörer och kursinnehåll?

Björn Agnetun erbjuder företagsanpassade utbildningar i sitt bolag Urgencia och arbetar också som sjuksköterska i ambulanssjukvården och utbildare inom försvarsmakten.

- Vi vill höja nivån på första hjälpen i Sverige. Visserligen finns det idag en föreskrift som arbetsgivarna måste följa, men det är svårt för arbetsgivarna att hitta rätt i djungeln av olika utbildningsaktörer, säger Björn Agnetun..

Stärker samhällets beredskap

Arbetet med att höja nivån jackar in i samhällets ambitioner att stärka den civila beredskapen och även i hållbarhetsmålen i Agenda 2030 om bland annat säkra arbetsplatser.

- Det finns stor utvecklingspotential på området. Vid mina övningstillfällen upplever jag att deltagarna törstar efter kunskap och att de verkligen vill göra en insats när olyckan är framme. Men med dagens korta utbildningsprogram utan tillräcklig övning och med utbildare på skiftande nivå når vi inte ända fram till målet, säger Björn Agnetun.